Inwoners gemeente Tynaarlo kunnen vanaf vandaag beroep doen op crisisfonds

De gemeente Tynaarlo stelt een crisisfonds in om inwoners met financiële problemen te helpen. De gemeente biedt hiermee een vangnet voor mensen die door de hoge inflatie en energiekosten hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Voor 2023 is € 500.000 beschikbaar.

In tegenstelling tot veel andere regelingen gaat het crisisfonds van Tynaarlo uit van het besteedbaar inkomen en niet van 120% van het wettelijk sociaal minimum. Wethouder Werk en Inkomen Jelbrich Peters vertelt trots dat de gemeente hierdoor meer mensen kan helpen: “De regeling stelt ons in staat om niet alleen naar het inkomen te kijken, maar ook naar de persoonlijke situatie van het huishouden. Zo kunnen we inwoners die worstelen met betalingsachterstanden, maar net boven die harde 120 procentnorm vallen, tòch helpen via het crisisfonds.” Wanneer inwoners een bijdrage uit het fonds krijgen uitgekeerd, is dit een gift. Inwoners hoeven dit niet terug te betalen.

Subsidie maatschappelijke activiteiten

Naast het individuele maatwerk stelt de gemeente een subsidie beschikbaar voor activiteiten van inwoners en organisaties die de financiële zelfredzaamheid vergroten. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat mensen schulden opbouwen.

Informatie en aanvraag

Voor meer informatie kunnen inwoners terecht bij het loket Eerste Hulp Bij Geldzaken: tynaarlo.nl/ehbg. Een aanvraag doen kan via e-mail: ehbg@tynaarlo.nl of telefonisch 0592 - 266 737.