Milieustraat gesloten op zaterdag 27 april

In verband met Koningsdag is op zaterdag 27 april de milieustraat gesloten. 

De tafel van fotograaf Johan Wolfard

Johan Wolfard geniet van zijn AOW. Hij is fotograaf en bloemsierkunstenaar. Johan is getrouwd, heeft twee dochters en is opa van twee kleinkinderen.

Ik woon nu 43 jaar in de gemeente Tynaarlo, heb hier op de tuinbouwschool gezeten. Ik ben geboren in Groningen, huize Tafenier in 1952.

Ik heb in Groningen, Leeuwarden, Eindhoven, Steenwijk en Hoogeveen gewoond. In Hoogeveen hadden mijn vrouw en ik een bloemenwinkel.

Sinds mijn 18e ben ik bij het corso in Eelde betrokken. Ik ben ontwerper en arrangeur bij het Corso, Medewerker Reclame Caravaan, en de laatste vijf jaar was ik fotograaf bij Dorpsklanken. Veel mensen kennen mij van de presentatie die ik bij RTV Drenthe over het corso deed. Dit jaar heb ik een ontwerp/maquette voor de Eekhoornstraat gemaakt.

Johan Wolfard in een middeleeuwspak. Staande houding en kijkt recht in de camera. Naats hem licht rechts een zwart witte hond te slapen..

Door mijn opleiding als bloemschikker aan de tuinbouwschool kon ik mijn creatieve geest de ruimte geven. Bloemschikken is creatief. Daar heb ik mij verder in ontwikkeld. Ik heb de meesterbinderopleiding gedaan. In het gilde is dat het allerhoogste niveau. Beroepsmatig was ik bloemist en docent bloemsierkunst en kunstgeschiedenis. Wat ik maakte, heb ik altijd ook gefotografeerd.

Na mijn pensioen

Na mijn pensionering heb ik mij op de fotografiekunst gestort. De natuur is nog steeds mijn grote inspiratiebron. Mijn laatste serie zijn spinnenwebben, fascinerend vind ik die. Ik zag die webben en raakte erdoor geïnspireerd. Er hangt ergens een vlies van spinrag, dan denk ik: “Hé, dat lijkt op het dak van het Olympisch stadion in München”. In de architectuur heet dat dan ook een vliesgevel. Dus toen ik spinnenwebben zag, ben ik ze gaan fotograferen, op alle tijden van de dag. ‘s Morgensvroeg, ’s avonds laat, zonsondergang, overdag, felle zon, tegenlicht. Van de 80 foto’s die ik gemaakt heb, waren er 50 goed voor een print. De spinnenwebben hebben mij ook geïnspireerd om bloemstukken te maken.

Tabletop

Naast de spinnenwebben laat ik Tabletop zien op deze tafel. Het woord Tabletop zegt het al: Je kunt als ondergrond gewoon de tafel in bijvoorbeeld je woonkamer gebruiken. In de Tabletop komen de bloemsierkunst en fotografie perfect samen. De dingen die ik voor de Tabletop gebruik, maak ik zelf van natuurlijk materiaal. Ik gebruik bijvoorbeeld bladeren om kommetjes mee te maken, een Tabletop mag niets kosten. Tijdens het wandelen zie ik wat en plak het thuis aan elkaar, of ik leg het op elkaar. Als ik ergens rijd let ik op, zie ik de dingen in samenhang. De voorwerpen die ik maak zijn daardoor vaak al kunstwerken op zichzelf.

Als ik bezig ben, doe ik, denk er niet bij na. Ik maak geen voorontwerpen, ga direct aan de gang en dan komt er wat uit. Klant vraagt en ik maak het. Dat was bij het maken van bloemstukken ook al zo. Ik denk in plaatjes, in composities. En dat is te zien in mijn bloemstukken en in mijn foto’s.

Twee handen die een mobiel vasthouden om vervolgens een foto van een voorwerk te gaan maken.

Zaterdag, 10 december 2022, vond de vernissage plaats van de vier winnaars van de prijsvraag Tabletop Fotografie in Museum de Buitenplaats. Aanleiding was het initiatief van fotograaf Johan Wolfard uit Eelde. Johan heeft eerder dit jaar zijn werk als fotograaf gepresenteerd op de Tafel van de Burgemeester in het gemeentehuis in Vries. Voor Johan Wolfard en de cultuurcoaches van de gemeente Tynaarlo aanleiding om een prijsvraag ‘Tabletop Fotografie’ te organiseren.

“Tabletop Fotografie vindt plaats op de keukentafel in een kleine, zelfgemaakte studio van bijvoorbeeld een schoenendoos en een klein spotje. Als onderwerp kun je van alles uitkiezen, iets dierbaars of een schelp of bladeren uit te natuur. Het is laagdrempelig en hoeft niks te kosten”; legt Johan Wolfard enthousiast uit. Johan geeft ook workshops Tabletop Fotografie voor iedereen die graag foto’s maakt en zichzelf wil uitdagen.

Fotograaf Alfred Oosterman uit Peize heeft de vier winnende fotografen op de vernissage toegesproken en de foto’s voorzien van mooi en kritisch commentaar. De foto’s hangen tot en met 8 januari 2023, in het museumcafé van Museum de Buitenplaats. Daarnaast verraste het museum de winnaars met twee vrijkaarten en een prachtig collectieboek van het museum. De foto’s in het museumcafé zijn een mooie aanvulling op de huidige expositie ‘Verstild bezit’, met een selectie van stillevens en beelden van verstilling uit de eigen collectie.

Expositie Winnaars prijsvraag Tabletop Fotografie

Locatie Museumcafé Museum de Buitenplaats (gratis toegankelijk)


Openingstijden di-zo 11-17 uur

Meer informatie:  https://www.museumdebuitenplaats.nl

Fotograaf Alfred Oosterman bespreekt samen met Johan Wolfard, de winnaars en hun familie de winnende foto’s. 

Portretten

Ik heb ook veel portretten gemaakt, daarvan laat ik op de tafel alleen een selfie zien als oude meester. Van mensen in het dorp maak ik ook portretten, dat noem ik ‘een geleend moment.’ Daar ga ik nog een tentoonstelling aan wijden. In mijn werk speel ik veel met licht, vaak maak ik zwart-witfoto’s.

Om bijzondere foto’s te krijgen gebruik ik soms lange sluitertijden, van 2 à 3 secondes voor een selfie tot wel 1 à 2 minuten voor een landschap. Daarbij maak ik gebruik van speciale filters. Ik gebruik voor personen of onderwerpen natuurlijk licht, voor de Tabletop gebruik ik lampjes.

Ik heb de laatste jaren veel tentoongesteld: afgelopen tijd bij K38 in Roden, fysiotherapie Mulder in Eelde en het Rafaja ziekenhuis in Stadskanaal. Ik had werk in Stockholm en in museum De Fundatie in Zwolle. Ook hangen er veel foto’s van mij bij particulieren. Volgend jaar doe ik mee met de kunstroute in Eelde.

Ook handig