Gemeente Tynaarlo en WMD testen noodsituatie drinkwater

Op donderdag 15 juni van 17 tot 21 uur oefent de gemeente Tynaarlo samen met de waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) en Veiligheidsregio Drenthe de inzet van nooddrinkwater.

Als alternatief voor de normale drinkwatervoorziening wordt een speciaal nooddrinkwaterpunt bij de Brink in Zuidlaren ingericht. Inwoners van de gemeente Tynaarlo zijn van harte welkom om de oefening bij te wonen en water te halen.

Doel van de oefening is het verder professionaliseren van crisismanagement bij gemeente en WMD. Bij een uitval in de drinkwatervoorziening die naar verwachting langer duurt dan 24 uur, wordt een alternatief drinkwatersysteem opgezet. Elke inwoner van Nederland heeft recht op minimaal drie liter schoon water per dag. De waterleidingmaatschappij en de gemeente zijn verantwoordelijk voor de verstrekking van drinkwater in noodsituaties.

Het nooddrinkwatersysteem van de WMD bestaat uit twee fasen. Voor de eerste opvang verstrekt de WMD vijfliterflessen gevuld met drinkwater. Ondertussen richt het calamiteitenteam het drinkwaterpunt in. Tankwagens gevuld met drinkwater vullen grote flexibele waterzakken. Inwoners kunnen hier in geval van een storing in de drinkwatervoorziening dagelijks drinkwater halen.

Locatie informatiemarkt en uitgiftepunt nooddrinkwater: De Brink, Zuidlaren.