Nieuwspagina

Op deze pagina houden we de berichtgeving bij van de gemeente Tynaarlo en Veiligheidsregio Drenthe. Daarnaast kunt u hieronder de noodverordening inzien die momenteel van kracht is. Deze noodverordening vormt de lokale uitwerking van de maatregelen die de Rijksoverheid getroffen heeft en is opgesteld door de Veiligheidsregio Drenthe.

Update 30 maart 2021 || Tijdelijke regeling voor huishoudens in financiële nood

Door de coronacrisis komen steeds meer huishoudens in financiële problemen. Voor deze huishoudens is er de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Noodzakelijke kosten zijn kosten voor gas, water, elektra, huur en hypotheek.

Heeft u als gevolg van de Coronacrisis sinds 1 januari 2020 meer dan 30% inkomstenverlies gehad? En verdiende u (samen met uw eventuele partner) in januari 2021 minder dan € 2.500 netto per maand? Wellicht komt u in aanmerking voor de TONK. De regeling loopt van 1 januari 2021 tot en met 30 juni  2021 en wordt met terugwerkende kracht door Werkplein Drentsche Aa uitgevoerd. Aanvragen kan tot 1 augustus 2021.

Kijk op www.wpda.nl voor alle voorwaarden. Hier leest u ook hoe u een aanvraag doet


Update 23 maart 2021 || Maatregelen tegen corona blijven gelden

De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.


Update 10 maart 2021 || Avondklok tijdens verkiezingsdagen

Op 17 maart is de Tweede Kamerverkiezing. Speciaal voor risicogroepen gaan in onze gemeente al stemlokalen open op 15 en 16 maart. Meer informatie https://www.tynaarlo.nl/verkiezingen

Ook tijdens de Tweede Kamerverkiezing is de avondklok van kracht. Ben je na 21.00 uur onderweg naar huis vanaf een stemlokaal? Of wil je na 21.00 uur kijken bij het tellen van de stemmen? Dat kan. Je hebt hiervoor geen verklaring nodig. Zo kan de verkiezing doorgaan, ook tijdens de avondklok. Lees meer informatie op:


Update 8 maart 2021 || Verdere verruiming lockdown nog niet verantwoord, wel kleine aanpassingen vanaf 16 maart

Vanaf 16 maart worden er kleine correcties gedaan op een aantal al bestaande maatregelen. Ook kijkt het kabinet vooruit. Vanaf 31 maart is er mogelijk meer ruimte voor versoepeling. Alleen als de cijfers het toelaten, kunnen bijvoorbeeld de terrassen en winkels open onder strikte voorwaarden.


Update 3 maart 2021 || Samenvatting in beeld coronamaatregelen vanaf 3 maart

In deze beeldsamenvatting staan de coronamaatregelen uitgelegd zoals die gelden vanaf 3 maart tot tenminste 15 maart 2021


Update 23 februari 2021 || Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown

De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het voor iedereen wordt. De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie tellen na een jaar flink op.

Het kabinet blijft oog houden voor het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid en het toegankelijk houden van de zorg. De Britse variant zorgt ervoor dat het aantal besmettingen per dag minder daalt dan een paar weken geleden, of zelfs toeneemt. Een derde golf lijkt onvermijdelijk.

Tegelijkertijd is nu de fase gekomen om, beperkt en weloverwogen, iets meer risico te nemen. De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht, maar de middelbare scholen en het mbo gaan vanaf 1 maart deels weer open.


Update 17 februari || Dienstverlening Wmo-vervoer naar vaccinatielocaties in Groningen en Drenthe

Gemeenten geven uitvoering aan de oproep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om het Wmo-vervoer open te stellen voor vervoer naar de vaccinatieposten Covid 19. Het gaat hierbij niet alleen om de speciaal ingerichte locaties vanuit de GGD maar ook om de vaccinaties bij de huisartsen. Het vervoer is alleen toegankelijk voor Wmo-pashouders. De eigen bijdrage voor deze rit vervalt. Bij het maken van een afspraak naar een vaccinatiepost houdt de GGD rekening met de wijze waarop naar de locatie gereisd wordt. 

Voor de dienstverlening Wmo-vervoer naar vaccinatielocaties blijven de huidige spelregels het uitgangspunt.

 • Reservering van een vaccinatierit graag zo snel mogelijk maar minimaal 24 uur van te voren. 
 • Vervoerder boekt een heen- en terugreis waarbij de terugreis in principe 45 minuten na de aankomsttijd wordt gepland.
 • Wanneer de pashouder geen meereizende/begeleider heeft dan gaan we ervanuit dat de pashouder zélf in staat is om de ingang van de locatie te bereiken en vanuit de uitgang de taxi.
 • De chauffeur helpt de reiziger bij het in- en uitstappen van de auto maar kan niet mee naar binnen.
 • De taxi wacht op de afgesproken vertrektijd bij de uitgang. Gelet op de gescheiden looproutes is dit vaak niet dezelfde plaats als de ingang.

Update 10 februari || Coronavirus: overzicht "Bestellen en afhalen bij winkels"

Het kabinet wil het bestellen en afhalen van producten bij niet-essentiële winkels per 10 februari mogelijk maken. Hoe werkt het?


Update 9 februari || Avondklok wordt verlengd || Schaatsen, schaatsbanen, sneeuw en winterweer

De avondklok wordt verlengd tot woensdag 3 maart 04.30 uur. Dat is nodig, omdat nieuwe, besmettelijkere varianten van het coronavirus terrein winnen in Nederland. Dat kan leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. De overige maatregelen van de lockdown blijven doorlopen zoals eerder aangegeven in de persconferentie van dinsdag 2 februari.

