Gemeentehuis gesloten op maandag 20 mei

In verband met 2e Pinksterdag is op maandag 20 mei 2024 het gemeentehuis in Vries gesloten.

Zuidlaardermarkt

Ieder jaar op de derde dinsdag van oktober wordt de Zuidlaardermarkt gehouden. Europa's grootste paardenmarkt, met een grote kermis en een vier kilometer lange warenmarkt. Bent u een paardenliefhebber, of houdt u gewoon van een gezellig dagje uit? Dan moet u écht eens een kijkje komen nemen, want de Zuidlaardermarkt is een hele belevenis! 

Inschrijven voor de Zuidlaardermarkt 2024 kan tot 20 mei 2024.

Let op: de inschrijving voor de warenmarkt op 15 oktober 2024 is gesloten vanaf 20 mei 2024. U kunt zich alleen digitaal aanmelden via het inschrijfformulier op de website. Inzendingen na 19 mei 2024 komen op de wachtlijst. 

Paardenmarkt

De Zuidlaardermarkt is na ruim 800 jaar nog altijd zo sterk als een paard! Bezoekers komen uit heel Europa. Je treft er Denen, Belgen, Oostenrijkers, Italianen, Engelsen en veel Duitsers. Het is ook een markt die met zijn tijd mee gaat. Zo is er veel aandacht voor het dierenwelzijn. Voorbeelden hiervan zijn de verplaatsing van het marktterrein naar een rustiger en omheinde plek, de verkorting van de marktduur, voorzieningen op het gebied van water en voer en de extra begeleiding en toezicht op het laden en lossen van dieren.

Wil je weten waar de paardenmarkt is? Bekijk hier de plattegrond van de Zuidlaardermarkt.

Vanwege de nieuwe Europese verordening Animal Health Law (sinds april 2021) verandert het exportbeleid van de paardenmarkten in Elst (4 september), Zuidlaren (17 oktober) en Hedel (6 november). Lees hieronder de aangepaste regels voor de export.

Dit jaar zijn naast de vaste handelaren ook de vrije balies weer aanwezig op de paardenmarkt. Voor vaste handelaren en voor de verkopers aan de vrije balies geldt dat ze alleen toegang krijgen tot de markt door het ingevulde 'Aanvoer formulier deel 1' in te leveren bij de ingang en in elk meegenomen paardenpaspoort hoort een inlegvel 'Afvoer formulier deel 2' te zitten. De formulieren 'Aanvoer formulier deel 1' en 'Afvoer formulier deel 2' kunnen via onderstaande link worden gedownload en ingevuld.

 

Werkwijze aanvoer/afvoer formulier

Het inslagregister vermeldt de plaats van herkomst en het chipnummer van het dier. Het uitslagregister vermeldt het chipnummer en de plaats van bestemming. De bestemmingen worden aangegeven via postcode en huisnummer. De verkopers en kopers zijn zelf verantwoordelijk voor het invullen en aanleveren van deze gegevens.

Deel 1 is het aanvoerformulier met daarop de gegevens van de aangevoerde dieren. Hierop wordt de postcode en het huisnummer ingevuld waar het dier vandaan komt door de verkoper voordat hij / zij er mee naar de markt gaat. Ook het chipnummer wordt al ingevuld. Er kunnen gegevens van meerdere dieren op dit formulier worden ingevuld. Het formulier wordt bij de ingang van de markt ingeleverd bij de organisatie. De organisatie leest de chip van elk dier met een chipreader en deze nummers worden in de chipreader opgeslagen. Het dier wordt geschouwd door de dierenarts en na goedkeuring kan het dier de markt op. Dit is ongewijzigd ten opzichte van 2022.

Deel 2 wordt per dier thuis uitgeprint en deels ingevuld voordat het dier naar de markt gaat. De postcode en het huisnummer waar het dier vandaan komt wordt ook hierop ingevuld samen met het chipnummer. Per dier wordt een formulier ingevuld en dit formulier komt als een “inlegvel” in het paspoort van het dier. Na verkoop wordt het paspoort samen met het inlegvel Deel 2 doorgegeven aan de koper.

De koper die met het dier de markt verlaat vult de postcode en het huisnummer waar het dier naar toe gaat op het inlegvel in. Het inlegvel wordt bij de organisatie ingeleverd. Daarna kan het dier de markt verlaten.

LET OP: voor iedereen geldt, zonder ingevuld aanvoerformulier krijgt het dier geen toegang tot de markt!

In het kader van de Openbare Orde en Veiligheid is het niet toegestaan dat paarden en pony's via de warenmarkt worden aangevoerd of afgevoerd. deze vermenging met de bezoekersstroom is onwenselijk.

