Sport en cultuur voor minima

Wij vinden het als gemeente belangrijk dat al onze inwoners mee kunnen doen aan sport- en culturele activiteiten. Heeft u hier geen geld voor? Dan komt u misschien voor een bijdrage uit het jeugdsportfonds, jeugdcultuurfonds (4-17 jaar) of de meedoenregeling (vanaf 18 jaar) in aanmerking.

Direct een bijdrage uit het jeugdsportfonds of jeugdcultuurfonds aanvragen

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur vergoedt sportdeelname voor kinderen uit gezinnen met een inkomen tot maximaal 120% van het minimum. De contributie voor sportdeelname wordt rechtstreeks aan de vereniging overgemaakt, zodat u zelf geen geld hoeft voor te schieten. De regeling voorziet zowel in contributie als in de aanschaf van sportkleding en andere benodigdheden. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur voorziet in lesgeld en de huur of aanschaf van materiaal of bijvoorbeeld de huur van een muziekinstrument.

Voorwaarden

Aan de regelingen zijn enkele voorwaarden verbonden:

  • De regeling is bedoeld voor jeugd in de leeftijd 4 tot en met 17 jaar.
  • Hij of zij moet in de gemeente Tynaarlo wonen.
  • Uw gezinsinkomen bedraagt maximaal 120% van het wettelijk minimum: u moet hiervoor een inkomensverklaring met het aanmeldingsformulier meesturen.
  • De gekozen sportvereniging moet aangesloten zijn bij een sportbond. Ook zwemles is mogelijk. Een culturele instelling moet in ieder geval ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel.
  • U kunt per 12 maanden per kind 1 aanvraag indienen. Voor een sportactiviteit vergoedt het fonds maximaal € 225,- voor contributie en/of sportmateriaal. Voor culturele activiteiten is het maximum € 400,- .

Aanmelden

U kunt uw kind aanmelden voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur door het invullen van het aanmeldingsformulier. Een papieren exemplaar kunt u zonder afspraak ophalen bij het gemeentehuis. U kunt ons ook telefonisch bereiken via 0592 - 266 662. Wij sturen u dan een papieren exemplaar per post.

Inwoners van 18 jaar en ouder kunnen een beroep doen op de meedoenregeling 18+. Deze regeling kan worden ingezet om deel te nemen aan activiteiten met een sportief, cultureel of educatief karakter. Bijvoorbeeld de contributie voor een sportvereniging of culturele vereniging. U kunt zich hiervoor aanmelden via het Sociaal Team. Neem hiervoor telefonisch contact op via 0592 - 266 737, stuur een email naar sociaalteam@tynaarlo.nl of kom langs tijdens het spreekuur. 

In aanmerking komen inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm met een eigen vermogensgrens.

Netto (gezins-) inkomen per maand, inclusief vakantietoeslag, per 1 januari 2021
 21 jaar tot pensioensgerechtigde leeftijdVanaf pensioensgerechtigde leeftijdVermogensgrens
Percentage120%120% 
Alleenstaande*€ 1.290,53€ 1.435,16€ 6.295,-
Alleenstaande ouder met kind(eren) < 18 jaar*€ 1.290,53€ 1.435,16€ 12.590,-
Gehuwd of samenwonend€ 1.843,61€ 1.944,89€ 12.590,-

Afhankelijk van de samenstelling van uw huishouden kunnen andere bedragen gelden.

* Voor alleenstaande jongeren tot 23 jaar gelden lagere bedragen.

* De bedragen zijn inclusief 5% vakantietoeslag.

* De bedragen gelden tot 1 jul 2021.

 

 

Bent u werkzoekend en staat u ingeschreven bij Werkplein Drentsche Aa (WPDA), dan kunt u kosteloos deelnemen aan ‘Sport Maakt Actief’. Dit project is ontwikkeld in samenwerking tussen het WPDA, de Fight Game Academy van Semmy Schilt en de buurtsportcoaches.

Deelnemers krijgen wekelijks een uur training, bestaand uit een combinatie van kickboxen en bootcamp, aangepast aan hun niveau.

Naast het sporten is er een uur tijd ingeruimd voor onderwerpen als ‘zelfbeeld’, ‘gezonde leefstijl’, ‘doelen stellen’ e.d.. Bent u geïnteresseerd in dit project en wilt u meer informatie, bijvoorbeeld over aanmelding? Neem dan gerust telefonisch contact op met het Sociaal Team via 0592 - 266 737.

Ook handig