Rijbewijs

U kunt op twee manieren een rijbewijs aanvragen. Online via de RDW of persoonlijk in het gemeentehuis. Als u uw rijbewijs digitaal aanvraagt kunt u het na twee werkdagen ophalen op het gemeentehuis. Vraagt u uw rijbewijs aan de balie op het gemeentehuis aan, dan kunt u uw rijbewijs na zes werkdagen ophalen. De meeste rijbewijzen zijn 10 jaar geldig.

Voor de aanvraag kunt u momenteel alleen telefonisch een afspraak inplannen via 0592-266662!

Tijdelijke Europese regeling geldigheid rijbewijzen

Door de maatregelen rondom corona is het niet altijd mogelijk om het rijbewijs tijdig te verlengen. Daarom heeft de Europese Commissie besloten dat verlopen EU-rijbewijzen tijdelijk langer geldig zijn. Bestuurders die aan de voorwaarden van de regeling voldoen, mogen langer doorrijden met een verlopen rijbewijs. Ze blijven verzekerd en krijgen hiervoor geen boete als ze staande worden gehouden.

Regelingen voor het Europese rijbewijs en/of code 95

 • De geldigheid is verlopen tussen 01-09-2020 tot en met 30-06-2021: dan mag u 10 maanden langer doorrijden met het verlopen rijbewijs, gerekend vanaf de einddatum van uw rijbewijs.

Voorwaarden

 • Het rijbewijs is afgegeven door een EU-lidstaat.
 • De regeling is van toepassing op rondrijden in Europa.
 • De regeling geldt voor alle rijbewijzen. Dus ook voor rijbewijzen die bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening maar 1 of 3 jaar geldig zijn.
 • De regeling geldt voor Nederland en alle andere EU-lidstaten.
 • De regeling geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of geschorst, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding of alcoholgebruik in het verkeer.
 • Het verlopen rijbewijs geldt niet als identificatiemiddel. Met uitzondering van situaties waarin sprake is van zorgafname.

U kunt uw rijbewijs online verlengen via de RDW (Rijksdienst Wegverkeer).

Voordelen:

 • U hoeft maar één keer naar het gemeentehuis, alleen om uw rijbewijs op te halen.
 • U kunt uw rijbewijs al na twee werkdagen ophalen.
 • U vraagt uw rijbewijs aan wanneer het u uitkomt.

U moet voldoen aan de volgende voorwaarden om uw rijbewijs online te kunnen verlengen:

 • U woont in de gemeente Tynaarlo (u staat hier ingeschreven in de Basisregistratie Personen).
 • U bent in het bezit van een geldig Nederlands rijbewijs.
 • U wilt uw huidige rijbewijs verlengen of u wilt een extra categorie op uw rijbewijs.
 • U heeft een Android telefoon (versie 6.0 of hoger) of een iPhone (model 7 of hoger met iOS versie 13) met NFC-lezer.
 • U heeft de DigiDapp. Met de app moet u eenmalig een controle uitvoeren op uw paspoort, rijbewijs of ID-kaart.

Voldoet u niet aan deze voorwaarden? Maak dan een afspraak om uw rijbewijs bij de balie aan te vragen.

 In 3 stappen kunt u online uw rijbewijs verlengen:

 1. U laat een pasfoto maken bij een RDW erkende fotograaf.
 2. U vraagt vervolgens via de website van de RDW uw rijbewijs aan.
 3. U haalt uw nieuwe rijbewijs af op het gemeentehuis.

Stap 1: pasfoto maken

Laat een pasfoto maken bij een RDW erkende fotograaf of fotocabine. U neemt uw rijbewijs mee. Bij deze fotograaf zet u een handtekening. U betaalt de fotograaf voor de foto en de handtekening. Deze zijn niet meegerekend in de kosten voor het rijbewijs. De fotograaf stuurt uw foto, handtekening en e-mailadres door naar de RDW. Binnen een paar minuten krijgt u een e-mail van de RDW. Daarin staat of u uw rijbewijs online kunt verlengen.

Stap 2: online aanvragen

U gaat naar www.rdw.nl/digitaalaanvragenrijbewijs en vraagt uw rijbewijs aan. U logt in met de DigiD app. U betaalt met iDEAL.

Stap 3: rijbewijs ophalen

De RDW stuurt u een e-mail wanneer het rijbewijs klaarligt. U kunt uw nieuwe rijbewijs ophalen op het gemeentehuis in Vries. U moet uw oude rijbewijs dan inleveren.

In deze video van de RDW wordt het proces stap voor stap uitgelegd.

Informatie voor fotografen

Wilt u erkend fotograaf worden? Kijk op de website van de RDW voor meer informatie.

Wanneer u op het gemeentehuis uw rijbewijs komt aanvragen neemt u mee:

 • Uw huidige rijbewijs. Gaat het om uw eerste rijbewijs of is uw rijbewijs vermist? Dan neemt u uw geldige identiteitskaart/paspoort mee.
 • Eén goedgelijkende pasfoto die maximaal 6 maanden oud is op het moment van de aanvraag. Op de website van de Rijksoverheid "Eisen aan de pasfoto voor paspoort of ID-kaart" kunt u vinden aan welke eisen uw pasfoto moet voldoen. Het advies is om een foto te laten maken bij een vakfotograaf.
 • Geld om de kosten van het rijbewijs te betalen (u kunt bij ons pinnen).

