Uitjes voor het hele gezin

Bent u van plan om er een dagje op uit te trekken met uw gezin? Of gaat u met uw familie op vakantie in Drenthe? In de gemeente Tynaarlo is voor jong en oud van alles te doen.

De natuur is prachtig en de hunebedden in Tynaarlo, Zeijen en Midlaren zijn zeker een bezoek waard. Maar, er is meer! Wist u dat waterratjes hun lol op kunnen in zwembaden, zwemplassen en meren? En dat er voor avonturiers in de dop veel te ontdekken is?

In en op het water

Berend Botje ging uit varen met zijn scheepje naar Zuidlaren. In Zuidlaren is van alles te doen in en op het water. Zwemmen kan in het subtropisch zwembad Aqualaren, in het Zuidlaardermeer bij het Meerwijckstrand of in de zwemplas ’t Hemelriek in Gasselte.

Liever het water op met een zeilboot of kano? De instructeurs van Zeilschool Zuidlaardermeer in Midlaren leren uw kinderen hoe ze hun bootje over de golven sturen. Als dat iets te veel avontuur is, ga dan kanoën op de Hunze of Drentsche Aa. Kano’s zijn te huur bij De Borg Recreatie in Schipborg. Of boek een natuurbelevingstocht bij In het wilde weg en beleef de natuur vanaf het water. Tijdens de tocht gaat u op zoek naar eetbare wilde planten en bereidt u op het kampvuur iets te eten en te drinken.

En wilt u Berend Botje ontmoeten? Ga dan in het centrum van Zuidlaren op zoek naar de fontein aan de Stationsweg.

Speeltuinen, attractieparken en musea

Attractiepark Sprookjeshof in Zuidlaren is een bijzondere plek. Er wonen bekende sprookjesfiguren, zoals Sneeuwwitje, Roodkapje en Doornroosje. Er is een kinderboerderij waar uw kroost op een echte tractor mag zitten. De grote speeltuin is een fantastische plek voor kinderen om te springen, klimmen en klauteren. Slecht weer? Neem uw kinderen dan mee naar het overdekte Kabouter Klauter Kasteel; leuk voor alle leeftijden.

Ook Paviljoen Appelbergen in Glimmen is een fijne plek voor het hele gezin. Terwijl uw kinderen zich vermaken in de speeltuin of op het speelveld, kunt u zich op het terras te goed doen aan allerlei lekkers. De overzichtelijke speeltuin is gratis toegankelijk.

Breng ook een bezoek aan Molenmuseum De Wachter in Zuidlaren. Bekijk de molen, maak kennis met oude ambachten en bewonder de collectie stoommachines. De Wachter voert u terug naar het jaar 1851 en geeft u een bijzondere inkijk in de geschiedenis.

Bossen, parken en tuinen

U hoeft maar met uw kinderen naar buiten te gaan en er is iets te beleven. Vanaf de Brink in Zuidlaren loopt er een heuse mountainbikeroute door het bos. Zodra u het bos uitkomt kunt u verder fietsen richting Schipborg. Of maak het ‘Kinderrondje’ van vijf kilometer af en keer terug naar de Brink.

Staatsbosbeheer heeft tien wandelroutes door het Nationaal Park Drentsche Aa uitgezet. Het Zeegserloopje is er een van. Deze wandelroute (route 1) van vijf kilometer komt langs de Zeegserduinen: een enorme zandverstuiving waar uw kinderen heerlijk kunnen spelen.

Ook leuk is de Water-Expeditie door het Hondsruggebied. De expeditie leert u welke rol water in het Hondsruggebied speelt en brengt u op plekken waar u nog nooit bent geweest! Start de expeditie in Waterpark De Bloemert in Midlaren.

Eten, drinken en winkelen

In de zomermaanden zijn de Zomermarkten een leuk uitstapje. Voor kinderen is hier van alles te doen en te beleven. Trakteer uw kinderen (en uzelf) daarna op een ijsje bij een van de ijssalons. Of sluit de dag af met een etentje in een van de kindvriendelijke restaurants in Zuidlaren.

Meer informatie over Zuidlaren en omgeving?

In Zuidlaren is een Tourist Info Folderpunt. Hier vindt u informatie over de omgeving, evenementen, fiets- en wandelroutes en excursies. Klik hier voor de adresgegevens

Avonturen beleven

Neem uw kinderen mee naar De Onlanderij en laat ze de natuur ontdekken in dit prachtige natuurgebied. Hutten bouwen, gangen graven, met blote voeten door de modder banjeren; het kan allemaal in de natuurspeeltuin met blotevoetenpad.

Als u toch in de buurt bent, breng dan ook een bezoek aan kijkboerderij ’t Hogeveld waar u prachtige Limousins (een bijzonder koeienras) kunt bewonderen. In de winterperiode staan de koeien binnen. De kijkstal van ’t Hoogeveld is altijd vrij toegankelijk voor bezoekers.

