Zelf compost maken; hoe doe je dat?

Met een composthoop in de eigen tuin hoef je minder afval in de gft-bak te gooien. Door compost te gebruiken verbetert de grond en het bodemleven. Er ontstaat een humusrijke tuingrond die minder snel uitdroogt en waarin planten beter groeien.

Composthopen bieden ook nestruimte en voedsel voor egels. Regenwormen, pissebedden en andere dieren helpen bij het verteringsproces van het groenafval en zijn zelf weer voedsel voor vogels. Vlinders voeden zich met mineralen uit de composthoop.

Compost maken, hoe doe je dat?

Het groente-, fruit- en tuinafval wat je normaal in de gft-bak gooit, gebruik je voor het maken van compost. Het makkelijkst is om dit te verzamelen in een compostbak, verkrijgbaar bij de meeste tuincentra. Wissel keukenafval met tuinafval af voor een goede structuur, en zorg dat het afval niet te grof is. Knip takken bijvoorbeeld in kleinere stukken. Zet de compostbak het liefst op een plek met halfschaduw en geef het bij droogte af en toe een beetje water. Net zoals je bij de plantjes in je tuin zou doen. Ook is het belangrijk om af en toe de compost om te scheppen voor een goede beluchting. Na 4 tot 6 maanden, wanneer de compost naar aarde ruikt, is het klaar voor gebruik.

Meer weten?

Kijk dan eens op www.milieucentraal.nl en www.drenthegeeftdoor.nl