Verklaring burgemeester Thijsen

We maken samen bijzondere tijden door. De afgelopen week heeft het kabinet verschillende maatregelen afgekondigd om verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Maatregelen die veel invloed hebben op ons dagelijks leven. Onze kinderen kunnen niet naar school, restaurants en cafés zijn gesloten en evenementen en bijeenkomsten worden geannuleerd. Ook op het persoonlijke vlak betekent het veel. Onze gebruikelijke omgangsvormen moeten we aanpassen. En we zijn terughoudend met onze sociale contacten, zeker als het gaat om de kwetsbare groepen. Het vraagt veel van ons allemaal!

Portret van burgermeester Marcel Thijsen

Het is goed om te zien dat inwoners, ondernemers en andere organisaties in Tynaarlo hun verantwoordelijkheid nemen. Ik begrijp dat deze situatie veel vragen oproept en een gevoel van onzekerheid geeft. De burgemeesters in Drenthe werken op dit moment maximaal samen om verdere verspreiding van het Coronavirus in Drenthe te beperken. Daar zijn al onze inspanningen op gericht. Daar hebben we u bij nodig.

Zorg voor elkaar. Dat is wat nu het hardste nodig is. Denk hierbij aan mensen die wegens ouderdom of ziekte hun huis niet uitkunnen. De hulp die nu aan elkaar geboden wordt, vind ik hartverwarmend. Zo ontstaan er spontane initiatieven om anderen te helpen door boodschappen voor ze te doen. En heb aandacht voor sociale contacten: bel eens wat vaker, stuur een berichtje of skype even met elkaar. Blijf elkaar vasthouden, ook al mag dat niet met de handen.

Mijn aandacht gaat in het bijzonder uit naar alle horecaondernemers en ZZP’ers in onze gemeente. Zij worden door deze situatie hard geraakt en ik begrijp het dat zij zich zorgen maken. Steun kan in mijn ogen niet uitblijven. Ik hoop en verwacht dat Den Haag dan ook snel met de gewenste ondersteuning komt. Daar waar ik kan, zal ik mijn netwerk aanwenden om deze problematiek bespreekbaar te maken. Ik heb dat de horecaondernemers in onze gemeente inmiddels ook laten weten.

Tot slot wil ik mijn waardering uitspreken voor alle mensen die ons land op dit moment draaiende houden. De mensen in de zorg, openbaar vervoer, transport, kinderopvang, hulpverleningsdiensten. En voor de leraren die nu zo goed en kwaad als het gaat toch op afstand proberen onderwijsactiviteiten voor kinderen beschikbaar te stellen. Ik heb daar al prachtige voorbeelden van voorbij zien komen. Dat is mooi. We moeten het samen doen. De hele samenleving is aan zet. Samen zetten we de schouders eronder.

Marcel Thijsen
Burgemeester Gemeente Tynaarlo