Geslaagde bijeenkomsten over digitale oplichting in Tynaarlo
Afgelopen week hield de gemeente Tynaarlo drie goedbezochte bijeenkomsten over digitale oplichting. Zo’n 350 inwoners van 70 jaar en ouderen kregen informatie over verschillende vormen van digitale fraude en tips om oplichting te voorkomen.
Steeds vaker worden ouderen digitaal opgelicht. Criminelen proberen persoonlijke gegevens of geld te stelen. Ze sturen bijvoorbeeld nepmails, doen alsof ze iemand anders zijn of gebruiken valse apps. De gemeente wil ouderen helpen om deze gevaren te herkennen en oplichting te voorkomen.
Hoe voorkom je fraude?
Wijkagent Leon de Valk gaf een presentatie over de verschillende vormen van oplichting en de werkwijze van criminelen. Daarnaast gaf hij tips over hoe je kunt voorkomen dat je slachtoffer wordt, en wat je moet doen als je bijvoorbeeld gebeld wordt door een oplichter. Ook Charlotte van der Woude van de bibliotheek was aanwezig. Zij vertelde waar inwoners terecht kunnen als ze vragen hebben over digitale zaken. Annemarie Bandringa van Neie Naober gaf uitleg over het welzijnswerk in de gemeente.
De belangstelling was groot – elke dag zat de zaal vol. De deelnemers waardeerden de praktische tips. Ook vonden ze het fijn dat lokale organisaties, zoals de bibliotheek en Neie Naober, er waren. Zij staan dicht bij de inwoners en maken de drempel om hulp te zoeken een stuk lager dan bijvoorbeeld een bank of andere grote instantie. Veel bezoekers waren blij met dit initiatief van de gemeente en gaven aan dat ze graag vaker dit soort bijeenkomsten zouden zien.
Heeft u vermoedens van fraude of bent u slachtoffer geworden?
Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of meld het anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000 of op www.meldmisdaadanoniem.nl.
Samen maken we onze gemeente weerbaarder tegen digitale criminaliteit!