Rijbewijs


Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. U kunt hiervoor online een afspraak maken. Na ongeveer 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen bij de balie. De meeste rijbewijzen zijn 10 jaar geldig.

  • Uw huidige rijbewijs. Gaat het om uw eerste rijbewijs of is uw rijbewijs vermist? Dan neemt u uw geldige identiteitskaart/paspoort mee.
  • Eén recente, goedgelijkende pasfoto die voldoet aan de eisen. Op de website van de Rijksoverheid "Eisen aan de pasfoto voor paspoort of ID-kaart" kunt u vinden aan welke eisen uw pasfoto moet voldoen. Het advies is om een foto te laten maken bij een vakfotograaf.
  • Geld om de kosten van het rijbewijs te betalen (u kunt bij ons pinnen).

Bent u 75 jaar of ouder? Of beschikt u over een rijbewijs met categorie C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 en/of D1E? Dan moet u zich elke 5 jaar medisch laten keuren.

Het is ook mogelijk dat u zich om medische redenen moet laten keuren voor het rijbewijs. U kunt daarvoor online een Gezondheidsverklaring kopen op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) "Gezondheidsverklaring en keuring". U heeft daarvoor DigiD nodig. U kunt de verklaring ook kopen in het gemeentehuis, hiervoor worden extra administratiekosten in rekening gebracht.

Soort kosten Bedrag
Gezondheidsverklaring bij de gemeente Tynaarlo kost aan de balie € 42,80
Rijbewijs € 40,65
Spoedprocedure kost extra € 34,10

 

Als onderdeel van de proef 2toDrive kunnen jongeren vanaf 17 jaar hun rijbewijs halen. Je kunt al rijles nemen als je 16,5 jaar oud bent. Ben je geslaagd voor het rijexamen? Dan mag je de weg op, maar tot 18 jaar alleen onder begeleiding van een coach.

Deze coach mag je zelf kiezen. Het mogen er maximaal vijf zijn. Ze moeten op een zogeheten begeleiderspas worden vermeld. De coach moet toestemming geven dat hij of zij begeleider wil zijn. Je moet als je auto gaat rijden, altijd je rijbewijs en de begeleiderspas meenemen.

Voor je een rijbewijs aan kunt vragen moet je eerst de begeleiderspas(sen) aanvragen. Meer informatie over begeleiderspas, coaches en kosten vind je op de website van 2todrive.nl.

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Meld de vermissing dan zo snel mogelijk bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak 'Rijbewijs aanvragen in verband met vermissing'. Tijdens de afspraak stelt de ambtenaar samen met u een verklaring van vermissing op. Daarin legt u uit hoe u het oude rijbewijs bent kwijtgeraakt.

Nadat uw identiteit is vastgesteld, kunt u in de meeste gevallen direct een nieuw rijbewijs aanvragen en betalen. Neem daarvoor uw eventuele andere identiteitsdocumenten (paspoort of identiteitskaart) mee.

In de meeste gevallen kunt u uw nieuwe rijbewijs na 5 werkdagen ophalen. Het is mogelijk om het rijbewijs sneller in uw bezit te krijgen door middel van een spoedprocedure. Als uw aanvraag voor 13.30 uur is ingediend, kunt u daarmee uw rijbewijs in de meeste gevallen de eerstvolgende werkdag na 10.00 uur ophalen. Aan een spoedprocedure zijn extra kosten verbonden.

U kunt uw rijbewijs tijdens de openingstijden van het gemeentehuis persoonlijk afhalen. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Bij aankomst in het gemeentehuis dient u zich te melden bij de servicebalie.

U moet uw document binnen drie maanden ophalen. Als u dat niet doet, vervalt uw document. U moet dan opnieuw een aanvraag indienen en ook opnieuw betalen voor uw document.