Rijbewijs

Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. U kunt hiervoor online een afspraak maken. Na ongeveer 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen bij de balie. De meeste rijbewijzen zijn 10 jaar geldig.

U kunt momenteel alleen telefonisch een afspraak inplannen via 0592-266662!

Tijdelijke Europese regeling geldigheid rijbewijzen

Door de maatregelen rondom corona is het niet altijd mogelijk om het rijbewijs tijdig te verlengen. Daarom heeft de Europese Commissie besloten dat verlopen EU-rijbewijzen tijdelijk langer geldig zijn.

  • Door de regeling kunnen mensen binnen Europa tijdelijk blijven doorrijden met hun verlopen rijbewijs. De voorwaarden van de tijdelijke regeling zijn: 
  • Het rijbewijs is verlopen/verloopt in de periode van 1 februari 2020 tot en met 30 november 2020.
  • Bestuurders van wie het rijbewijs of een categorie op het rijbewijs verloopt in deze periode kunnen 9 maanden doorrijden binnen Europa met het verlopen rijbewijs. De 9 maanden gaan in vanaf de datum dat het rijbewijs verloopt. Ze blijven in die periode verzekerd en krijgen hiervoor geen boete als ze staande worden gehouden.
  • De regeling geldt voor alle EU-lidstaten en voor het rondrijden binnen Europa. Niet EU-rijbewijzen vallen buiten deze regeling. 
  • De regeling geldt voor alle rijbewijzen. Dus ook voor rijbewijzen die bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening maar 1 of 3 jaar geldig zijn. De minister roept mensen met zo’n rijbewijs op om goed na te denken of het wel verstandig is de weg op te gaan voordat hun medische keuring en de beoordeling van de rijvaardigheid heeft plaatsgevonden.

Uitzonderingen

De nieuwe maatregel geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of geschorst, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding of alcoholgebruik in het verkeer. Het verlopen rijbewijs geldt ook niet als identificatiemiddel, met uitzondering van situaties waarbij sprake is van zorgafname.

  • Uw huidige rijbewijs. Gaat het om uw eerste rijbewijs of is uw rijbewijs vermist? Dan neemt u uw geldige identiteitskaart/paspoort mee.
  • Eén goedgelijkende pasfoto die maximaal 6 maanden oud is op het moment van de aanvraag. Op de website van de Rijksoverheid "Eisen aan de pasfoto voor paspoort of ID-kaart" kunt u vinden aan welke eisen uw pasfoto moet voldoen. Het advies is om een foto te laten maken bij een vakfotograaf.
  • Geld om de kosten van het rijbewijs te betalen (u kunt bij ons pinnen).

Bent u 75 jaar of ouder? Of beschikt u over een rijbewijs met categorie C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 en/of D1E? Dan moet u zich elke 5 jaar medisch laten keuren.

Het is ook mogelijk dat u zich om medische redenen moet laten keuren voor het rijbewijs. U kunt daarvoor online een Gezondheidsverklaring kopen op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) "Gezondheidsverklaring en keuring". U heeft daarvoor DigiD nodig. U kunt de verklaring ook kopen in het gemeentehuis, hiervoor worden extra administratiekosten in rekening gebracht.

Soort kosten Bedrag
Gezondheidsverklaring bij de gemeente Tynaarlo kost aan de balie Tarief CBR + € 7,75
Rijbewijs € 41,-
Spoedprocedure kost extra € 34,10

 

Als onderdeel van de proef 2toDrive kunnen jongeren vanaf 17 jaar hun rijbewijs halen. Je kunt al rijles nemen als je 16,5 jaar oud bent. Ben je geslaagd voor het rijexamen? Dan mag je de weg op, maar tot 18 jaar alleen onder begeleiding van een coach.

Deze coach mag je zelf kiezen. Het mogen er maximaal vijf zijn. Ze moeten op een zogeheten begeleiderspas worden vermeld. De coach moet toestemming geven dat hij of zij begeleider wil zijn. Je moet als je auto gaat rijden, altijd je rijbewijs en de begeleiderspas meenemen.

Voor je een rijbewijs aan kunt vragen moet je eerst de begeleiderspas(sen) aanvragen. Meer informatie over begeleiderspas, coaches en kosten vind je op de website van 2todrive.nl.

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Meld de vermissing dan zo snel mogelijk bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak 'Rijbewijs aanvragen in verband met vermissing'. Tijdens de afspraak stelt de ambtenaar samen met u een verklaring van vermissing op. Daarin legt u uit hoe u het oude rijbewijs bent kwijtgeraakt.

Nadat uw identiteit is vastgesteld, kunt u in de meeste gevallen direct een nieuw rijbewijs aanvragen en betalen. Neem daarvoor uw eventuele andere identiteitsdocumenten (paspoort of identiteitskaart) mee.

In de meeste gevallen kunt u uw nieuwe rijbewijs na 5 werkdagen ophalen. Het is mogelijk om het rijbewijs sneller in uw bezit te krijgen door middel van een spoedprocedure. Als uw aanvraag voor 13.30 uur is ingediend, kunt u daarmee uw rijbewijs in de meeste gevallen de eerstvolgende werkdag na 11.00 uur ophalen. Aan een spoedprocedure zijn extra kosten verbonden.

U kunt uw rijbewijs tijdens de openingstijden van het gemeentehuis persoonlijk afhalen. Hiervoor wordt met u een afspraak gemaakt. Bij aankomst in het gemeentehuis dient u zich te melden bij de servicebalie.

U moet uw document binnen drie maanden ophalen. Als u dat niet doet, vervalt uw document. U moet dan opnieuw een aanvraag indienen en ook opnieuw betalen voor uw document.

Als u vrijwillig afstand wilt doen van uw rijbewijs, dan kunt u daarvoor terecht bij de gemeente. Via het formulier 'rijbewijs inleveren' kunt u uw gegevens achterlaten. Een medewerker van burgerzaken controleert uw gegevens en neemt daarna contact met u op om een afspraak in te plannen. Naar de afspraak neemt u uw huidige rijbewijs mee, ook als deze al verlopen is. Wanneer uw rijbewijs al verlopen is, dan neemt u ook uw geldige identiteitskaart/paspoort mee.

Nadat u vrijwillig afstand heeft gedaan van uw rijbewijs kunt u niet weer een nieuw rijbewijs aanvragen. U zult dan opnieuw het theorie- en praktijkexamen moeten afleggen en medische gekeurd moeten worden.