Nieuwsbericht Plastic, blik en drankenkartons in de gele PMD-zak!

Gepubliceerd op: 06 februari 2018

 PMD-zak Op de zakken die veel inwoners bestellen bij zakkenbestellen.nl staat het nu nog anders, maar in de zak mag niet alleen plastic, maar ook blik en drankenkartons. Als zakkenbestellen.nl door de oude voorraad zakken heen is, komt de nieuwe, gele PMD-zak in omloop. PMD, dat betekent Plastic, Metaal en Drankenkartons en dat is precies wat er in de zak mag. Zolang de gele zakken er nog niet zijn, mag dit afval in de oude, transparante zakken.

Wat gebeurt er met het afval?
Voor het PMD-afval heeft de gemeente op dit moment een contract met afvalverwerker Suez in Rotterdam. Daar wordt alles uit elkaar gerafeld, schoongemaakt en zo goed mogelijk voor hergebruik geschikt gemaakt. Het afval uit de grijze en groene container wordt in Wijster verwerkt. Gft- afval wordt gecomposteerd. Het grijze afval wordt zo goed mogelijk gescheiden, het deel dat niet bruikbaar is wordt verbrand.

Gebruik de PMD-zak
Als het PMD-afval in een gewone grijze vuilniszak zit, kan het afvalverwerkingsbedrijf niet zien of het om restafval of PMD gaat.

Blik is een 'makkelijke' afvalsoort
Of je blik nu in de grijze container gooit, of in de PMD-zak, voor het milieu maakt het niet uit. Met magneten wordt blik uit het afval gehaald en het is gemakkelijk te recyclen. Voor de portemonnee maakt het wel uit: de PMD-zak wordt gratis opgehaald en voor de inhoud van de grijze container betalen inwoners € 0,23 per kilo.

Plastic is een 'lastige' afvalsoort
Het plastic dat in de PMD-zak terecht komt, wordt handmatig in 6 à 8 verschillende soorten gescheiden. Sommige daarvan zijn moeilijk her te gebruiken en verdwijnen daarom soms alsnog in de verbrandingsoven. Daarom is het belangrijk om zo weinig mogelijk plastic weg te gooien en dus zo weinig mogelijk producten in plastic verpakkingen aan te schaffen.

Wat gebeurt er met drankenkartons?
Die worden gescheiden in plastic en papier en dienen weer als grondstof voor nieuwe producten.

Verpakkingen moeten leeg zijn, maar hoeven niet schoon te zijn!
Het afval uit de PMD-zak wordt grondig schoongemaakt. Daarom is afwassen voor het weggooien niet nodig. Maar (half)volle verpakkingen leveren een smeerboel op. De inhoud kan in de grijze container en de leeggeschraapte of -geschudde verpakking in de PMD-zak. Verwijder wel eventueel aanwezig aluminiumfolie of een deksel van folie en doe dat los in de PMD-zak.

Informatie over afval
Op de PMD-zak staat precies wat erin mag. Daarnaast zijn er nog veel andere afvalsoorten. Op www.afvalscheidingswijzer.nl staat wat waar weggegooid mag worden. Op www.mijnafvalwijzer.nl vindt iedere inwoner zijn/haar persoonlijke afvalkalender.

Deel deze pagina:

Voor deze functionaliteit heeft u javascript nodig

Zoeken

Zoeken

Bezoekgegevens

Gemeentehuis
Kornoeljeplein 1
9481 AW Vries (route)
0592 - 266 662
info@tynaarlo.nl
Alle contactgegevens

Wmo, Zorg, jeugd en werk
0592 - 266 737
sociaalteam@tynaarlo.nl

Wij werken uitsluitend op afspraak

Openingstijden publiekszaken

Maandag:   08.30 - 12.00 uur
Dinsdag:   08.30 - 12.00 uur
Woensdag:   08.30 - 12.00 en 13.00 - 16.00 uur
Donderdag:   08.30 - 12.00 en 13.00 - 19.00 uur
Vrijdag:   08.30 - 12.00 uur

Openingstijden milieustraat                  

Maandag:   Gesloten
Dinsdag:   Gesloten
Woensdag:   12.30 - 16.00 uur
Donderdag:   12.30 - 16.00 uur
Vrijdag:    08.00 - 16.00 uur
Zaterdag   12.30 - 16.00 uur


Milieustraat
Zuidlaarderweg 33
9482 TV Tynaarlo
0592-266 662

Meer openingstijden 

Archief website

Copyright

businesspark ter borch

op het kruispunt van stad en land