Paspoort

Een paspoort vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. Na zes werkdagen kunt u uw paspoort ophalen bij de servicebalie van het gemeentehuis. Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig. Een paspoort voor jongeren tot 18 jaar 5 jaar.

Maak direct een afspraak

Het wordt erg druk bij de balie. Veel mensen moeten hun paspoort of ID-kaart vernieuwen. Maak daarom alvast een afspraak.

  • U moet alle reisdocumenten die in uw bezit zijn meenemen. Heeft u naast uw paspoort ook een identiteitskaart of tweede paspoort? Dan dient u die bij de aanvraag mee te nemen. Dit geldt ook als de documenten al verlopen zijn.
  • Eén goedgelijkende pasfoto die maximaal 6 maanden oud is op het moment van de aanvraag. Op de website van de Rijksoverheid 'Eisen aan de pasfoto voor paspoort of ID-kaart' kunt u vinden aan welke eisen uw pasfoto moet voldoen. Het advies is om een foto te laten maken bij een vakfotograaf.
  • Geld om de kosten van het paspoort te betalen (u kunt bij ons pinnen).

Soort paspoortBedrag
Paspoort€ 83,85
Paspoort voor kinderen tot 18 jaar€ 63,40
Paspoort (tweede)€ 83,85
Vluchtelingenpaspoort63,40
Vreemdelingenpaspoort (spoedprocedure niet mogelijk)€ 63,40
Zakenpaspoort€ 83,85
Spoedprocedure kost extra57,05

 

Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag van hun paspoort. Is uw kind jonger dan 18 jaar? En heeft het twee ouders/gezaghouders? Dan moeten die beiden persoonlijk toestemming geven. U kunt dit digitaal of persoonlijk aan ons doorgeven. Zie voor meer informatie het onderdeel "Toestemming minderjarigen".

Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming of u een dergelijke verklaring nodig heeft.

Meer informatie over het reizen met minderjarige kinderen kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid "Reizen met kinderen". Op deze website vindt u ook het formulier voor de toestemming die u kunt geven zodat een minderjarige mag reizen met een aangewezen persoon. Dit formulier is te verkrijgen in het Nederlands en in het Engels.

Heeft u een bijzonder paspoort nodig? Neem dan contact op voor meer informatie of kijk op de website van de Rijksoverheid "Welke soorten reisdocumenten zijn er?". Bijzondere paspoorten zijn:

  • Zakenpaspoort, met meer ruimte voor douanestempels en visa.
  • Vluchtelingenpaspoort, als u een verblijfsvergunning heeft voor bepaalde tijd.
  • Vreemdelingenpaspoort, als u in Nederland woont en niet de Nederlandse nationaliteit heeft.
  • Tweede paspoort, voor als u vaak naar het buitenland reist. Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid "Kan ik een 2e Nederlands paspoort aanvragen?"

Is uw Nederlandse paspoort gestolen of verloren? Meld de vermissing dan zo snel mogelijk bij de gemeente. U kunt dit digitaal of persoonlijk aan ons doorgeven. Zie voor meer informatie het onderdeel "Paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen".

In de meeste gevallen kunt u uw nieuwe paspoort na zes werkdagen ophalen.

Het is mogelijk om het paspoort sneller in uw bezit te krijgen door middel van een spoedprocedure. Als uw aanvraag voor 15.30 uur is ingediend, kunt u uw paspoort in de meeste gevallen de eerstvolgende werkdag na 11.00 uur ophalen. Aan een spoedprocedure zijn extra kosten verbonden. Duurt ook de spoedprocedure te lang, dan kunt u proberen bij de marechaussee een nooddocument aan te vragen. Voor informatie over een nooddocument kunt u kijken op de website van Rijksoverheid.

U kunt uw document tijdens de openingstijden van het gemeentehuis persoonlijk afhalen. Ook baby's en minderjarige kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn voor het afhalen van hun document. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Bij aankomst in het gemeentehuis dient u zich te melden bij de servicebalie.

U moet uw document binnen drie maanden ophalen. Als u dat niet doet, vervalt uw document. U moet dan opnieuw een aanvraag indienen en ook opnieuw betalen voor uw document.

Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Ze kopen bijvoorbeeld op naam van iemand anders spullen zonder te betalen. Bent u slachtoffer door misbruik van (een kopie van) uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs? Meld dit via Rijksoverheid.nl.

Bovendien is het verstandig om zo snel mogelijk een nieuw document aan te vragen. Let op: Laat uw document niet als vermist registeren.

Ook handig