Parkeer voortaan uw transportmiddel in de directe omgeving van de paardenmarkt. Zie het kaartje hieronder, met de route en parkeergelegenheden.

Plattegrond parkeren en niet parkeren. Noorderlijk van de paardenmarkt niet parkeren. Oostelijk parkeren bij Prins Bernard Hoeve en bij de Albert Heijn Zuidlaren. Ook parkeren richting de weg naar Hoogezand A7 (P4). Zuidelijk parkeren bij zwembad Aqualaren. Westelijk parkeren in Westlaren.

Historische aanvoercijfers paardenmarkt
JaarPaardenEzelsOverig
2022100818 
202156524Beperkte paardenmarkt vanwege corona
202000Afgelast vanwege corona
2019129618 
2018135422 
2017175422 
2016125312 
201511286 
2014151225 
2013167910 
201223439 
2011209630 
2010224310 
2009231921 

Warenmarkt

Tijdens de Zuidlaardermarkt worden er niet alleen paarden verhandeld, maar is er ook een warenmarkt. En wat voor één... het lint met marktkramen is wel vier kilometer lang. De marktkooplui komen van heinde en verre. Bovendien kun je het zo gek niet bedenken, of je koopt het op de Zuidlaardermarkt. Van aardbeien tot zakdoeken en van klompen tot paling. En wat te denken van de échte Zuidlaarderbol.

Handelaren op de Zuidlaardermarkt moeten als ambulante handelaar ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Alle toegelaten handelaren ontvangen een acceptgirokaart voor het marktgeld. Verder ontvangen zij een toewijzingsbrief met daarin een sector en standplaatsnummer, bijvoorbeeld sector C 106. Ongeveer twee weken vóór de Zuidlaardermarkt worden de standplaatsen en het bijbehorende nummer op het wegdek gespoten met wegenverf. Op de dag zelf volgen de handelaren de route naar hun toegewezen sector. In de sector loodsen twee controleurs de handelaren naar hun plek. Vanaf 06.00 uur mag met de verkoop worden gestart.

Er is meer vraag naar een plek op de markt, dan dat er ruimte is. Daarnaast wil de gemeente een mooie diversiteit aan producten op de markt. Daarom werken we met een wachtlijst en kunnen we niet iedereen een plek bieden. Medio september is de markt volledig ingedeeld en biedt verder géén ruimte meer. Dan is duidelijk hoeveel meter nog beschikbaar is voor handelaren.

Kosten
Vast bedrag elektra en promotie€ 28,10 per standplaats
non-food€ 15,00 per meter
food€ 19,95 per meter
snacks€ 58,95 per meter
Huurkraam€ 33,00 + 21% BTW (geen administratiekosten)

In het belang van de veiligheid moet er een vrije doorgang zijn voor hulpverleningsvoertuigen voor de standplaatsen. Er mogen dus geen obstakels (rekken/bakken etc.) buiten de klep, op het wegdek worden geplaatst. Wagens mogen een diepte van maximaal 2.90 meter hebben.

Let op: inschrijvingen per post of per e-mail worden niet in behandeling genomen.

Kermis

Op de historische grote Brink vindt u tijdens de Zuidlaardermarkt een kermis met 35 spannende attracties voor het hele gezin. Van draaimolens tot doldraaiende attracties. De kermis is vanaf de vrijdagavond voor de markt tot de woensdag erna geopend.

Meer informatie over inschrijven voor de Zuidlaardermarktkermis 2024 vindt u op de pagina 'Verpachting Kermis 2024'. 

Openingstijden Kermis
Vrijdag19.00 - 01.00 uur
Zaterdag13.00 - 01.00 uur
Zondag13.00 - 00.00 uur
Maandag13.00 - 00.00 uur
Dinsdag00.00 - 22.00 uur
Woensdag*13.00 - 20.00 uur (kindermiddag 13.00 - 18.00 uur)

Plattegrond kermis

 Bekijk de plattegrond met de kermisattracties op de Brink in Zuidlaren.

