Zuidlaardermarkt

Ieder jaar op de derde dinsdag van oktober wordt de Zuidlaardermarkt gehouden. Europa's grootste paardenmarkt, met een grote kermis en een vier kilometer lange warenmarkt. Bent u een paardenliefhebber, of houdt u gewoon van een gezellig dagje uit? Dan moet u écht eens een kijkje komen nemen, want de Zuidlaardermarkt is een hele belevenis!

Inschrijven voor warenmarkt op Zuidlaardermarkt

De inschrijfperiode voor de warenmarkt op 17 oktober 2023 is verlopen. Inschrijvingen na 21 mei worden op de wachtlijst geplaatst.

Paardenmarkt

De Zuidlaardermarkt is na ruim 800 jaar nog altijd zo sterk als een paard! Bezoekers komen uit heel Europa. Je treft er Denen, Belgen, Oostenrijkers, Italianen, Engelsen en veel Duitsers. Het is ook een markt die met zijn tijd mee gaat. Zo is er veel aandacht voor het dierenwelzijn. Voorbeelden hiervan zijn de verplaatsing van het marktterrein naar een rustiger en omheinde plek, de verkorting van de marktduur, voorzieningen op het gebied van water en voer en de extra begeleiding en toezicht op het laden en lossen van dieren.

Vanwege de nieuwe Europese verordening Animal Health Law (sinds april 2021) verandert het exportbeleid van de paardenmarkten in Elst (5 september), Zuidlaren (18 oktober) en Hedel (7 november). Lees hieronder de aangepaste regels voor de export.

Dit jaar zijn naast de vaste handelaren ook de vrije balies weer aanwezig op de paardenmarkt. Voor vaste handelaren en voor de verkopers aan de vrije balies geldt dat ze alleen toegang krijgen tot de markt met het aan/afvoer formulier in 2-voud ingevuld. Het formulier is hieronder te downloaden.

Werkwijze aanvoer/afvoer formulier:

U kunt het formulier digitaal invullen en uitprinten. Print het ingevulde formulier twee keer uit.

  • Het 1e formulier wordt bij aankomst voor de markt ingenomen / ingeleverd in de daarvoor bestemde containers. Hier worden de dieren na betaling van het marktgeld ook geschouwd en de chip gelezen.
  • Het 2e formulier neemt u mee de markt op. Op dit tweede formulier vult u bij verkoop van het dier ook de bestemming in (postcode en huisnummer van de plaats bestemming)

Bij het verlaten van de markt levert u het 2e formulier in, volledig ingevuld, in de daarvoor bestemde containers. Ook voor dieren die weer naar het adres van herkomst zijn gegaan, dient het formulier ingevuld en ingeleverd te worden.

LET OP: voor iedereen geldt, zonder ingevuld aanvoerformulier krijgt het dier geen toegang tot de markt!

In het kader van de Openbare Orde en Veiligheid is het niet toegestaan dat paarden en pony's via de warenmarkt worden aangevoerd of afgevoerd. deze vermenging met de bezoekersstroom is onwenselijk.

Parkeer voortaan uw transportmiddel in de directe omgeving van de paardenmarkt. Zie het kaartje hieronder, met de route en parkeergelegenheden.

Plattegrond parkeren en niet parkeren. Noorderlijk van de paardenmarkt niet parkeren. Oostelijk parkeren bij Prins Bernard Hoeve en bij de Albert Heijn Zuidlaren. Ook parkeren richting de weg naar Hoogezand A7 (P4). Zuidelijk parkeren bij zwembad Aqualaren. Westelijk parkeren in Westlaren.

Historische aanvoercijfers paardenmarkt
JaarPaardenEzelsOverig
2022   
202156524Beperkte paardenmarkt vanwege corona
202000Afgelast vanwege corona
2019129618 
2018135422 
2017175422 
2016125312 
201511286 
2014151225 
2013167910 
201223439 
2011209630 
2010224310 
2009231921 

Warenmarkt

Tijdens de Zuidlaardermarkt worden er niet alleen paarden verhandeld, maar is er ook een warenmarkt. En wat voor één... het lint met marktkramen is wel vier kilometer lang. De marktkooplui komen van heinde en verre. Bovendien kun je het zo gek niet bedenken, of je koopt het op de Zuidlaardermarkt. Van aardbeien tot zakdoeken en van klompen tot paling. En wat te denken van de échte Zuidlaarderbol.

