Eikenprocessierups
De eikenprocessierups wordt al sinds 1991 in Nederland waargenomen, maar door de jaren heen is het aantal enorm gestegen. Dit heeft gezorgd voor meer overlast, doordat de brandharen van deze rupsen klachten bij mensen kunnen veroorzaken. De gemeente Tynaarlo besteedt vanaf 2010 aandacht aan de eikenprocessierups. Maar wat doen we dan precies?
Rood-wit lint
De gemeentelijke boomverzorgers houden in de gaten waar de eikenprocessierupsen zitten. Ook krijgt de gemeente meldingen van inwoners. De eikenbomen waar de rups in aangetroffen is, krijgen een rood-wit lint waar 'eikenprocessierups' op staat. Dit lint waarschuwt om niet onnodig bij de boom in de buurt te komen, eronder te gaan zitten of er langdurig bij stil te staan. Want blijf je op gepaste afstand, dan is de kans kleiner dat je in contact komt met de brandharen van de rups. Deze haren kunnen jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen en luchtwegen veroorzaken.
Nesten verwijderen
De gemeente bestrijdt de rups in gemeentebomen die op risicovolle plekken staan. Bijvoorbeeld in het centrum van een dorp, bij een school of een kinderdagverblijf. Om de nesten te verwijderen schakelt de gemeente een gespecialiseerd bedrijf in. Zij halen de nesten weg door ze op te zuigen, de nesten gaan vervolgens in dichte zakken naar de vuilverbranding.
Of er ook nesten kunnen worden afgezogen op andere locaties is afhankelijk van de plaagdruk. Het aantal rupsen in Nederland was vorig jaar zo groot, dat de bedrijven werden overvraagd. Nesten in de gemeente Tynaarlo konden dan ook niet meteen worden verwijderd als er melding van werd gedaan.
Eikenprocessierupsen in eigen boom?
Inwoners die op hun eigen perceel te maken hebben met besmette eikenbomen, zijn zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Hen wordt afgeraden zelf met de rupsen aan de slag te gaan, vanwege de kans op verspreiding van brandhaartjes. Het is het veiligst om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.
Monitoren
In de gemeente Tynaarlo hangen al jaren feromoonvallen in verschillende eikenbomen. Voorheen waren dit 60 vallen, maar doordat de plaagdruk is afgenomen zijn er nu nog 10 vallen over. De feromoonvallen hangen op plekken en langs bomenlanen die aantrekkelijk zijn voor de rups. Zo kan de gemeente in de gaten houden waar de rupsen zich bevinden en hoe de ontwikkeling is per jaar.
Samenwerken en kennis delen
Om het probleem goed aan te pakken, werkt de gemeente Tynaarlo samen met omliggende gemeentes, provincies en bijvoorbeeld het ‘Kenniscentrum Eikenprocessierups’ en Landschapsbeheer.
Melden
Vermoedt u dat de eikenprocessierups in een boom bij u in de buurt zit? Bel dan met de gemeente via het algemene nummer 0592 – 266 662 of geef een melding door via https://www.tynaarlo.nl/melden-aan-de-gemeente/een-melding-doen
Op www.ggddrenthe.nl staat de juiste informatie over wat u kunt doen als u in aanraking bent gekomen met de eikenprocessierups.