Lichtbol met energiebesparende tips

Hout stoken

De meeste mensen vinden hout stoken in de open haard of houtkachel gezellig, lekker warm en leuk om te doen.

Toch is een houtvuurtje niet alleen maar gezellig en knus. De rook kan schadelijk zijn voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Vrijgekomen fijnstof kan bijvoorbeeld voor ademhalingsproblemen zorgen bij mensen, die last hebben van hun luchtwegen. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop je stookt. Daarnaast kunnen buren last hebben van de houtrook. 

Toch een vuurtje stoken? Bekijk dan eerst de stookwijzer op https://www.atlasleefomgeving.nl/stookwijzer

10 tips om goed te stoken

  1. Gebruik alleen onbehandeld hout dat ten minste 2 jaar gedroogd is. Vochtig hout brandt minder goed en zorgt voor meer uitstoot van schadelijke stoffen.
  2. Gebruik zoveel mogelijk duurzaam hout, dat is hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, zoals de bossen van Staatsbosbeheer. Duurzaam hout draagt het FSC-keurmerk.
  3. Gooi nooit papier, karton, mdf. geverfd of gelijmd hout op het vuur. Bij de verbranding van vervuild of bewerkt hout krijg je luchtvervuiling.
  4. Let op de weersomstandigheden. Stook niet bij windstil of mistig weer, houtrook blijft dan langer op straat hangen. Stook ook niet als het hard waait (windkracht 5 of hoger); houtrook slaat dan direct neer.
  5. Zorg voor een optimale houtverbranding door een hoge temperatuur. In een optimaal brandende kachel zijn de vlammen heldergeel en flikkeren ze nauwelijks.
  6. Zorg voor voldoende luchttoevoer, dan brandt het vuur het beste. Zet een raampje open in de woonkamer zodat er voldoende verse lucht naar binnen kan stromen.
  7. Laat het vuur vanzelf uitbranden; door de luchttoevoer te verminderen, verbrandt het hout minder goed en ontstaan er schadelijke stoffen. Ventileer de ruimte na het stoken.
  8. Maak na elke stookbeurt de aslade schoon en laat je schoorsteen minstens een keer per jaar vegen.
  9. Stook minder! Een of twee keer per week stoken is vanzelfsprekend minder belastend voor gezondheid en milieu dan elke dag de kachel aan.
  10. Informeer eens in je buurt of mensen last hebben van jouw stookgedrag. Maak afspraken en geef mensen het gevoel dat ze bij je kunnen aankloppen als ze overlast hebben van jouw houtkachel.