Handelaren op de Zuidlaardermarkt moeten als ambulante handelaar ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Alle toegelaten handelaren ontvangen een acceptgirokaart voor het marktgeld. Verder ontvangen zij een toewijzingsbrief met daarin een sector en standplaatsnummer, bijvoorbeeld sector C 106. Ongeveer twee weken vóór de Zuidlaardermarkt worden de standplaatsen en het bijbehorende nummer op het wegdek gespoten met wegenverf. Op de dag zelf volgen de handelaren de route naar hun toegewezen sector. In de sector loodsen twee controleurs de handelaren naar hun plek. Vanaf 06.00 uur mag met de verkoop worden gestart.

Er is meer vraag naar een plek op de markt, dan dat er ruimte is. Daarnaast wil de gemeente een mooie diversiteit aan producten op de markt. Daarom werken we met een wachtlijst en kunnen we niet iedereen een plek bieden. Medio september is de markt volledig ingedeeld en biedt verder géén ruimte meer. Dan is duidelijk hoeveel meter nog beschikbaar is voor handelaren.

Kosten

Vast bedrag elektra en promotie

€ 28,10 per standplaats

non-food

€ 15,00 per meter

food

€ 19,95 per meter

snacks

€ 58,95 per meter

Huurkraam

€ 33,00 + 21% BTW (geen administratiekosten)

In het belang van de veiligheid moet er een vrije doorgang zijn voor hulpverleningsvoertuigen voor de standplaatsen. Er mogen dus geen obstakels (rekken/bakken etc.) buiten de klep, op het wegdek worden geplaatst. Wagens mogen een diepte van maximaal 2.90 meter hebben.

Let op: inschrijvingen per post of per e-mail worden niet in behandeling genomen.

Kermis

Op de historische grote Brink vindt u tijdens de Zuidlaardermarkt een kermis met 35 spannende attracties voor het hele gezin. Van draaimolens tot doldraaiende attracties. De kermis is vanaf de vrijdagavond voor de markt tot de woensdag erna geopend.

Openingstijden Kermis
Vrijdag19.00 - 01.00 uur
Zaterdag13.00 - 01.00 uur
Zondag13.00 - 00.00 uur
Maandag13.00 - 00.00 uur
Dinsdag00.00 - 22.00 uur
Woensdag*13.00 - 22.00 uur (kindermiddag 13.00 - 18.00 uur)

Plattegrond kermis

Bekijk hier de opstelling van de kermisattracties op de Brink in Zuidlaren.

Kermisexploitanten 2022
BedrijfKermisattractie
V.O.F BrantenaarSpeed
A.A. BrugginkHollandse Gebakkraam (kleine Brink)
H.H KnoopKnoop's Nougat Montelimar
Zeevishandel WimVis en aanverwante producten
Fair and Fun EventsPoffertjes salon
Ufo JetUfo Jet
F.G. VisserBallenfontein
J. BosmaEurope Flyer
Venekamp KermisbedrijfDraaimolen
Akkerman V.O.F.Lucky Duck
Kermisbedrijf Akkerman-de JongSkeeball
V.O.F. TilstraFoto schietsalon
V.O.F. Roels, Kermis/ExploitatieTrapdoor
A tot Z HandelsondernemingPinkdate
Zuidema V.O.F.Break Dance
VOF Moonen-KorenblikToxic
V.O.F. Speelman-MulderBoksbal
V.O.F. Speelman-MulderStar Drive Autoscooter
Albers - LankreijerBoobytrap Hotel
Verbruggen de Raden"Amazone" rupsbaan
Nostalgische attractiesFestival-wheel Reuzenrad
P.A.F. BennerBungee Trampoline
Pool-AmusementCrazy River Walking Waterballs
V.O.F. Roels, Kermis/ExploitateiPusher schuifspel
J. BosmaValley Of Dance
F.G. VisserBussensport
Spelbrink-Straathof V.O.F.Suikerspin en popcorn
Jeffrey's prijzenpaleisLijntrek/touwtje trek
Event catering B.V.Snackbar
P.A.F. Benner jrOliebollenkraam (Brink/klok)

 

Activiteiten

Het is bijna de hele week feest rondom de Zuidlaardermarkt. Er is van alles te beleven in het dorp. De opening van de kermis, een hardloopwedstrijd, kinderactiviteiten, vuurwerk, een muziekpodium, live muziek in veel horecagelegenheden en op de (koop)zondag straattheater.

