Monumenten

Het culturele erfgoed speelt een belangrijke rol in de gemeente Tynaarlo. In de monumenten is de historie zichtbaar en voelbaar. Zij vormen de basis voor verdere ontwikkeling van de omgeving.

Direct het Rijksmonumentenregister raadplegen

Oude Romaanse kerken

De dorpen Eelde, Vries en Zuidlaren hebben alle drie een oude Romaanse kerk met toren. De kerk van Vries is waarschijnlijk (samen met die van Anloo) de oudste van Drenthe en stamt (deels) uit de elfde eeuw.

Landgoederen

In de landgoederengordel van Eelde/Paterswolde is de rijkdom van de Groninger elite in de 18de en 19de eeuw nog voelbaar. Naast veel bos en parkachtige aanleg staan in het noordelijke deel Huize De Duinen, Lemferdinge, Vennebroek en Huize Welgelegen, ook wel Villa Friescheveen. Vosbergen, Oosterbroek en Hooghullen liggen zuidelijker. Door en langs deze landgoederen loopt een bewegwijzerde wandelroute.

Beschermde dorpsgezichten

De eerder genoemde landgoederengordel is beschermd dorpsgezicht. Ook de dorpskernen van Zuidlaren en Vries zijn beschermd dorpsgezicht. De vierde is het terrein van Dennenoord.

Over het verbouwen en restaureren van monumentale panden en subsidies waarvoor u mogelijk in aanmerking komt vindt u hier meer informatie.