De Tafel van de genomineerden Open Call 2023

In maart en april presenteren we het werk van 7 genomineerden van de Open Call 2023. De gemeente Tynaarlo bestond in 2023 25 jaar en organiseerde een wedstrijd voor jong creatief talent. Alle vormen van cultuur kwamen in aanmerking: o.a. muziek, dans, beeldende kunst, literatuur en nieuwe media. Het thema was ’25 jaar gemeente Tynaarlo’ en natuurlijk ‘Feest’.

Een vijfkoppige deskundige jury heeft naar alle inzendingen gekeken en 3 winnaars gekozen. Tijdens de Glazen Keet in Eelde, heeft wethouder kunst en cultuur Hans Kuipers de prijzen aan de winnaars uitgereikt. Bekijk hier de video over de prijsuitreiking die eind december 2023 plaatsvond tijdens de Glazen Keet

Daarnaast laten cultuurcoaches Gea en Lotte in deze video zien wat de Tafel van de Burgemeester inhoudt: https://www.youtube.com/watch?v=hgwBiM6vtjc

De genomineerden van de Open Call presenteren zich hieronder:

‘Digitaal ontwerpen past mij als een toffe jas. Ik houd van mooie posters en stickers.’ 

Sarah Sloots (2006) uit Vries is tweedejaars student Media & Vormgeving. Zij heeft heel toepasselijk gekozen voor een digitaal ontwerp. Sarah heeft een voorkeur voor posters en stickers. Als je goed kijkt, dan herken je de grenslijnen van de nieuwe gemeente en drie herkenbare elementen van de drie voormalige gemeenten Vries, Eelde-Paterswolde en Zuidlaren. Herken jij de kornoelje, de raaf en het paard?

De jury zegt over Sarah: De poster en het stickervel zijn met veel aandacht voor gemeente en het thema gemaakt, met dit doel ontworpen en dat is goed te zien. Een fijn ‘clean’ ontwerp waarin veel symbolen zijn verwerkt. 

Bekijk hieronder de poster en het stickervel.

‘Ik houd erg van poëzie; het is een uiterst boeiende kunstvorm die ik al jaren met veel interesse volg en bestudeer.’

Quinn Blaauw (2006) uit Zuidlaarderveen heeft een poëtisch gedicht van 6 regels geschreven. Het gaat over de groei, ontwikkeling en tijd van de gemeente Tynaarlo. Quinn vertelt dat zijn gedicht een sextet is. Dit houdt in dat het uit 6 regels bestaat. En dat de zinnen 1 en 2, 3 en 4, en 5 en 6 rijmen met de laatste woorden op elkaar. 

Quinn Blaauw foto

De jury vindt dat Quinn heeft een uitstekende uitleg gegeven bij zijn gedicht. Het is bewonderingswaardig om een mooi en compleet verhaal te vertellen in zes regels.

Via deze QR-code kom je bij de YouTube-link van het gesproken gedicht door Quinn.

‘Ik schrijf vooral over wat ik meemaak.’

Marieke Schenk (2004) uit het dorp Tynaarlo verovert met haar catchy songs en energieke optredens een steeds groter publiek. Marieke schrijft vooral over wat ze zelf meemaakt. ‘In het licht’ is een liedje dat Marieke samen met haar gitarist Sander Grupstra schreef. 

De jury vindt dat Marieke de luisteraar met haar liedje ‘In het licht’ mee op reis neemt. In het liedje loopt Marieke door de straten, de jury gaat ervan uit dat het de straten van de gemeente Tynaarlo zijn! Een liedje met een mooi verhaal, bijpassende melodieuze arrangementen en een eigen sfeer. Daarmee is Marieke dicht bij zichzelf gebleven en heeft daarmee de derde prijs van de Open Call 2023 gewonnen.

Foto Marieke Schenk

Via deze QR-code vind je de link naar de muziek van Marieke Schenk.

QR-code Muziek Marieke Schenk

‘Mijn oma is mijn grote voorbeeld, ik heb veel van haar geleerd en schilder graag.’ 

