Gemeente Tynaarlo plaatst nieuwe afvalbakken met zakjesdispensers

Veel mensen ergeren zich aan zwerfafval en hondenpoep. Met name hondenpoep op speelvelden, rondom scholen, op en vlak bij paden en woningen vormt een bron van irritatie voor inwoners. Om het hondenbezitters makkelijker te maken de poep op te ruimen, heeft de gemeente Tynaarlo nieuwe afvalbakken met een speciale zakjesdispenser geplaatst.

De nieuwe bakken zijn reguliere zwerfafvalbakken in de zeegroene kleur van de gemeente of matzwart, met een zakjesdispenser erboven met een hondje erop. Belangrijk is dat de zakjes met poep of andere viezigheid niet op de grond of in de struiken worden gegooid. De gevulde zakjes mogen in de zwerfafvalbakken of mee naar huis worden genomen voor de eigen vuilnisbak. Natuurlijk kunnen ook eigen zakjes gebruikt worden voor het opruimen van hondenpoep. Een aantal zwerfafvalbakken is al vervangen en er komen nog bakken bij. In totaal telt de gemeente straks zo’n 200 zwerfafvalbakken, waarvan 20% een zakjesdispenser heeft.

Wat zijn de regels voor het opruimen van afval en hondenpoep?

Hondenpoep moet worden opgeruimd. Afval moet mee naar huis worden genomen of in een zwerfafvalbak worden gegooid. Poept de hond ergens waar je onmogelijk bij kunt of waar niemand er last van heeft, dan schrijft de redelijkheid voor dat het kan blijven liggen. Waar het de gemeente om gaat is dat inwoners zonder overlast in de openbare ruimte kunnen verblijven. De boete voor het achterlaten van hondenpoep of afval in de openbare ruimte bedraagt 160 euro + 9 euro administratiekosten.

Zwerfafval opruimen

Steeds meer mensen zetten zich in voor een schone omgeving door zwerfafval op te ruimen. De gemeente stelt hiervoor pakketten beschikbaar met daarin een afvalgrijper, hesje, afvalzakken, afvalring waar de zak in kan hangen, handschoenen en een flyer. Er is ook een pakket speciaal voor kinderen. Het aanvragen van zo’n pakket kan via tynaarlo.nl.

Onthulling afvalbak in Eelde

Op donderdag 18 juli om 14.30 uur onthult wethouder Jelbrich Peters samen met KinderKlimaatburgemeesters Ella en Ruben Jan een afvalbak met zakjesdispenser. Deze staat vlak bij het speelveldje aan de Braamstukken in Eelde. Geïnteresseerden zijn van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.