Kermisexploitanten 2023
BedrijfKermisattractie
Jack BrantenaarBooster
A.A. BrugginkHollandse Gebakkraam (kleine Brink)
H.H KnoopKnoop's Nougat Montelimar
Zeevishandel WimVis en aanverwante producten
Fair and Fun EventsPoffertjes salon
V.O.F. Pakes SchenkStar Flight (ufo-jet)
V.O.F. TilstraFoto Schietsalon
Willem Jan ThomassenEl-Mundo Wellenflug
Venekamp KermisbedrijfDraaimolen
F.G. VisserBallenfontein
Akkerman V.O.F.Lucky Duck
Evert BakkerSkeeball
J.J.B. van der LaanRunawayTrain, familie treintje
V.O.F. Roels, Kermis/ExploitatieTrapdoor
V.O.F. Roels, Kermis/ExploitatiePusher Schuifspel            
V.O.F. Roels, Kermis/ExploitatieVan Gogh Fotobooth
A tot Z HandelsondernemingPinkdate
Dirkjan van ZettenLucky Cranes
V.O.F. Speelman-MulderBoksbal
V.O.F. Speelman-MulderStar Drive Autoscooter
Zuidema V.O.F.Breakdance
Albers - LankreijerBoobytrap Hotel
Verbruggen de Raden"Amazone" rupsbaan
Nostalgische AttractiesFestival-wheel Reuzenrad
P.A.F. BannerBungee Trampoline
Pool-AmusementCrazy River Walking Waterballs
J. BosmaValley Of Dance
F.G. VisserBussensport
Spelbrink-Straathof V.O.F.Suikerspin en popcorn
Jeffrey's PrijzenpaleisLijntrek/touwtje trek
Event catering B.V.Snackbar
P.A.F. Benner jrOliebollenkraam (Brink/klok)
P.A.F. Benner jrHappywheel

 

Activiteiten

Het is bijna de hele week feest rondom de Zuidlaardermarkt. Er is van alles te beleven in het dorp. De opening van de kermis, een hardloopwedstrijd, kinderactiviteiten, vuurwerk, een muziekpodium, live muziek in veel horecagelegenheden en op de (koop)zondag straattheater.

Al deze activiteiten worden georganiseerd door de Stichting Evenementen Zuidlaardermarkt (SEZ). Bekijk het volledige programma op www.evenementenzuidlaardermarkt.nl.

Wegafsluitingen Zuidlaardermarkt

In verband met de Zuidlaardermarkt en de festiviteiten rondom de markt zijn van 13 t/m 18 oktober wegen afgesloten in en rondom het centrum van Zuidlaren. Omleidingen worden met borden aangegeven.

Van maandag 9 oktober 08.00 uur tot en met donderdag 19 oktober 18.00 uur is de Brink afgesloten voor alle verkeer, behalve voetgangers.

Vrijdag 13 oktober 17.30 uur tot en met woensdag 18 oktober 22.00 uur zijn de volgende wegen afgesloten voor alle verkeer, behalve voetgangers: Stationsweg (gedeelte kruising Brinkstraat/Stationsweg tot kruising Brink O.Z./Millystraat).

Vrijdag 13 oktober 18.00 uur tot en met woensdag 18 oktober 12.00 uur zijn de volgende wegen afgesloten voor alle verkeer, behalve voetgangers: Millystraat tot aan de Kerkbrink en de Brink OZ.

Zaterdag 14 oktober van 18.00 tot 21.00 uur is i.v.m. vuurwerk de Leemkuilenweg (tussen de Voorkampen en de Schapendrift) afgesloten voor alle verkeer. Let op de afsluiting geldt ook voor fietsers en voetgangers.

Zondag 15 oktober van 09.00 uur tot 18.00 uur is i.v.m. theater de Stationsweg tussen de rotonde Voorkampen en de Kerkstraat afgesloten voor alle verkeer.

Van maandag 16 oktober 18.00 uur tot dinsdag 17 oktober 23.59 uur zijn de volgende wegen afgesloten voor verkeer, behalve voetgangers: Brink OZ, Stationsweg (ged. Kerkbrink – rotonde Voorkampen), Kerkbrink, De Millystraat, Hondsrugstraat, Verlengde Hondsrugstraat, Brink ZZ, Boslaan, Ekkelkamp (ged. Annenweg – Laarweg), Bernhardlaan, Laarweg )ged. Zandweg – Brink OZ), Koningstraat, Brinkstraat, Oude Coevorderweg (ged. Emmalaan – Brink ZZ), Marktstraat, ’t Achterom, Zuiderlaan, Zuiderstraat, Annerweg (ged. Brink OZ – Voorkampen), Kerkstraat, Schoolstraat, Veldakkerslaan, Telefoonstraat, Westeind (v.a. Koningdwarsstraat), Schutsweg (v.a. Leenakkersweg), Noordhoff, Esweg (v.a. Domineeskamp), Koningdwarsstraat, Verbindingsweg, Ritmeesterslaan, Bataljonslaan.

In de onderstaande bestanden kunt u de wegafsluitingen zien op een plattegrond van Zuidlaren. 

 

Ook handig