Tessa van Slochteren (2004) uit Yde schildert heel graag. Haar oma is haar grote voorbeeld. Tessa heeft het schilderij met de titel ‘Blik op geluk’ ingeleverd voor de Open Call 2023 en ze vertelt dat ze graag een inspirerend beeld wilde neerzetten. Een beeld waarin je de emoties van de afgebeelde man zelf kunt voelen. 

De jury vroeg zich af: Wie is deze man? Het schilderij is met acrylverf in donkere tonen geschilderd. Een man kijkt je indringend, maar je net niet rechtstreeks aan. Dat maakt het beeld spannend, met aandacht voor kleur en sfeer. 

Tessa van Slochteren foto

Schilderij 'Blik op geluk'

Een beeld waarin je de emoties van de afgebeelde man zelf kunt voelen. 

Schilderij Blik op geluk

‘Het is nooit te laat om je vleugels uit te strekken en nieuwe kansen te grijpen.’

Milou Meijer (2006) uit Zuidlaarderveen heeft een hedendaags en digitaal kunstwerk gemaakt. Milou rommelde van jongs af aan in haar moeders atelier. En in augustus 2023 is ze gestart op het Cibap in Zwolle. Daar ontstond haar interesse voor Nieuwe media.

Milou zegt over haar kunstwerk dat ‘Eeuwige vrijheid’ voor haar betekent dat je de keuze hebt om al je gewenste kansen te grijpen, niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

De jury kwam tot de conclusie dat Milou heel creatief denkt. Een origineel werk, met veel fantasie wordt hier een verhaal verteld. De kleuren, de funky man in rood, het contrast in kleur, de enscenering, je blijft ernaar kijken en het laat ruimte over voor verschillende interpretaties. Milou won met haar kunstwerk de 2e prijs van de Open Call 2023.

Foto Milou Meijer

Kunstwerk 'Eeuwige vrijheid'

Het is nooit te laat om je vleugels uit te strekken en nieuwe kansen te grijpen

Eeuwige vrijheid

‘Ik houd van tekenen en schilderen en probeer veel stijlen uit.’

Nadim Rahimi (2011) uit Zuidlaren is heel jong gestart met tekenen. Hij houdt van tekenen en schilderen en probeert veel stijlen uit. Het is de eerste keer dat hij met aquarelverf schilderde.  Voor de wedstijd heeft Nadim heeft een aquarel van molen De Wachter gemaakt. Het is een ode aan de molen van Zuidlaren, voor veel inwoners van de gemeente Tynaarlo heel dierbaar en herkenbaar. 

 

Jury vindt dat het thema niet letterlijk is toegepast, maar de molen is één van de speerpunten van de gemeente Tynaarlo en al 25 jaar Tynaarlo’s trots.’ 

Foto Nadim Rahimi

Het idee is goed gekozen en uitgewerkt. Met aandacht voor allerlei kleine details. De kleuren, de boot en de bomen, alles bij elkaar prachtig om te zien. Nadim heeft een mooie aquarel gemaakt en daarmee heeft hij de eerste prijs gewonnen.

Schilderij Molen De Wachter

‘Dansen betekent voor ons vrijheid; het is de kunst om alles te verbeelden wat je wilt. Het brengt vreugde en geluk in ons leven.’

 

Deze drie jonge meiden delen een gezamenlijke passie; dansen. Alle drie de meiden zijn jong gestart met dansen en volgen danslessen bij het Danskwartier in Zuidlaren. De inspiratie voor het bloementhema ‘Flowers’ komt van het Bloemencorso uit Eelde. Het stuk gaat over twee vriendinnen die alles voor elkaar betekenen. Ze staan altijd voor elkaar klaar. Kim van Oudheusden (2008) uit Zeijen maakte de choreografie en heeft de dansers gefilmd. De dansers Tessa Hokke (2011) uit Yde De Punt en Evi Herder (2012) uit Zuidlaren dragen rode bloemen aan de pols en in het haar, een verwijzing naar de titel 'You’re my favourite flower’. 

Foto Dansers en choreograaf

De Jury vindt dat de dans van twee vriendinnen een fijne uitstraling heeft. Het liedje en de dans combineren mooi met elkaar. 

Dans in uitvoering

Via deze QR-code kun je het filmpje van de dans met titel 'You’re my favourite flower' bekijken en beluisteren.

QR-code Dans