Samen op weg naar rookvrije haltes in Drenthe

Op steeds meer bushaltes in Drenthe is het helder: hier wordt niet gerookt. Inmiddels hangt de rookvrije uiting op zo’n 70 tot 75 procent van de haltes in Drenthe en Groningen. In samenwerking met Qbuzz en de provincie Groningen werkt de provincie Drenthe eraan om ook de laatste haltes te voorzien van een duidelijke markering en communicatie op schermen. Niet alles tegelijk, maar stap voor stap. Totdat het hele openbaar vervoer rookvrij is.

Met dit initiatief draagt de Mobiliteitsraad Drenthe, waarin provincie en gemeenten samenwerken, bij aan een gezonde en veilige reisomgeving. Want reizen moet prettig en rookvrij kunnen.

Gedeputeerde Henk Jumelet: “We beschermen onze reizigers en geven het goede voorbeeld. Deze zichtbare stap helpt om een gezonde generatie op te laten groeien. En daar doen we het voor.”

Zichtbaar bij de halte, zichtbaar in de bus

De rookvrije boodschap is te zien op de halte en in de bus. Op alle schermen in de bussen in Drenthe en Groningen verschijnt de melding duidelijk in beeld. De dienstregeling is op 6 juli aangepast. Dat moment is benut om de reisinformatie te vernieuwen en tegelijkertijd de rookvrije boodschap te verspreiden. Zo is een grote stap gezet richting volledig rookvrije haltes. In Zeijen stonden wethouder Hans Kuipers van de gemeente Tynaarlo en gedeputeerde Henk Jumelet stil bij een rookvrije halte. Hans Kuipers: “In Tynaarlo werken we actief aan een rookvrije generatie. We maken bushaltes en speelplekken rookvrij en stimuleren rookvrije sportverenigingen, terrassen en evenementen. Steeds meer organisaties en locaties kiezen bewust voor een gezonde omgeving. Samen bouwen we aan een toekomst waarin opgroeien zonder rook de norm is.”

Maatwerk per halte

Sommige haltes hebben geen abri of een geschikt vertrektijdbord. In die gevallen wordt gezocht naar andere manieren om de boodschap goed zichtbaar te maken. Voor deze aanpak wordt nauw samengewerkt met de Drentse gemeenten, zodat ook deze haltes een passende rookvrije uitstraling krijgen.

Bewust maken voor een rookvrije generatie

Het doel is niet om te handhaven, maar om bewustwording te vergroten. Met markeringen op straat, duidelijke informatie bij de halte en schermen in de bus worden reizigers op een positieve manier aangesproken. Een rookvrije omgeving is beter voor iedereen. Dit sluit aan bij het landelijke streven naar een rookvrije generatie: een samenleving waarin kinderen niet meer in aanraking komen met roken, tabaksrook of vapen. Roken is nog altijd de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en overlijden in Nederland. Daarom werken gezondheidsfondsen zoals de Hartstichting, KWF en Longfonds samen met gemeenten en organisaties in het hele land aan een toekomst zonder tabak.

Meer informatie staat op www.rookvrijegeneratie.nl.