Bent u 75 jaar of ouder? Of beschikt u over een rijbewijs met categorie C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 en/of D1E? Dan moet u zich elke 5 jaar medisch laten keuren.

Het is ook mogelijk dat u zich om medische redenen moet laten keuren voor het rijbewijs. U kunt daarvoor online een Gezondheidsverklaring kopen op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) "Gezondheidsverklaring en keuring". U heeft daarvoor DigiD nodig. U kunt de verklaring ook kopen in het gemeentehuis, hiervoor worden extra administratiekosten in rekening gebracht.

Soort kostenBedrag
Gezondheidsverklaring bij de gemeente Tynaarlo kost aan de balieTarief CBR + € 7,75
Rijbewijs€ 41,-
Spoedprocedure kost extra€ 34,10
Digitaal aanvragen rijbewijs via de RDW (exclusief kosten fotograaf)€ 41,-

 

Als onderdeel van de proef 2toDrive kunnen jongeren vanaf 17 jaar hun rijbewijs halen. U kunt al rijles nemen als je 16,5 jaar oud bent. Bent u geslaagd voor het rijexamen? Dan mag u de weg op, maar tot 18 jaar alleen onder begeleiding van een coach.

Deze coach mag u zelf kiezen. Het mogen er maximaal vijf zijn. Ze moeten op een zogeheten begeleiderspas worden vermeld. De coach moet toestemming geven dat hij of zij begeleider wil zijn. Tijdens het autorijden moet u altijd uw rijbewijs en de begeleiderspas meenemen.

Voordat u een rijbewijs kunt aanvragen moet u eerst de begeleiderspas(sen) aanvragen. Meer informatie over begeleiderspas, coaches en kosten vind je op de website van 2todrive.nl.

Bent u uw rijbewijs kwijt, is het gestolen of maakt iemand er misbruik van? Meld dit zo snel mogelijk en vraag dan een nieuw rijbewijs aan.

De vermissing kunt u op drie manieren door geven:

Tijdens de afspraak stelt de ambtenaar samen met u een verklaring van vermissing op. Daarin legt u uit hoe u het oude rijbewijs bent kwijtgeraakt.

Nadat uw identiteit is vastgesteld, kunt u in de meeste gevallen direct een nieuw rijbewijs aanvragen en betalen. Neem daarvoor uw eventuele andere identiteitsdocumenten (paspoort of identiteitskaart) mee.

Misdrijven

Indien er sprake is van diefstal, zakkenrollerij en andere misdrijven is het verstandig om hiervan ook aangifte te doen bij de politie.

Heeft u uw rijbewijs online aangevraagd? Dan kunt u uw nieuwe rijbewijs na twee werkdagen ophalen.

Heeft u uw rijbewijs op het gemeentehuis aangevraagd? Dan kunt u in de meeste gevallen uw nieuwe rijbewijs na zes werkdagen ophalen. Wanneer u het rijbewijs op het gemeentehuis aanvraagt, is het mogelijk om het rijbewijs sneller in uw bezit te krijgen door middel van een spoedprocedure. Als uw aanvraag voor 13.30 uur is ingediend, kunt u daarmee uw rijbewijs in de meeste gevallen de eerstvolgende werkdag na 11.00 uur ophalen. Aan een spoedprocedure zijn extra kosten verbonden.

U kunt uw rijbewijs tijdens de openingstijden van het gemeentehuis persoonlijk afhalen. Hiervoor hoeft u geen afspraak maken. Bij aankomst in het gemeentehuis dient u zich te melden bij de servicebalie.

U moet uw rijbewijs binnen drie maanden ophalen. Als u dat niet doet, vervalt uw rijbewijs en wordt het teruggestuurd naar de RDW. U moet dan opnieuw een aanvraag indienen en ook opnieuw betalen voor uw rijbewijs.

Als u vrijwillig afstand wilt doen van uw rijbewijs, dan kunt u daarvoor terecht bij de gemeente. Via het formulier 'rijbewijs inleveren' kunt u uw gegevens achterlaten. Een medewerker van burgerzaken controleert uw gegevens en neemt daarna contact met u op om een afspraak in te plannen. Naar de afspraak neemt u uw huidige rijbewijs mee, ook als deze al verlopen is. Wanneer uw rijbewijs al verlopen is, dan neemt u ook uw geldige identiteitskaart/paspoort mee.

Nadat u vrijwillig afstand heeft gedaan van uw rijbewijs kunt u niet weer een nieuw rijbewijs aanvragen. U zult dan opnieuw het theorie- en praktijkexamen moeten afleggen en medische gekeurd moeten worden.

Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Ze kopen bijvoorbeeld op naam van iemand anders spullen zonder te betalen. Bent u slachtoffer door misbruik van (een kopie van) uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs? Meld dit via Rijksoverheid.nl.

Bovendien is het verstandig om zo snel mogelijk een nieuw document aan te vragen. Let op: Laat uw document niet als vermist registeren.

Ook handig