Gemeentehuis gesloten!

Maandag 1 april (tweede paasdag) is het gemeentehuis gesloten.

De tafel van Maria Margés

Verhalenvertelster Maria Margés woont in Donderen en vertelt eigentijdse verhalen.

De roots van Maria liggen in Voorburg. Maar, een verhaal begint eigenlijk bij je eigen naam, mijmert Maria. Zo werd Maria genoemd naar haar oma Marie Zaat-van Geest uit Voorburg. Oma Marie was een ondernemende en inspirerende vrouw, had een eigen winkel in Voorburg, haar tijd ver vooruit. De achternaam Margés klinkt Frans en dat klopt. De voorouders van Maria waren Franse Hugenoten die als bootvluchtelingen vanuit Bretagne naar Rotterdam waren gevlucht.

Een mooie jeugd vol stapels met boeken en vele bezoekjes aan de bibliotheek. De middelbare school werd opgevolgd door de Sociale Academie en Maria ging werken in de jeugdhulpverlening, met als belangrijkste doel ‘Mensen helpen’. De literatuur speelt een grote rol in het leven van Maria, de studie Nederlands en de Post HBO Opleiding Coaching zijn een verrijking. De wens om zelf boeken te schrijven en verhalen te vertellen vult Maria op verschillende manieren in: het schrijven, vertellen en publiceren van verhalen en boeken. Maar ook in de redactie van het dorpsblad van donderen ‘De Donderblik’ en als lid van ‘De Verhalenvertellers van Eelde’. 

Een dorp vol verhalen

In Donderen komt 10 keer per jaar de Donderblik uit. Dit blad bestaat al 25 jaar en valt onder de belangenvereniging. Maria zit in de redactie en met vier andere bewoners verzorgt ze maandelijks het blad. De Donderblik werkt erg verbindend, want alle activiteiten worden aangekondigd en er staan veel verslagen en foto’s in. Maria interviewt de bewoners die nieuw komen wonen in het dorp en zorgt dat hun verhaal aantrekkelijk in het blad komt. Ze schrijft ook een column: ‘Leestips van oma Lees’ waarin ze leuke titels signaleert om te lezen of voor te lezen. Zie www.donderen.nl/bvd/de-donderblik.

Een hart vol verhalen

In zorgcentrum Kornoeljehof in Vries verzorgt Maria als vrijwilliger een vertel-activiteit op de afdeling de Eekhoorn. Samen met Ina Snijders ontvangt zij iedere donderdag zes bewoners in de koffiekamer. Deze bewoners hebben problemen met hun geheugen, maar vinden het heel fijn om naar een verhaal te luisteren. Iedere week is er een ander thema, dat dicht bij huis ligt b.v. school, boerderij, schoonmaak, appels, Sinterklaas. De verhalen en gedichtjes brengen bij de bewoners herinneringen naar boven en nodigen hen uit om ook zelf verhalen te vertellen over vroeger. Zij zijn soms zelf verbaasd over wat ze nog weten. Ze worden alerter en reageren ook op elkaar.