Buurt WhatsApp-groepen

Veiligheid maak je samen. Door met elkaar een oogje in het zeil te houden. En dat kan tegenwoordig heel makkelijk met uw mobiel. Bijvoorbeeld met een Buurt WhatsApp-groep. Op de website van Stichting WhatsApp Buurtpreventie vindt u informatie over hoe u zo’n groep kunt opstarten. U kunt hier ook zien of er al een WhatsApp-groep actief is in uw buurt.

Website Stichting WhatsApp Buurtpreventie

Er zijn in de gemeente Tynaarlo inmiddels meerdere WhatsApp-groepen gericht op buurtpreventie. Vanuit de ervaringen die daar zijn opgedaan, vindt u hieronder een aantal tips:

  • Maak één persoon beheerder van de groep. Hij of zij is aanspreekpunt voor de leden van de groep en kan mensen aan de groep toevoegen.
  • Informeer uw buren dat u een WhatsApp-groep start, zodat het bekend raakt in uw omgeving.
  • Spreek onderling spelregels af. Bijvoorbeeld over welke straten er mee doen in de WhatsApp-groep. En over wat er wel en niet gemeld wordt.
  • Let op het taalgebruik in de WhatsAppgroep. Houd mededelingen zakelijk.
  • Wees terughoudend met het delen van foto's van personen. In veel gevallen voldoet een signalement ook. Dader/verdachte-kenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht zijn heel bruikbaar. Bij voertuigen gaat het om kleur, merk, type en kenteken.
  • Wie belt de politie bij een verdachte situatie? Spreek af wie 1-1-2 belt. Als u dat bent, vertel dan dat u lid bent van de WhatsApp-groep en geef eventueel een signalement door.
  • Gebruik de SAAR-methode. Signaleer, Alarmeer 1-1-2 en App de groep om uw waarneming bekend te maken aan de andere deelnemers. Laat met een WhatsApp-bericht ook aan elkaar weten dat 112 gebeld is. Reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. Probeer de plannen van de verdachte persoon te verstoren. Doe dit alleen als dit veilig kan, neem geen risico. Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels of wetten.
  • De wijkagent maakt nooit onderdeel uit van de WhatsApp-groep. De politie komt alleen in actie als er melding is gemaakt bij 112.

Het aantal Whatsappborden is gekoppeld aan het aantal blauwe toegangsborden per dorp. De gemeente plaatst deze borden. Als er in uw dorp al borden hangen komen er geen extra borden bij. Als er in uw dorp nog geen borden hangen, dan kunt u contact opnemen met team Veiligheid via ons algemene telefoonnummer: 0592-266662.