paarden op de zuidlaardermarkt

Voorjaarsmarkt Zuidlaren

Iedere tweede woensdag van april is de Voorjaarsmarkt in Zuidlaren. Dit jaar wordt de 69e editie van deze markt gehouden op 10 april 2024. De Voorjaarsmarkt is de eerste paardenmarkt van het jaar in Noord-Nederland. Naast de paardenmarkt is er ook een gezellige warenmarkt op de Grote Brink in het centrum. Bezoekers uit binnen- en buitenland komen hier op af. Mis het niet: de leukste start van het marktseizoen in Zuidlaren!

De inschrijving voor de warenmarkt is gesloten. 

Paardenmarkt

De eerste paardenmarkt van het jaar met gemiddeld rond de 200 paarden, ezels en pony's trekt veel bekijks. Er is veel aandacht voor het dierenwelzijn. Voorbeelden hiervan zijn de verplaatsing van het marktterrein naar een rustiger en omheinde plek, de verkorting van de marktduur, voorzieningen op het gebied van water en voer en de extra begeleiding en toezicht op het laden en lossen van dieren.

De markt wordt gehouden op de Brink tussen de Marktstraat en de Brink Z.Z., begint om 06.00 uur en is rond 12.00 uur afgelopen. Ook vanuit het buitenland is veel belangstelling voor deze markt.

Vroeg in de morgen start de aanvoer van de dieren. De ingang van de paardenmarkt aan de Marktstraat gaat om 06.00 uur open. Het is niet nodig om je vooraf op te geven, als je een paard wilt verkopen. Wel geldt dat je alleen toegang tot de markt krijgt met het ingevulde aanvoerformulier deel 1 en het deels ingevulde afvoerformulier deel 2. De formulieren zijn hieronder te downloadenBij de ingang worden alle dieren door een dierenarts gekeurd en wordt de chip gelezen. Na betaling van het marktgeld (€ 2,00) kunnen de dieren het marktterrein op. 

Werkwijze aanvoer/afvoerformulier:

  1. Download het aanvoerformulier deel 1 en vul het chipnummer van het dier, de postcode en huisnummer waar het dier vandaan komt in. Maximaal 25 dieren op één formulier. Dit formulier wordt bij aankomst op de markt ingenomen / ingeleverd in de daarvoor bestemde containers.
  2. Download het afvoerformulier deel 2 en vul alleen het chipnummer in van het dier. Per dier één afvoerformulier. Plaats het ingevulde afvoerformulier in het paspoort van het dier. 
  3. De koper van het dier vult op het afvoerformulier (die in het paspoort van het dier zit), de postcode en huisnummer in waar het dier naar toe gaat. Bij het verlaten van de markt, levert de koper het ingevulde afvoerformulier in, in de daarvoor bestemde containers. 

Let op: voor iedereen geldt, zonder ingevuld aanvoerformulier krijgt het dier geen toegang tot de markt!

Op de paardenmarkt staan kramen met spullen als halters, dekens, touwen en rastermateriaal. Daarnaast lopen er stewards rond die toezien op het dierenwelzijn. Voor de dieren is op het marktterrein water aanwezig (emmers zijn aanwezig). Ook ligt er voldoende hooi bij de balies. Tevens is op het marktterrein ruimte om de paarden te tonen aan de potentiële kopers (monsteren). Om 12.00 uur moet de handel worden gestaakt en om 13.00 uur moeten de dieren van het terrein af zijn.

Op de markt kunnen geen exportpapieren ter plaatse worden aangevraagd. 

Aanvoercijfers Zuidlaarder Voorjaarsmarkt
JaarAantal
2023198
2022184
2021Geen markt
2020Geen markt
2019169
2018-
2017182
2016169 paarden en 20 ezels
2015220 paarden en 5 ezels
2014243
2013285
2012275 paarden, 6 ezels en 2 muilezels
2011321 paarden en 3 ezels

Warenmarkt

Tijdens de Zuidlaarder Voorjaarsmarkt worden er niet alleen paarden verhandeld, maar is er ook een warenmarkt met ongeveer 35 kramen. Naast de ‘reguliere’ marktkramen staan er ook kramen met (vaste) planten en struiken. Dit jaar is er extra ruimte gemaakt voor kramen met bloemen, planten en perkplanten, om meer aan te sluiten bij het gevoel van een “voorjaarsmarkt”. De warenmarkt begint om 8.00 uur en sluit rond 17.00 uur.

Handelaren op de voorjaarsmarkt moeten ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Ook wanneer een handelaar de markt jaarlijks aandoet, moet hij ieder jaar een actueel bewijs van inschrijving bij de KvK aanleveren. Handelaren kunnen zich alléén via het digitale formulier aanmelden. Te laat ontvangen en onvolledige aanvragen, of aanvragen via email of brief, worden niet in behandeling genomen.

Prijzen

Prijzen
Standplaats€  5,80 per strekkende meter
Promotie en elektriciteit€15,10
Kraam huren€33,00 + 21% BTW

Let op:

  • De standplaatsen moeten voor 8.00 uur ingenomen zijn
  • De warenmarkt eindigt om 17.00 uur
  • De vergunninghouder moet zelf zorgen voor afvoer van afval van het marktterrein

Activiteiten rondom de markt

Er vinden dit jaar extra activiteiten plaats rondom de voorjaarsmarkt. Zo kunnen geïnteresseerden een fietstocht van 20 of 40 km door Zuidlaren en omgeving fietsen. De routes zijn vanaf 10.00 uur af te halen bij de stand van de buurtsportcoaches (naast de poffertjeskraam) op de Brink. Om 13.00 uur start een 20 km groepsfietstochtfietstocht met de buurtsportcoaches van de gemeente Tynaarlo. Er wordt gestart vanaf de Brink in Zuidlaren. Dit is tevens de aftrap van het fietsseizoen, vanuit Doortrappen Drenthe, een project van de provincie Drenthe.

Daarnaast kunnen bezoekers tussen 12.00 en 16.00 uur kijken en luisteren naar mini-optredens van twee muzikanten uit Zuidlaren en Vries bij de Keet van Tynaarlo. Ook de cultuurcoaches en de jongerenraad Jong Tynaarlo zijn die dag aanwezig. Iedereen is welkom voor een kopje koffie of thee en een goed gesprek bij de Keet. De Keet van Tynaarlo staat naast de poffertjeskraam op de Brink. 

Activiteiten voor kinderen

Kinderen van 4 t/m 12 jaar kunnen tussen 13.00 en 17.00 uur op een rodeostier rijden, een Berend Botje speurtocht doen door het centrum van Zuidlaren en een (gezamenlijk) kunstwerk maken bij de stand bij de poffertjeskraam.

Parkeren

Parkeren kan in de directe omgeving van de paarden- en warenmarkt.