Al deze activiteiten worden georganiseerd door de Stichting Evenementen Zuidlaardermarkt (SEZ)

Wegafsluitingen Zuidlaardermarkt

In verband met de Zuidlaardermarkt en de festiviteiten rondom de markt zijn van 14 t/m 17 oktober wegen afgesloten in en rondom het centrum van Zuidlaren. Omleidingsroutes zijn met borden aangegeven.

Onderstaand een overzicht van de wegafsluitingen.

Vrijdag 14 oktober 17.30 uur tot en met woensdag 19 oktober 22.00 uur  zijn de volgende wegen afgesloten voor alle verkeer, behalve voetgangers: Stationsweg (gedeelte kruising Brinkstraat/Stationsweg tot kruising Brink O.Z./Millystraat).

Vrijdag 14 oktober 18.00 uur tot en met woensdag 19 oktober 12.00 uur zijn de volgende wegen afgesloten voor alle verkeer, behalve voetgangers: Millystraat tot aan de Kerkbrink en de Brink OZ.

Zaterdag 15 oktober van 7.30 uur tot en met 13.30 uur zijn in verband met de Zuidlaardermarktloop de volgende wegen afgesloten voor alle verkeer, behalve voetgangers:
Boslaan, Brinkstraat, Dingspellaan, Drostlaan, Emmalaan (ged. Wilhelminalaan – Schoolstraat), Esweg, Tiphofweg, Hofakkers (ged. Dingspellaan – Ordellaan), Julianalaan (ged. Dingspellaan – Irenelaan), Irenelaan, Beatrixplein, Marijkelaan, Kerkstraat, Telefoonstraat, Noordhoff, Schutsweg, Koningstraat, Leenakkersweg, Mensinge (ged. Drostlaan – Ordellaan), Oranjelaan, Ordellaan, Wilhelminalaan, Schoolstraat, Stationsweg (ged. Brinkstraat – Boslaan), Westeind (ged. Marijkelaan – Koningstraat), Zuiderstraat.

Zaterdag 15 oktober van 9.00 tot 22.00 uur is i.v.m. vuurwerk de Leemkuilenweg (tussen de Voorkampen en de Schapendrift) afgesloten voor alle verkeer. Let op de afsluiting geldt ook voor fietsers en voetgangers.

Zondag 16 oktober van 09.00 uur tot 18.00 uur is i.v.m. theater de Stationsweg tussen de rotonde Voorkampen en de Kerkstraat afgesloten voor alle verkeer.

Maandag 17 oktober 2022 van 13.30 uur tot 02.00 uur is i.v.m. een muziekfestijn de Brinkstraat (tussen de Stationsweg en de Middenstraat) en de Stationsweg (tussen de Marktstraat en de Brinkstraat) afgesloten voor alle verkeer, behalve voetgangers.     

Maandag 17 oktober van 18.00 uur tot woensdag 19 oktober 00.00 uur zijn de volgende wegen afgesloten voor alle verkeer, behalve voetgangers: de Stationsweg (ged. Kerkbrink – rotonde Voorkampen), Kerkbrink, Millystraat, Hondrugstraat (ged. Middenstraat – Brink ZZ), Verlengde Hondsrugstraat, Brink ZZ, Boslaan, Ekkelkamp (ged. Annerweg – Laarweg), Bernhardlaan, Laarweg (ged. zandweg – Brink OZ, Koningstraat (ged. Koningdwarsstraat – Stationsweg), Brinkstraat (ged. Middenstraat – Stationsweg), Oude Coevorderweg (ged. Emmalaan – Brink ZZ), Marktstraat, ’t Achterom, Zuiderlaan, Zuiderstraat, Annerweg (ged. Brink OZ – Voorkampen), ventweg Annerweg, Schoolstraat, Veldakkerslaan, Telefoonstraat, Julianalaan, Leenakkersweg, Westeind, Schutsweg, Noordhoff, Esweg.

Maandag 17 oktober van 18.00 uur tot woensdag 19 oktober 12.00 uur zijn de volgende wegen afgesloten voor alle verkeer, behalve voetgangers: Bataljonslaan, Ritmeesterslaan.

Ook handig