Paardenmarkt

De Zuidlaarder paardenmarkt op dinsdag 19 oktober gaat dit jaar door! Maar wel in aangepaste vorm. Dat heeft de gemeente Tynaarlo die de markt organiseert besloten. De paardenmarkt begint om 06.00 uur op de gebruikelijke plek in het dorp.

Openingstijden paardenmarkt

De paardenmarkt is geopend van 06.00 tot 15.00 uur.

Markt in aangepaste vorm

De voornaamste aanpassingen houden in dat er géén export plaatsvindt vanaf de markt en dat er géén vrije balies zijn voor handelaren die op de bonnefooi met paarden naar Zuidlaren komen. Ook wordt er een register bijgehouden. Dit betekent dat de aangeboden paarden allemaal gechipt moeten zijn. Ten slotte weert de organisatie het publiek zoveel mogelijk van het marktterrein. Dit om doorstroming te bevorderen en ervoor te zorgen dat men afstand tot elkaar kan houden.

Organisatie steekt haar nek uit voor de handelaren

Burgemeester Marcel Thijsen vertelt dat hij graag zijn nek uitsteekt voor de paardenhandel. “De paardenmarkt in Zuidlaren is namelijk niet alleen folklore. Ze heeft een belangrijke economische functie voor de sector. Na een jaar van afwezigheid wil ik de markt dan ook graag organiseren. Maar we hebben nog steeds te maken met de coronamaatregelen: regels vanuit het Rijk die ook voor onze markt gevolgen hebben. We moeten zorgen voor ruimte en doorstroming.”

Daarom moet de aanvoer van paarden beheersbaar zijn en op voorhand bekend. Voor de organisatie aanleiding om alleen de vaste handelaren die in 2019 geregistreerd stonden bij de gemeente welkom te heten op de markt. Thijsen snapt dat dit besluit voor veel handelaren een teleurstelling zal zijn. “Tegelijkertijd hopen we ook op hun begrip. We kunnen het op dit moment niet anders organiseren en we moeten er samen een succes van maken. We gaan in stapjes terug naar normaal en ik vertrouw er op dat de markt volgend jaar weer als vanouds zal zijn.”

Overzicht aanpassingen 2021

 • Geen vrije balies
  Er is op de markt alleen plaats voor de vaste handelaren die tijdens de laatste editie van de markt in 2019 geregistreerd stonden bij de gemeente. Zij hebben een persoonlijke uitnodiging gekregen om hun paarden te komen verhandelen. De organisatie kan handelaren die op de bonnefooi naar Zuidlaren komen helaas niet toelaten en is genoodzaakt deze terug te sturen.
 • Geen export
  Het is niet mogelijk om paarden te exporteren vanaf de Zuidlaardermarkt.
 • Register
  Er wordt een register bijgehouden op de markt. Dit betekent dat alle paarden gechipt moeten zijn.
 • Paardenmarkt = handelsterrein
  Kopers en verkopers zijn van harte welkom op het marktterrein. Toeschouwers worden verzocht om vanachter de omheining de sfeer te komen proeven en zo een indruk te krijgen van de paarden en de handel. Zo zorgen we ervoor dat paarden en handelaren op het handelsterrein voldoende ruimte hebben.

De paardenmarkt is op de brink tussen de Zuiderstraat en 't Achterom. De aanvoer vindt 's nachts en vroeg in de ochtend plaats. Alle dieren worden bij de inlaatposten van het marktterrein gekeurd door een dierenarts. Na betaling van het marktgeld, kunnen de handelaren hun plek opzoeken en hun paarden aanbinden. In 2021 zijn alleen de handelaren welkom die in 2019 bij de marktorganisatie stonden geregistreerd. Zij moeten het aantal paarden dat zij willen verhandelen van tevoren aanmelden bij de marktorganisatie.

De handel begint om 06.00 uur. Wanneer de handelaar een potentiële koper heeft gevonden kan hij zijn paard laten zien op de monsterbaan die hiervoor op het marktterrein is uitgezet. Een koper kan dan kijken hoe het dier loopt. Is een paard eenmaal verkocht, dan kan de kersverse eigenaar via de speciale paardenroute naar het gebied waar de paardentrailers en veetransportwagens staan. Om 15.00 uur sluit de paardenmarkt, waarna de paarden vóór 16.00 uur van het terrein af moeten zijn.

Om de markt voor mens en dier goed te laten verlopen, moeten de handelaren zich houden aan de Wet Dieren en onze verordening op de paardenmarkten.

Centraal op de paardenmarkt staat een kantoorunit waarin het secretariaat is gevestigd. Als service hangt een bord aan deze unit waarop u transporten kunt aanvragen c.q. aanbieden. U vult op een kaartje gegevens in (telefoonnummer en bestemming) en bevestigd deze aan het display. Daarnaast bestaat de mogelijkheid uw transportvraag te laten omroepen. Een transporteur voor uw dier kunnen wij uiteraard niet garanderen.

In het kader van de Openbare Orde en Veiligheid is het niet toegestaan, dat paarden of pony’s via de warenmarkt worden aangevoerd of afgevoerd. Deze vermenging met de bezoekersstroom is onwenselijk!

Parkeer voortaan uw transportmiddel in de directe omgeving van de paardenmarkt. Zie het kaartje met de route en parkeergelegenheden.

 

JaarPaardenEzelsOverig
2019129618 
2018135422 
2017175422 
2016125312 
201511286 
2014151225 
2013167910 
201223439 
2011209630 
2010224310 
2009231921 

 

Ook handig