Uitkering aanvragen

Heeft u een vraag over werk, inkomen en bijstand? Of wilt u een uitkering aanvragen? Dan kunt u terecht bij onze sociale dienst: Werkplein Drentsche Aa (WpDA).

Direct een bijstandsuitkering aanvragen via WpDA

Het WpDA helpt u naar werk, door u:

  • te coachen richting werk;
  • te ondersteunen bij uw ontwikkeling naar werk;
  • mogelijkheden te bieden voor het starten van een eigen bedrijf;
  • te laten meedoen in de samenleving.

Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Zelfstandig Ondernemers (TOZO)

Het kabinet heeft een tijdelijke versoepelde regeling ingesteld om ondernemers (waaronder ZZP’ers) te ondersteunen. Het doel van de regeling is dat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling voorziet in inkomensondersteuning en een lening voor bedrijfskapitaal.

Inwoners van de gemeente Tynaarlo kunnen voor het aanvragen van de regeling terecht bij Werkplein Drentsche Aa (WPDA). Kijk voor meer informatie en het aanvraagformulier op de website van WPDA.

Wanneer u geen geld heeft om uw huur, elektriciteit, eten en andere noodzakelijke uitgaven te betalen, komt u mogelijk in aanmerking voor een bijstandsuitkering. De bijstandsuitkering is bedoeld als een tijdelijk inkomen. U moet zo snel mogelijk weer een zelfstandig inkomen hebben. Hiervoor bent u zelf verantwoordelijk. Als het nodig is, krijgt u hulp bij het vinden van een baan.

Aanvragen

Zoals gezegd vraagt u een bijstandsuitkering aan bij de sociale dienst. Op de website van Werplein Drentsche Aa vindt u meer informatie over de bijstandsuitkering en kunt u deze meteen aanvragen. Liever persoonlijk contact? Bekijk dan de contactgegevens op de website van de WpDA.

Sinds 1 januari 2015 vraagt Werkplein Drentsche Aa mensen met een bijstandsuitkering om iets terug te doen voor hun uitkering. Bijvoorbeeld door als vrijwilliger aan de slag te gaan. Dit is nuttig voor de samenleving, maar ook voor de bijstandsgerechtigde. Vrijwilligerswerk zorgt voor sociale contacten, werkritme en geeft meer kans op werk.

Wat geldt als tegenprestatie?

Bij een tegenprestatie werkt iemand zonder betaling voor een paar uur per dag of week. Denk aan koffieschenken in een dorpshuis, leesouder op school, scheidsrechter zijn bij een voetbalvereniging of speelplekken opknappen in het dorp. Ook mantelzorg kan een tegenprestatie zijn, zoals zorgen voor een ziek familielid. Het mag geen werk zijn waarvoor iemand eigenlijk betaald hoort te worden.

Bent u al vrijwilliger of mantelzorger? Overleg dan of dit als tegenprestatie kan gelden. Bij een tegenprestatie houdt Werkplein Drentsche Aa zo goed mogelijk rekening met uw voorkeur en mogelijkheden. Soms wordt een tegenprestatie verplicht opgelegd. Als u weigert om een verplichte tegenprestatie te doen, dan kan Werkplein Drentsche Aa uw uitkering tijdelijk verlagen.

Meer informatie over vrijwilligerswerk op onze website.

Voor ondersteuning en financiële adviezen kunnen ondernemers terecht bij De Drentse zaak. De Ondernemersadviseurs van de Drentse Zaak geven advies en bieden begeleiding voor zowel startende als gevestigde ondernemers. U kunt hierbij denken aan vragen over het aanvragen van een tijdelijke bijstandsuitkering voor zelfstandigen, maar ook aan hulp bij het regelen en aanvragen van financiering.