Nieuwsbericht Ruim 10 voetbalvelden groot: de Voetafdruk van gemeente Tynaarlo

Gepubliceerd op: 06 juli 2017

Gisteravond werd de Ecologische Voetafdruk van de gemeente Tynaarlo bekendgemaakt. Met een score van 5,47 hectare (ruim 10 voetbalvelden) net iets onder het landelijke gemiddelde van 6,4 ha, maar ver boven het mondiale gemiddelde van 2,7 ha. Vooral woning- en vakantievoetafdruk scoorden hoog onder de leeftijdsgroep 55+. Daarentegen waren de scores op kleding- en productvoetafdruk opvallend laag.
Het afgelopen jaar heeft de gemeente Tynaarlo samen met de Natuur en Milieufederatie Drenthe zoveel mogelijk deelnemers geworven om hun ecologische voetafdruk te meten. Hiermee wil de gemeente inwoners bewust maken van hun eigen bijdrage aan de duurzaamheidsopgave en input krijgen voor hun Duurzaamheidsvisie 2015-2025 'Het Dorp van de Toekomst'.

Het eindresultaat werd overhandigd aan wethouder Lammers. Na de presentatie van de resultaten, hielden vrijwilligers van de Voetspot.nl een ludieke quiz over de ecologische voetafdruk. Want hoeveel impact heeft nou dat ene kopje koffie en zijn vleesvervangers nu echt beter dan vlees? Wat kan je nog meer doen, behalve zonnepanelen op je dak leggen? Hoeveel afval produceer je in een jaar en vooral: kan dat ook anders? Door middel van de quiz konden de aanwezigen hun kennis over de ecologische voetafdruk testen. De winnaar ging naar huis met het unieke Do-It-Yourself prijzenpakket.

De voetafdruk van Tynaarlo
De test werd in totaal 395 keer ingevuld. Hiervan bleven 271 representatieve vragenlijsten over aan de hand waarvan de scores zijn berekend. Dat de score op woningen en vakantie zo hoog ligt, komt door de grootte van de woningen en hoe vaak en hoe ver men op vakantie gaat. Op basis van deze testresultaten wordt de grote voetafdruk dus vooral veroorzaakt door inwoners die een groot woonoppervlak/perceel hebben en vaak en ver op vakantie gaan.
Voeding heeft de hoogste impact op de voetafdruk in totaal, dit geldt ook voor het landelijk gemiddelde. Waar een voetafdruk van 1,8 ha per persoon staat voor een duurzame levensstijl, staat een voedselvoetafdruk van 0,9 ha voor een duurzaam voedingspatroon. In gemeente Tynaarlo ligt de voedselvoetafdruk ietsjes lager dan het landelijk gemiddelde, maar met een gemiddelde rond de 1.71 hectare nog steeds ver boven het gewenste niveau. Op het gebied van voeding (minder dierlijke producten, meer lokaal eten) liggen dus kansen om de voetafdruk te verkleinen.

Renate Zuiker (raadslid GroenLinks):
'Ik dacht dat ik als veganist al heel goed bezig was met mijn voetafdruk, maar waar mijn voetafdruk relatief groot is, is bij het inkopen van producten van ver (chocola, bananen) en groenten buiten het seizoen, die dan ook geïmporteerd moeten worden. Dat zou beter kunnen, maar bananen en chocola vind ik wel moeilijk op te geven. Bovendien hebben ze in de landen waar dat geproduceerd wordt ook een afzetmarkt nodig. Maar ik koop wel fairtrade natuurlijk. Meer groenten kopen die in het seizoen zijn, dat zou mij wel lukken, dus daar zie ik echt mogelijkheden. Daarnaast rijd ik te veel in mijn auto, maar dat kan ik ook op korte termijn niet oplossen. Maar als ze wat betaalbaarder worden ga ik wel een elektrisch vervoermiddel kopen.'

Tip voor de gemeente Tynaarlo
Tijdens eerdere bijeenkomsten hebben we deelnemers ook gevraagd wat de gemeente zou kunnen doen om hen duurzamer te laten leven en wat ze zelf zouden kunnen doen. Hierop dragen de deelnemers vooral oplossingen aan op het gebied van afval en (openbaar) vervoer. De testresultaten laten op afval en vervoer geen grote afwijkingen zien ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Het zijn echter wel kansrijke thema's om de totale voetafdruk te verkleinen. Ook kan de gemeente hier heel direct invloed op uitoefenen in haar beleid en uitvoering. Daarnaast geven inwoners zelf aan hier graag mee aan de slag te willen. Het nieuwe afvalbeleid van de gemeente 'Van afval naar grondstof (najaar 2017) biedt goede aanknopingspunten om hiermee aan de slag te gaan.

Tot slot gaven de deelnemers ook aan meer voorlichting op alle thema's belangrijk en interessant te vinden. Men wil graag voorlichting ontvangen over het verduurzamen van hun woning en over duurzaam leven. Dit kan bijvoorbeeld goed voortgezet worden door middel van de campagneavonden van het Drents Energieloket en via de gemeentepagina.

Nieuwsgierig geworden?
Download hier het gehele rapport van de voetafdruk van gemeente Tynaarlo (pdf) en doe ook zelf de test op www.drentsevoetafdruk.nl.

Bekijk hier de foto's van de presentatie

Deel deze pagina:

Voor deze functionaliteit heeft u javascript nodig

Zoeken

Zoeken

Bezoekgegevens

Gemeentehuis
Kornoeljeplein 1
9481 AW Vries (route)
0592 - 266 662
info@tynaarlo.nl
Alle contactgegevens

Wmo, Zorg, jeugd en werk
0592 - 266 737
sociaalteam@tynaarlo.nl

Wij werken uitsluitend op afspraak

Milieustraat
Zuidlaarderweg 33
9482 TV Tynaarlo
0592-266 662

Openingstijden publiekszaken

Maandag:   08.30 - 12.00 uur
Dinsdag:   08.30 - 12.00 uur
Woensdag:   08.30 - 12.00 en 13.00 - 16.00 uur
Donderdag:   08.30 - 12.00 en 13.00 - 19.00 uur
Vrijdag:   08.30 - 12.00 uur

Openingstijden milieustraat                  

Maandag:   Gesloten
Dinsdag:   Gesloten
Woensdag:   12.30 - 16.00 uur
Donderdag:   12.30 - 16.00 uur
Vrijdag:    08.00 - 16.00 uur
Zaterdag   12.30 - 16.00 uur

 Meer openingstijden 

Archief website

businesspark ter borch

op het kruispunt van stad en land