Wonen

Veel mensen willen zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Meestal is er maar weinig nodig om de woning zodanig aan te passen dat u er probleemloos kunt blijven wonen. Zo'n kleine aanpassing wordt een woonvoorziening genoemd. Soms zijn er grotere aanpassingen nodig of is verhuizen naar een geschikte woning de enige mogelijkheid. Hieronder meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

Woonvoorziening
Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van (opklapbare) wandbeugel, een toiletverhoger of verhoogd toilet, een douchestoel of een toiletstoel. De gemeente gaat er van uit dat iedereen in staat is het plaatsen van deze voorzieningen zelf te kunnen regelen en betalen. Lukt dat niet, dan kunt u contact opnemen met het Sociaal team. Heeft u deze woonvoorzieningen tijdelijk nodig (korter dan 6 maanden) dan kunt u deze lenen van thuiszorgwinkel Icare of Vegro.

Woningaanpassing
Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van een traplift, het aanpassen van de badkamer, het verbreden van deuren i.v.m. rolstoelgebruik, het realiseren van een slaap- en badkamer gelijkvloers of een woningsanering. Soms is het echter praktischer dat u verhuist naar een aangepaste- of geschikte woning. Voor informatie over woningaanpassing en verhuizen kunt u contact opnemen met het Sociaal team. Dan wordt in gezamenlijk overleg naar een passende oplossing gezocht.

Verhuizen
In sommige gevallen blijkt het onvermijdelijk om te kijken naar een andere woonoplossing. Hieronder staan er een aantal omschreven.

1. Aanleunwoning, seniorenwoning
Een aanleunvoorziening is een woning of een flat waar senioren zelfstandig kunnen wonen. Een aanleunwoning of -flat is altijd vlakbij een verzorgingshuis te vinden. De bewoner van een aanleunwoning kan wanneer dat nodig is gebruik maken van de voorzieningen van een verzorgingshuis. Om in aanmerking te komen voor een aanleunwoning of aanleunflat heeft u een indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg, CIZ. Voor een seniorenwoning heeft u geen indicatie nodig. Voor informatie over aanleunwoningen en seniorenwoningen kunt u contact opnemen met onderstaande woningbouwverenigingen:

Woonborg in Vries || Stichting Eelder woningbouw in Eelde || Nieuw Laarhof in Zuidlaren

2. Serviceflat
Een serviceflat is geen verzorgingshuis. U kunt een serviceflat het beste zien als een appartementencomplex met geheel zelfstandige seniorenwoningen, waar men gebruik kan maken van een uitgebreid servicepakket.

3. Tijdelijk verblijf in een verzorgingshuis
In verzorgingshuizen verblijven mensen die voor revalidatie geheel of gedeeltelijk verzorging nodig hebben. Verzorgingshuizen worden gedeeltelijk gefinancierd uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Ook voor een tijdelijke opname in een verzorgingshuis is een indicatiestelling nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg(CIZ).

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met:
Zorgcentrum Kornoeljehof in Vries, Tynaarlosestraat 56, 9481 AD Vries. Telefoon 0592-530777 || Woonzorgcentrum Mozaiek in Zuidlaren || Woonzorgcentrum Else van der Laanhuis in Eelde

Alternatieve woonvormen
Voor informatie en advies over woonvormen voor mensen met een psychiatrische of verstandelijke beperking of een verstandelijke èn visuele beperking kunt u terecht bij MEE Drenthe.

Zoeken

Zoeken

Bezoekgegevens

Gemeentehuis
Kornoeljeplein 1
9481 AW Vries (route)
0592 - 266 662
info@tynaarlo.nl
Alle contactgegevens

Wmo, Zorg, jeugd en werk
0592 - 266 737
sociaalteam@tynaarlo.nl

Wij werken uitsluitend op afspraak

Openingstijden publiekszaken

Maandag:   08.30 - 12.00 uur
Dinsdag:   08.30 - 12.00 uur
Woensdag:   08.30 - 12.00 en 13.00 - 16.00 uur
Donderdag:   08.30 - 12.00 en 13.00 - 19.00 uur
Vrijdag:   08.30 - 12.00 uur

Openingstijden milieustraat                  

Maandag:   Gesloten
Dinsdag:   Gesloten
Woensdag:   12.30 - 16.00 uur
Donderdag:   12.30 - 16.00 uur
Vrijdag:    08.00 - 16.00 uur
Zaterdag   12.30 - 16.00 uur


Milieustraat
Zuidlaarderweg 33
9482 TV Tynaarlo
0592-266 662

Meer openingstijden 

Archief website

Copyright

businesspark ter borch

op het kruispunt van stad en land