direct naar inhoud van 4.13 Water
Plan: Gebruikswijziging voormalig MMC Donderen
Status: ontwerp
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.1730.Abmmcdonderen-0301

4.13 Water

Normstelling en beleid

Bij elke ruimtelijke ontwikkeling dient nauwkeurig onderzocht te worden of er ook waterbelangen in het geding zijn. De watertoets heeft tot doel om te komen tot een goed functionerend en beheersbaar ontwerp van de waterhuishouding en de riolering voor het plangebied, dat aansluit op het vigerende beleid van het rijk, de provincie, het waterschap en de gemeente. Hiertoe worden de randvoorwaarden en uitgangspunten voor het ontwerp vroegtijdig in het ruimtelijk planproces uitgewerkt en kunnen eventuele kansen of knelpunten in dit stadium worden gesignaleerd.

Het beleid van waterschap Noorderzijlvest is verwoord in het Waterbeheerplan 2010 - 2015. De ruimtelijke zonering van de provincie heeft het waterschap vertaald naar een eigen zonering met water als belangrijkste element. Het waterschap benadrukt in haar functiezonering de volgende aspecten: de hoogte van de waterpeilen en het gewenste grondwaterregime (GGOR), een optimale wateraanvoer en -afvoer (waterkwantiteit), de waterkwaliteit voor verschillende functies en de inpassing van water in het landschap.

Situatie plangebied

Voor dit plan is via www.dewatertoets.nl een digitale watertoets uitgevoerd (zie bijlage 10). Uit de watertoets komt naar voren dat aan een aantal thema's relevant zijn voor het plangebied:

  • 1. Bufferzone natuurgebieden:

Natuurgebieden zijn veelal natte gebieden met hoge (grond)waterstanden. Ruimtelijke ontwikkelingen zoals industrieterreinen en woningbouw hebben lage (grond)waterstanden nodig, wat veelal leidt tot een peilverlaging. Het waterschap Noorderzijlvest zorgt voor een goede belangenafweging tussen de verschillende functies en een goede waterhuishouding.

Situatie plangebied:
Als gevolg van het onderhavige plan zal de grondwaterstand niet worden verlaagd. Het plan heeft betrekking op een gebruikswijziging van bestaande bebouwing. Er wordt geen nieuwe bebouwing toegevoegd.

  • 2. Kwetsbaar water

Het betreft hier wateren in beekdalen en veengebieden. In de Provinciale Omgevingsplannen van de provincies staat beleid geformuleerd hoe men met ruimtelijke ontwikkelingen in deze kwetsbare gebieden om wil gaan.

Situatie plangebied:

Als gevolg van het plan worden geen nieuwe sloten gegraven of bestaande sloten gedempt.

  • 3. Verhard oppervlak

Als gevolg van het plan neemt het verhard oppervlak niet toe, althans met niet meer dan 750 m2. Compensatie is dan ook niet aan de orde.

  • 4. Riolering

In het plangebied wordt geen riolering aangelegd. Vuilwater wordt afgevoerd naar een septic-tank.

  • 5. Vervuiling verhard oppervlak

Afkoppelen van hemelwater is uitsluitend toegestaan, indien het water als schoon kan worden aangemerkt. Maatregelen om vervuiling te voorkomen dan wel te verminderen kunnen noodzakelijk zijn. Voorbeelden hiervan zijn:

  • l Uitlogende materialen voorzien van een coating;
  • Toepassen van olie-/ vetafscheiders bij wegen en parkeerplaatsen
  • In sommige gevallen mag hemelwater van vervuild verhard oppervlak via een voorzuivering, zoals een bodempassage (groenstrook), helofytenfilter of afscheider worden afgevoerd naar het oppervlaktewater of grondwater. Bij ernstiger vervuild oppervlak dien een verbeterd gescheiden rioolsysteem te worden toegepast.

Met bovenstaande maatregelen zal rekening worden gehouden.

Conclusie

Het thema water vormt geen belemmering voor de vaststelling van het onderhavige besluit. Het plan maakt uitsluitend een gebruikswijziging mogelijk van bestaande bebouwing.