Decoratieve afbeelding van een bord met opschrift stembureau

Stempas en volmacht

Op deze pagina vindt u meer informatie over wat u kunt doen als u geen stempas heeft gekregen, of deze verloren bent. Daarnaast leggen we hier uit hoe u iemand anders uw stem kunt laten uitbrengen.

U ontvangt uw stempas uiterlijk zaterdag 19 februari. U krijgt een stempas voor de gemeenteraadsverkiezing als u op 31 januari in de gemeente Tynaarlo staat ingeschreven.

Stempas aanvragen

Heeft u geen stempas ontvangen of bent u deze verloren? Dan kunt u een nieuwe stempas aanvragen tot uiterlijk 11 maart 2022 om 17.00 uur. Daarna kunt u geen nieuwe stempas meer aanvragen. U kunt digitaal een nieuwe stempas aanvragen of u kunt langskomen in het gemeentehuis in Vries tijdens de gebruikelijke openingstijden.

Iemand anders uw stem laten uitbrengen

Kunt u niet zelf stemmen op de dag van de verkiezing? Dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen met een machtiging (een volmacht). Iemand machtigen kan op twee manieren:

U kunt zelf iemand machtigen die in de gemeente Tynaarlo woont. Hiervoor heeft u uw stempas nodig. Op de achterkant van uw stempas kunt u invullen wie voor u gaat stemmen. U zet uw handtekening op de achterkant. De persoon die voor u gaat stemmen vult zijn naam, adres en woonplaats in en zet ook zijn handtekening op uw stempas. U geeft uw stempas mee aan degene die voor u gaat stemmen.

U kunt tot en met de verkiezingsdag iemand machtigen door de achterkant van uw stempas in te vullen. Het is niet toegestaan om de achterkant in te vullen als u al in het stembureau bent. 

Foutje gemaakt? Of tòch zelf stemmen?
Heeft u uw gegevens en de gegevens van degene die voor u gaat stemmen omgedraaid? Dan kunt u op uw stempas met pijltjes aangeven waar de gegevens moeten staan. Heeft u een verkeerde persoon die voor u gaat stemmen ingevuld? Dan kunt u dit verbeteren door de verkeerde gegevens door te strepen en de gegevens en handtekening van de juiste persoon die voor u gaat stemmen te vermelden.

Kunt u op de verkiezingsdag toch zelf stemmen? Dan kunt u uw stempas terugvragen bij degene die voor u zou gaan stemmen. Met uw stempas en uw originele identiteitsbewijs kunt u zelf weer stemmen.

 

U kunt een schriftelijke machtiging digitaal aanvragen of door langs te komen in het gemeentehuis. U moet dan uw stempas en legitimatiebewijs meenemen. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 11 maart 2022 17.00 uur. Verzoeken na 17.00 uur worden ontvangen, kunnen niet meer worden behandeld.

Lukt het u toch om op de verkiezingsdag zelf te gaan stemmen? Dan is dit niet mogelijk. Wanneer u iemand op deze manier machtigt, kunt u dit niet meer intrekken. Door het aanmaken van een ‘volmachtsbewijs’ kunt u niet zelf meer stemmen met uw stempas. Uw stempas is hierdoor ongeldig geworden.

Geef een kopie van uw identiteitsbewijs mee

Degene die voor u gaat stemmen heeft ook een kopie van uw identiteitsbewijs nodig. Een foto van uw identiteitsbewijs op een mobiele telefoon of tablet mag ook. De kopie of foto moet goed leesbaar zijn. Is deze niet goed leesbaar dan mag de voorzitter van het stembureau de persoon die voor u gaat stemmen vragen terug te komen met een andere goed leesbare kopie. Uw identiteitsbewijs mag maximaal vijf jaar verlopen zijn. U kunt dit controleren door op uw identiteitsbewijs te kijken naar de tekst ‘Geldig tot’.

Voorkom fraude

Met een kopie van uw identiteitsbewijs kan fraude gepleegd worden. Wanneer u een kopie afgeeft, schrijf dan het volgende op de kopie:

  • dat het een kopie is;
  • waarvoor de kopie wordt gebruikt;
  • de datum waarop de kopie gebruikt kan worden;
  • streep op de kopie uw burgerservicenummer door (ook in de strook nummers onderaan).

Om een foto op uw mobiele telefoon te beveiligen kunt u gebruik maken van de KopieID app. Deze app van de Rijksoverheid kunt u downloaden in de Apple App Store, de Google Play Store of voor Windows Phone van Microsoft.

Let erop dat het stembureau de gegevens op uw stempas nog moet kunnen vergelijken met de gegevens die op de kopie staan.

Voor meer informatie kijkt u op de website van de rijksoverheid.