Nieuwsbericht Glasvezel buitengebied binnen bereik

Gepubliceerd op: 08 september 2017

Het college van B&W van de gemeente Tynaarlo stelt de gemeenteraad voor om leningen beschikbaar te stellen aan het Drents Glasvezel Collectief (DGC) en Coöperatie Glasvezel Noord (CGN). Dit moet de aanleg van een snelle internetverbinding in de kleine kernen en het buitengebied in de gemeente Tynaarlo mogelijk maken.

Snel internet belangrijk voor de leefbaarheid van het platteland
Wethouder Henk Lammers is blij met het voorstel waar de gemeenteraad zich binnenkort over buigt: "Een snelle, betrouwbare internetverbinding is cruciaal voor de leefbaarheid op het platteland. Voor schoolgaande en studerende kinderen. Voor mensen die vanuit huis werken en ondernemers met een webwinkel. Boeren moeten tegenwoordig hun hele administratie online bijhouden. Internet wordt ook steeds belangrijker als je zorg nodig hebt. Online spreekuren zijn in opkomst en ziekenhuizen houden je in de toekomst na een opname digitaal in de gaten. Eigenlijk heeft iedereen belang bij een goede internetverbinding, juist op het platteland waar veel voorzieningen op enige afstand zitten."

Gemeente en provincie stellen leningen beschikbaar
De twee glasvezelinitiatieven hebben bij de provincie Drenthe en de gemeente om leningen voor de aanleg van het netwerk gevraagd, omdat commerciële partijen niet willen investeren. "Het maatschappelijk belang en de betrokkenheid van onze inwoners is zo groot, dat wij als gemeente graag onze steun willen verlenen." aldus Lammers. Voor de adressen waar nu alleen nog maar een koperen telefoonlijn beschikbaar is, is het de bedoeling dat de provincie honderd procent van de benodigde investering uitleent aan de coöperaties. Voor de adressen die al wel voorzien zijn van een kabelaansluiting, zouden dan Provincie Drenthe en de gemeente Tynaarlo elk een deel van de lening verstrekken.

Inwoners bundelen krachten in glasvezelcoöperaties
Kabelmaatschappijen hebben in het verleden al glasvezel aangelegd in de grote kernen van de gemeente Tynaarlo. De kleinere dorpen en het buitengebied werden toen echter overgeslagen. Die waren commercieel gezien niet interessant. Daarom bundelden inwoners in de buitengebieden hun krachten in glasvezelcoöperaties om zelf een netwerk aan te leggen. Zodra de initiatieven hun plannen zo ver hebben uitgewerkt dat ze precies weten hoeveel lening er nodig is, neemt de gemeenteraad een definitief besluit over het verstrekken van de lening.

Deel deze pagina:

Voor deze functionaliteit heeft u javascript nodig

Zoeken

Zoeken

Bezoekgegevens

Gemeentehuis
Kornoeljeplein 1
9481 AW Vries (route)
0592 - 266 662
info@tynaarlo.nl
Alle contactgegevens

Wmo, Zorg, jeugd en werk
0592 - 266 737
sociaalteam@tynaarlo.nl

Wij werken uitsluitend op afspraak

Milieustraat
Zuidlaarderweg 33
9482 TV Tynaarlo
0592-266 662

Openingstijden publiekszaken

Maandag:   08.30 - 12.00 uur
Dinsdag:   08.30 - 12.00 uur
Woensdag:   08.30 - 12.00 en 13.00 - 16.00 uur
Donderdag:   08.30 - 12.00 en 13.00 - 19.00 uur
Vrijdag:   08.30 - 12.00 uur

Openingstijden milieustraat                  

Maandag:   Gesloten
Dinsdag:   Gesloten
Woensdag:   12.30 - 16.00 uur
Donderdag:   12.30 - 16.00 uur
Vrijdag:    08.00 - 16.00 uur
Zaterdag   12.30 - 16.00 uur

 Meer openingstijden 

Archief website

businesspark ter borch

op het kruispunt van stad en land