Gemeentehuis gesloten op maandag 20 mei

In verband met 2e Pinksterdag is op maandag 20 mei 2024 het gemeentehuis in Vries gesloten.

Tips voor aanvragen nieuw paspoort, ID-kaart of rijbewijs

Het is druk bij de balies burgerzaken van de gemeente. Veel inwoners moeten namelijk dit jaar hun paspoort of ID-kaart vernieuwen. Daarom kan het langer duren voor u een afspraak heeft voor het aanvragen van een nieuw document. Een afspraak plannen gaat gemakkelijk en snel via onze website tynaarlo.nl

Check of uw paspoort of ID-kaart dit jaar vernieuwd moet worden en maak alvast een afspraak. Voorkom stress en vernieuw het document ver vóór de verloopdatum. Uw nieuwe paspoort of ID-kaart ligt na 6 werkdagen na uw afspraak voor u klaar.

Neem een nieuwe pasfoto mee naar uw afspraak. Uw pasfoto mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Als u naast uw paspoort ook een ID-kaart of tweede paspoort heeft, moet u deze ook meenemen bij uw aanvraag. Dit geldt zelfs als de documenten al verlopen zijn. Op onze website staan de eisen waaraan de foto moet voldoen en overige informatie voor het aanvragen van een paspoort of ID-kaart.

Ook kinderen hebben een geldig paspoort of ID-kaart nodig. Hiervoor heeft een kind toestemming nodig van beide ouders (gezaghebbers). De ouders kunnen die toestemming thuis al digitaal geven via de website van de gemeente Tynaarlo. Als u dit vooraf regelt, gaat de afhandeling aan de balie sneller. Bovendien hoeven dan niet beide ouders mee naar het gemeentehuis, maar dat mag natuurlijk wel. Voor een paspoort is er toestemming nodig tot 18 jaar. Voor een ID-kaart is er toestemming nodig tot 12 jaar. 

Elk kind vraagt zijn eigen paspoort of ID-kaart aan. Hiervoor moeten zij tijdens de aanvraag aanwezig zijn in het gemeentehuis. Uw kind haalt ook zelf zijn eigen paspoort of ID-kaart op. U mag zelf kiezen wie hierbij aanwezig is. U hoeft voor het ophalen niet opnieuw toestemming te geven. 

Rijbewijs 

U kunt uw rijbewijs in bepaalde gevallen digitaal vernieuwen. U regelt dit online via de RDW. Meer informatie vindt u op de website van de RDW. Het rijbewijs ligt na de aanvraag al na 2 dagen voor u klaar op het gemeentehuis. U kunt dit afhalen zonder afspraak. 

Heeft u nog geen rijbewijs maar weet u de datum van uw rij-examen? Plan dan nu al een afspraak om uw rijbewijs aan te vragen op het gemeentehuis. Vergeet a.u.b. niet om de afspraak af te zeggen als u niet bent geslaagd, dat kan telefonisch of digitaal.

Andere zaken

Heeft u iets anders nodig? Online kunt u veel zaken eenvoudig regelen. Een bezoek aan het gemeentehuis is dan niet nodig. Bijvoorbeeld een verklaring omtrent het gedrag (VOG), uittreksel of verklaring aanvragen of uw verhuizing doorgeven. Bent u uw paspoort of ID-kaart kwijtgeraakt? Ook dit kunt u digitaal aan ons melden. Op onze website tynaarlo.nl kunt u onze diensten vinden onder het kopje Burgerzaken.