Gemeentehuis en milieustraat gesloten op donderdag 9 mei

In verband met Hemelvaartsdag is op donderdag 9 mei 2024 het gemeentehuis in Vries en de milieustraat in Tynaarlo gesloten.

Meldpunt ongewenst gedrag van verhuurder

Huurt u een woning of zoekt u een huurwoning? En heeft u een klacht over een verhuurder of een bemiddelaar? U kunt bij ons een melding doen als uw verhuurder zich niet aan de regels houdt. Huurt u van een woningcorporatie? Meld uw klacht dan bij de woningcorporatie.

Wet Goed Verhuurderschap van Wetten en overheid

Meldpunt voor huurders en woningzoekenden

Vanaf 1 juli 2023 geldt de Wet goed verhuurderschap om ongewenst verhuurgedrag tegen te gaan. Heeft u klachten over een verhuurder of verhuurbemiddelaar? Bijvoorbeeld een te hoge borg of oneerlijke servicekosten? U kunt dit ongewenste gedrag bij ons melden.

Wat kunt u melden?

Op basis van de Wet goed verhuurderschap dragen verhuurders en verhuurbemiddelaars wettelijke verantwoordelijkheden voor de ‘zeven algemene regels voor goed verhuurderschap’:

  • Een heldere en transparante selectieprocedure. De verhuurder mag geen discriminatie toepassen bij het selecteren van woningzoekenden.
  • De verhuurder mag huurders niet bedreigen of intimideren.
  • De verhuurder mag een waarborgsom van maximaal twee maanden kale huur vragen. De waarborgsom moet veertien dagen na beëindiging van de huurovereenkomst terug worden gegeven.
  • De verhuurder moet een schriftelijke huurcontract opstellen, zelfs als de overeenkomst mondeling is. Op het huurcontract moet een handtekening van de verhuurder en huurder staan.
  • De verhuurder moet de huurder schriftelijk informeren over de bijbehorende rechten en plichten.
  • De verhuurder rekent eerlijke servicekosten. De servicekosten worden jaarlijks gespecificeerd en met de huurder gedeeld.
  • De verhuurbemiddelaar mag geen dubbele bemiddelingskosten vragen.

Lees meer over de ‘zeven algemene regels voor goed verhuurderschap’ op de website van de Rijksoverheid.

Wat kunt u niet melden?

Heeft u te maken met een te hoge huurprijs of achterstallig onderhoud? Dit soort zaken kunt u niet melden via het meldpunt ‘ongewenst verhuurgedrag gemeente Tynaarlo’. Voor juridisch advies over uw huurwoning kunt u contract opnemen met bijvoorbeeld Het Juridisch Loket of de Huurcommissie.

Wat als ik een sociale huurwoning heb?

Huurt u een sociale huurwoning, bijvoorbeeld van een woningcorporatie? Dan is de woningcorporatie zelf het 1e aanspreekpunt. Binnen de gemeente Tynaarlo zijn dit stichting Woonborg en Stichting Eelder Woningbouw. Komt u er met hun niet uit? Dan kunt u terecht bij de Regionale Geschillen Commissie. Deze commissie is ingesteld door woningcorporaties in Groningen en Drenthe. Meer informatie vindt u op de website geschillenbehandelen.nl

Meer informatie