Raadslid John Franke overleden

John Franke, gemeenteraadslid van de gemeente Tynaarlo, is zaterdag 4 maart 2023 overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Franke was sinds 2018 lid van de gemeenteraad namens Leefbaar Tynaarlo. Hij werd 58 jaar.  

‘John stond voor wat hij zei’

Burgemeester Marcel Thijsen: “De gemeente Tynaarlo verliest een betrokken man die zich jarenlang voor de samenleving heeft ingezet. John was iemand die stond voor wat hij zei. Hij stond dicht bij de mensen en ging graag in gesprek. Hij haalde er enorm veel energie uit om zich in te zetten voor alle inwoners van Tynaarlo. In 2022 stelde hij zich weer verkiesbaar voor de raad, ondanks dat hij vanwege zijn ziekte niet wist of hij de 4 jaar vol kon maken. Helaas heeft dat niet zo mogen zijn. We zullen John missen als mens en als raadslid. Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw en kinderen en een ieder die hem lief had. Wij wensen hen veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.”

Wethouder Jurryt Vellinga, een fractiegenoot van John Franke, herinnert zich Franke als ‘iemand die het heel belangrijk vond om naast inwoners te staan.’ “John praatte liever niet over, maar mét inwoners. Hij nam zijn rol als volksvertegenwoordiger in die zin vrij letterlijk. Ik heb vijf jaar lang met heel veel plezier met hem samengewerkt. Hij gaf schwung aan onze fractie, met hem erbij was een raads- of fractievergadering nooit saai. Leefbaar Tynaarlo verliest een waardevol raadslid, maar bovenal een mooi mens. We zullen hem heel erg missen.”

Longkanker

De afgelopen jaren zette Franke zich met bevlogenheid in voor bevolkingsonderzoek naar longkanker. Met vlogs, podcasts en interviews in de landelijke media vroeg hij aandacht voor het nut van een vroege screening naar deze ziekte. Ook zamelde hij op eigen initiatief een fors bedrag in voor Longkanker Nederland.

Vlag halfstok en condoleanceregister

In het gemeentehuis in Vries is deze week een condoleanceregister geopend, waar een ieder die dat wil een laatste boodschap aan Franke en/of zijn nabestaanden kan achterlaten. De gemeentevlag bij het gemeentehuis hangt tot en met de herdenkingsdienst van John Franke aanstaande zaterdag halfstok. De gemeenteraadsvergadering die gepland stond voor dinsdagavond 7 maart, vervalt.