Wat is er geregeld voor kiezers met een beperking?

Iedereen moet gebruik kunnen maken van het kiesrecht. Onze stembureaus zijn daarom toegankelijk voor mensen met een beperking. Alle stembureaus zijn toegankelijk voor mindervaliden. Hieronder vindt u meer informatie over hulpmiddelen die beschikbaar zijn. 

Op donderdag 6 juni, tijdens de Europees Parlementsverkiezing, is in één stemlokaal een stemmal en audiobox aanwezig. De stemmal is een speciaal hulpmiddel waardoor kiezers met een visuele beperking zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen. De stemmal kan ook uitkomst bieden voor andere kiezers, zoals mensen met een beperkte arm- of handfunctie. De stemmal mag door iedereen gebruikt worden. 

De stemmal is aanwezig op stembureau 21 gemeentehuis, Kornoeljeplein 1 in Vries. 

Kent u iemand voor wie de stemmal een uitkomst kan bieden? Vertel die persoon dan over het stembureau met de speciale hulpmiddelen. 

Hoe werkt de stemmal? 

Het stembiljet wordt in de stemmal gelegd. Door met uw vingers over de mal te gaan voelt u de nummers van de partijen en de nummers van de kandidaten. Via de audiobox met koptelefoon krijgt u uitleg over de werking van de stemmal en hoort u de partijen en kandidaten op de lijst. Door te voelen en te tellen, vindt u de partij en het nummer van de kandidaat van die partij op wie u wilt stemmen en kunt u de vakjes rood kleuren. 

Let op: we stemmen in onze gemeente met een nieuw stembiljet. U maakt op het nieuwe stembiljet 2 vakjes rood: één voor de partij en één voor de kandidaat van die partij op wie u wilt stemmen.

Wilt u alvast het overzicht bekijken van alle kandidaten waar u op kunt stemmen? Dan kunt u het onderstaande bestand downloaden. Het document is toegankelijk, ook voor voorleessoftware. Dit is hetzelfde overzicht als welke in het stemhokje komt te liggen. 

Kunt u door een lichamelijke beperking niet zelfstandig stemmen? Dan kunt u, met toestemming van het stembureau, hulp krijgen in het stemhokje. Bijvoorbeeld als u slechtziend of blind bent, of uw armen niet kunt gebruiken. Of als u de ziekte van Parkinson heeft. U kunt zelf iemand meenemen om u te helpen. Of u vraagt een lid van het stembureau om hulp.

Heeft u hulp nodig? Dan kunt u uitleg krijgen van iemand van het stembureau. Dit mag alleen buiten het stemhokje. Dus niet in het stemhokje, want niemand mag meekijken als u stemt.

Via oefen stembiljet kunt u alvast digitaal oefenen met het nieuwe stembiljet. 

 

Op de verkiezingsdag rijdt er een speciale verkiezingstaxi. Deze verkiezingstaxi haalt u op van huis en brengt u naar een toegankelijk stemlokaal in de buurt. Heeft u gestemd? Dan brengt de chauffeur u weer thuis. Vind hier meer informatie over de verkiezingstaxi.