ID-kaart

Een identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. U kunt hiervoor op onze website een afspraak maken. Na 5 werkdagen kunt u uw ID-kaart ophalen bij de servicebalie van het gemeentehuis. Een ID-kaart voor volwassenen is 10 jaar geldig, een ID-kaart voor jongeren (tot 18 jaar) is 5 jaar geldig. Met een ID-kaart kunt u alleen binnen Europa reizen.

U kunt uw reisdocument (paspoort of ID-kaart) laten bezorgen. U hoeft dan alleen maar voor het aanvragen van uw nieuwe reisdocument naar het gemeentehuis.

  • U moet alle reisdocumenten die in uw bezit zijn meenemen. Hebt u naast uw identiteitskaart ook een paspoort? Dan dient u die bij de aanvraag mee te nemen. Dit geldt ook als de documenten al verlopen zijn!
  • Eén goedgelijkende pasfoto die maximaal 6 maanden oud is op het moment van de aanvraag. Op de website van de Rijksoverheid "Eisen aan de pasfoto voor paspoort of ID-kaart" kunt u vinden aan welke eisen uw pasfoto moet voldoen. Het advies is om een foto te laten maken bij een vakfotograaf.
  • Geld om de kosten van een identiteitskaart te betalen (u kunt bij ons pinnen).

Soort kosten Bedrag
Identiteitskaart € 58,30
Identiteitskaart voor kinderen tot 18 jaar € 30,70
Spoedprocedure kost extra € 49,85
Handtekening legaliseren € 13,65
Reisdocument laten bezorgen € 10,45

Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag van hun identiteitskaart. Is uw kind jonger dan 12 jaar? En heeft het twee ouders/gezaghouders? Dan moeten die beiden persoonlijk aan de balie komen en schriftelijke toestemming geven.

Is het voor u als ouder/gezaghouder niet mogelijk om bij de aanvraag persoonlijk aanwezig te zijn? Dan kunt u toestemming geven door uw handtekening op het ‘toestemmingsformulier’ persoonlijk te laten legaliseren bij een gemeente. Met een gelegaliseerde handtekening bewijst u dat uw handtekening echt is.

Indien u uw handtekening wilt legaliseren moet u persoonlijk langskomen aan de balie van het gemeentehuis. Hiervoor moet u een afspraak maken. Naar de afspraak neemt u een geldig identiteitsbewijs en het te legaliseren document mee. U ondertekent het document of formulier waar de ambtenaar van de gemeente bij staat. De ambtenaar vergelijkt die handtekening met de handtekening op uw identiteitsbewijs.

Indien u in het buitenland woont, kunt u hiervoor terecht bij een ambassade en/of consulaat. U dient het toestemmingsformulier met gelegaliseerde handtekening bij de aanvraag te overleggen, samen met een goed leesbare kopie van een geldig identiteitsbewijs.

Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming of u een dergelijke verklaring nodig heeft.

Meer informatie over het reizen met minderjarige kinderen kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid "Reizen met kinderen". Op deze website vindt u ook het formulier voor de toestemming die u kunt geven zodat een minderjarige mag reizen met een aangewezen persoon. Dit formulier is te verkrijgen in het Nederlands en in het Engels.

Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal (ook Madeira en de Azoren) Roemenië, San Marino, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje (ook de Canarische eilanden), Tsjechië, Turkije, Zweden en Zwitserland.

Op Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba is uw Nederlandse identiteitskaart niet geldig.

Is uw Nederlandse identiteitskaart gestolen of verloren? Meld de vermissing dan zo snel mogelijk bij de gemeente. U kunt dit digitaal of persoonlijk aan ons doorgeven. Zie voor meer informatie het onderdeel "Paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen."

In de meeste gevallen kunt u uw nieuwe identiteitskaart na 5 werkdagen ophalen.

Het is mogelijk om de identiteitskaart sneller in uw bezit te krijgen door middel van een spoedprocedure. Als uw aanvraag voor 15.30 uur is ingediend, kunt u uw identiteitskaart in de meeste gevallen de eerstvolgende werkdag na 10.00 uur ophalen. Aan een spoedprocedure zijn extra kosten verbonden. Duurt ook de spoedprocedure te lang, dan kunt u proberen bij de marechaussee een nooddocument aan te vragen. Voor informatie over een nooddocument kunt u kijken op de website van Ministerie van Defensie "Aanvragen noodpaspoort".

U kunt uw document tijdens de openingstijden van het gemeentehuis persoonlijk afhalen. Ook baby's en minderjarige kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn voor het afhalen van hun document. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Bij aankomst in het gemeentehuis dient u zich te melden bij de servicebalie.

U moet uw document binnen drie maanden ophalen. Als u dat niet doet, vervalt uw document. U moet dan opnieuw een aanvraag indienen en ook opnieuw betalen voor uw document.