Bewegen voor 0-4 jarigen

Bewegen met je baby, dreumes of peuter is goed voor de ontwikkeling van je kind. Je kunt er eigenlijk nooit te vroeg mee beginnen.

Bekijk het aanbod op Sportpret

Door veel te bewegen herstellen kinderen sneller bij ziekte en zijn ze mentaal vaak sterker. Bovendien zorgt veel beweging ervoor dat kinderen ’s nachts beter slapen en dat ze op gezond gewicht blijven. Ze leren samenspelen met andere kinderen en dat is goed voor de sociale ontwikkeling. Bovendien begint de motorische ontwikkeling al in het eerste jaar.

Sportpret Tynaarlo
In de gemeente Tynaarlo zijn veel activiteiten voor kinderen tussen 0 en 4 jaar. Bijvoorbeeld het halen van het Nijntje beweegdiploma, peuter- of kleutergymnatiek, baby-, peuter- en kleuterzwemmen, kleuterdansen, het ouder-kindcafé of activiteiten georganiseerd door Sport Tynaarlo. Download de flyer, bekijk het aanbod en probeer het een keer uit.

 • Leg je kindje vanaf de geboorte zo vaak mogelijk even op zijn/haar buik. In buikligging krijgt hij/zij de kans zijn/haar rug te ontwikkelen. Dit is, net als het op de rug liggen, noodzakelijk voor een goede motorische ontwikkeling.
   
 • Daag je kindje uit om kruipend op ontdekkingstocht te gaan door huis. Bouw bijvoorbeeld een hindernisbaantje met stoelen waar je kindje onderdoor en achterlangs kan kruipen. Je kunt ook een tent van de stoelen maken waar je kindje in en uit kan kruipen.
   
 • Een matras of luchtbed is voor je kindje leuk speelgoed. Je kindje kan erop klimmen, eraf rollen en erop spelen.
   
 • Gebruik een zachte bal, met een belletje erin is helemaal leuk. Rol de bal naar je kindje toe zodat hij de bal kan pakken. Je dreumes zal de bal proberen op te pakken en weer los laten. Rol de bal ook eens van je kindje vandaan zodat hij er kruipend achteraan kan gaan.

 • Doe samen met je dreumes mee op de tekst van het versje. Je dreumes leert van imiteren, hij zal jou ook na gaan doen. Met je vingers trommel je op tafel, daarna klap je met je platte hand op tafel. Dan volgt het roffelen met je vuist op tafel en als laatste bonk je met je ellebogen op tafel.

Met de vingertjes, met de vingertjes
Met de platte hand, met de platte hand
Met de vuistjes, met de vuistjes
Met de ellebogen, boem boem boem

 • Geef je peuter elke dag de kans om actief te bewegen, liefst meerdere keren per dag. Je peuter kan zelf heel goed aangeven wanneer hij/zij moe is en wat hij/zij niet kan.
   
 • Beperk je peuter niet door hem/haar altijd in de wandelwagen te zetten, laat hem/haar vaker zelf lopen.
   
 • Traplopen kan je peuter al snel alleen, til je peuter niet altijd op, maar begeleid hem/haar bij het oefenen. Laat ze proberen, maar blijf wel steeds in de buurt.

Over water lopen

Neem een aantal kranten. Maak door de kamer een weg van ijsschotsen of eilandjes. Je peuter moet proberen de weg te volgen zonder ‘in het water te vallen’.

Variatie:

 • Neem twee kranten. Je peuter moet van de ene kant van de kamer naar de andere kant proberen te komen door steeds op een krant te staan en de volgende achter zich op te pakken en voor zich neer te leggen. Hij stapt dan op de eerste.. en zo verder. Haalt hij de overkant zonder in het water te komen? Doe dit eerst even voor.
 • Laat je peuter een weg maken die jij moet volgen.

TRIIIIINGG

Neem een eierwekker. Verstop de eierwekker met een minuut ingesteld. Kan je peuter de wekker vinden voordat deze af gaat?

Ook handig