Iets verderop ligt landgoed De Braak, een monumentaal parkbos in Paterswolde. De Parkbosroute is een wandelroute van 2,5 km die u langs een doolhof leidt waar uw kinderen heerlijk kunnen dwalen. De route komt ook langs een vleermuiskelder; een speciale slaapplek voor deze mysterieuze nachtdieren.

Een leuk, spannend en goedkoop uitje is een middag vliegtuigspotten bij Groningen Airport Eelde. Er zijn verschillende spotterplaatsen die goed uitzicht bieden op de start- en landingsbaan. U kunt natuurlijk ook een fijne plek op het terras van Bites & Flights zoeken.

Cultuur snuiven

Museum De Buitenplaats in Eelde is voor iedereen: van bezoekers met liefde voor kunst, tuinen, muziek, theater en literatuur tot liefhebbers van historische en moderne architectuur. Kinderen kunnen het museum en de bijbehorende tuin op hun eigen manier ontdekken. Er zijn denksleutels, speurboekjes en zintuigenkistjes met vragen en opdrachten die nieuwsgierig maken en de verbeelding prikkelen.

Nederland staat bekend om tulpen, kaas en klompen. Wilt u weten hoe klompen gemaakt worden? Breng dan een bezoek aan het Internationaal Klompenmuseum in Eelde. Er zijn meer dan 2.200 paar klompen te zien!

Voor de jonge muzikanten onder ons is een bezoek aan Museum Vosbergen in Eelde zeker de moeite waard. Er zijn achthonderd instrumenten te zien, van een Griekse aulos tot draailieren. Op verzoek worden er ook workshops georganiseerd waarin kinderen zelf instrumenten leren maken. 

Actie en adrenaline

Voor iets oudere kinderen valt er ook genoeg te beleven. Ga bijvoorbeeld met uw kinderen naar Klimcentrum Bjoeks in Groningen. Alleen al het zien van de klimtoren Excalibur zorgt voor een flinke stoot adrenaline.

Meer actie voor het hele gezin? Ga bowlen of boek een ‘Fun Trike Tour’ bij De Waterburcht in Eelde. Een fun trike is een elektrisch aangedreven driewieler. Dit hippe, moderne vervoersmiddel leent zich perfect om een mooie tocht door het Drentse landschap te maken.

Een middagje golfen kan ook! Bij de Golferij in Eelde is iedereen welkom. Heeft u nog niet eerder gegolfd? Boek dan een introductieles of ga voor een clinic. U en uw gezin leren golfen van een echte golfprofessional.

Zwemmen en varen

Zwembad Lemferfinge is een openluchtbad in Paterswolde en ligt vlakbij landgoed Lemferdinge. Er is een familieglijbaan, een survivalbaan, een springkussen en een zonneweide met speeltoestellen. U kunt er ook midgetgolfen.

Aan de rand van Eelde is er water in overvloed. De Hoornseplas is een ondiepe zwemplas omzoomd door zandstranden en zonneweiden. Er zijn speeltoestellen, toiletten, douches en verkooppunten voor een drankje of een snack. Wilt u het Paterswoldsemeer verkennen? Maak dan een rondvaart of huur een bootje voor een ontspannen, zomerse dag. Roeien kan op het Friescheveen. Kano’s en roeiboten zijn te huur bij Café Friescheveen.

 

Zwemmen in de open lucht

Veel kinderen zijn gek op zwemmen. Zwembad De Leemdobben in Vries is een openluchtbad met een familieglijbaan, een survivalbaan en een beachvolleybalveld. Op de grote zonneweide staan speeltoestellen en picknickbanken. Mensen vanuit de wijde omgeving weten dit zwembad te vinden!

Meisje van Yde

Heeft u weleens van het meisje van Yde gehoord? In 1887 werd bij het afgraven van een veenheuvel in de buurt van het dorpje Yde een veenlijk gevonden. Het meisje is ruim tweeduizend jaar geleden, rond het begin van de jaartelling, om het leven gebracht. Het meisje van Yde is een van de topstukken in het Drents Museum in Assen. Ook kunt u de vindplaats van het meisje van Yde bezoeken.

Geschiedenis van de aarde

We lopen, rijden en fietsen over de aarde. Dat de aarde ons heel wat te vertellen heeft, realiseren we ons vaak niet. In Donderen leren uw kinderen over de aardkundige geschiedenis van drie ijstijden. Neem ze mee naar Steilrand Donderen, de rand van een voormalige zandgroeve, en bekijk hoe het gebied onder invloed van ijs, wind en water is ontstaan.

De bodem beleven

Wilt u nog meer te weten komen over de bodem en de omgeving van Vries? Trek dan uw wandelschoenen aan voor een wandeling langs karakteristieke plekken die een relatie hebben met de bodem. De Bodemroute gaat over asfaltwegen, onverharde wegen, bospaden en schouwpaden. Start de wandeling bij Hotel-Restaurant Wapen van Vries.

Meer informatie over Vries en omgeving?

In Vries is een Tourist Info Punt. Hier vindt u informatie over de omgeving, evenementen, fiets- en wandelroutes en excursies. Klik hier voor de adresgegevens