Ook bij het genieten van een pak sneeuw of een mooie laag ijs, blijft de oproep om zo min mogelijk mensen te ontmoeten en uw reisbewegingen te beperken. Onder de huidige regels mag u naar buiten met mensen van uw eigen huishouden. Of met 1 persoon van buiten uw eigen huishouden, waarbij u onderling 1,5 meter afstand houdt. Deze regels gelden dus ook voor schaatsen, sleeën en andere activiteiten in de sneeuw.


Update 2 februari || Situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown wordt verlengd

Het aantal besmettingen per dag neemt af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. Dat is zorgelijk, want die varianten zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. We moeten nieuwe besmettingen nu zo veel mogelijk tegengaan, zodat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg. Daarom heeft het kabinet besloten om de huidige lockdown voort te zetten. Wel gaan basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari weer open. Daarnaast mogen consumenten vooraf geplaatste bestellingen, op vooraf afgesproken tijden, ophalen bij de winkel. 


Update 23 januari || Avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. 


Update 13 januari ||  Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown

Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. Onze volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft. Dat betekent dat we onze contacten zo veel mogelijk moeten beperken zodat het virus zich minder snel kan verspreiden. Daarmee houden we de zorg toegankelijk voor iedereen. Dit is extra belangrijk met oog op de ontwikkeling van de nieuwe varianten van het coronavirus, waarnaar het OMT nu aanvullend onderzoek doet. Daarnaast vraagt het kabinet het OMT ook nut en noodzaak van eventuele verzwarende maatregelen, zoals een avondklok, te onderzoeken.


Update 14 december || Lockdown om snel oplopend aantal besmettingen tegen te gaan

Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe.  


Update  8 december || Gedeeltelijke lockdown, ook tijdens de feestdagen

Het aantal coronabesmettingen blijft te hoog. Daarom gaan we verder met de gedeeltelijke lockdown.
Door afstand te houden en het aantal contacten te beperken, beschermen we elkaar tegen het coronavirus.

gedeeltelijke lockdown ook tijdens de feestdagen (PDF, 94.92 KB)

Kunt u de afbeelding niet lezen klik dan op de volgende link https://tinyurl.com/yx9eow36


Update 1 december || Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19

Om het coronavirus te bestrijden zijn maatregelen in noodverordeningen vastgelegd. Deze zijn bedoeld voor crisissituaties van beperkte duur. De dreiging van het virus blijft echter langere tijd aanwezig waardoor ook maatregelen langer nodig kunnen zijn. Daarom worden de maatregelen voor langere termijn in een "Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19" vastgelegd.
tijdelijke wet maatregelen covid-19 (PDF, 528.57 KB)


Update 1 december || Intrekking noodverordening

In de afgelopen 10 maanden zijn de maatregelen die noodzakelijk waren voor het beperken van de verspreiding van het COVID-19 virus afgekondigd middels noodverordeningen. Daarbij werd gebruik gemaakt van de bevoegdheden van de voorzitter van de Veiligheidsregio. Vanaf 1 december zijn de maatregelen geborgd in de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 en is de werkwijze via noodverordeningen overbodig geworden. u kunt hier het intrekkingsbeluit van de veiligheidsregio drenthe lezen (PDF, 134.38 KB)


Update 18 november || gewijzigde noodverordening

De voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe heeft op 18 november 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld. In deze noodverordening zijn een aantal veranderde maatregelen vastgelegd. Onder meer musea, theaters, zwembaden en pretparken kunnen na een sluiting van 2 weken weer open en we mogen weer sporten in groepslessen. Mensen mogen per dag weer maximaal 3 mensen thuis ontvangen en met maximaal 4 mensen in groepsverband buiten zijn. Tegelijk blijft de gedeeltelijke lock-down in stand.
Om het aantal keren dat mensen in contact met elkaar komen te beperken, blijven evenementen verboden en is er een algehele sluiting van de horeca.

Een overzicht van de huidige maatregelen kunt u vinden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

Bekijk hier de noodverordening van de Veiligheidsregio Drenthe noodverordening 18 november 2020 vrd (PDF, 313.39 KB)


Update 17 november || Carbidschieten zal anders dan anders zijn

We krijgen als gemeente op dit moment regelmatig vragen van inwoners over het carbidschieten. Met het vuurwerkverbod lijkt deze traditie populairder dan ooit. Als er met carbid geschoten mag worden, zal het anders dan anders zijn. Wat de voorwaarden zijn is nog niet duidelijk. Dat is ook waarom de formulieren voor het aanvragen van de noodzakelijke ontheffing tot nu toe nog niet beschikbaar zijn.

Burgemeester Thijsen vindt het carbidschieten prachtig, maar wacht de discussie binnen de Veiligheidsregio af. “Ik vertrouw er op dat we als Drentse gemeenten één lijn kiezen. Met een aantal heldere voorschriften, als we het toestaan. Wat op voorhand natuurlijk wél duidelijk is, is dat het hoe dan ook een ander feest wordt dan vorig jaar. Iedereen zal snappen dat een happening met tenten, kratten bier en groepen deelnemers en toeschouwers vanwege de coronamaatregelen niet kan.”

De Drentse burgemeesters discussiëren volgende week over het carbidschieten. Eind volgende week verwachten wij als gemeente meer duidelijkheid te kunnen geven over wat wel en niet mag. Hierover volgt meer informatie via de gemeentelijke website en in de huis-aan-huiskrant.


Update 10 november || Ook in de regen op afstand onder de paraplu

Afgelopen week werden bij supermarkten in Eelde-Paterswolde, Vries en Zuidlaren paraplu’s uitgedeeld. Deze actie maakt deel uit van de campagne Drenten voor elkaar van de Veiligheidsregio Drenthe. De campagne draait om het samen volhouden in deze bijzondere coronatijden. We houden ons in de meeste gevallen immers niet alleen voor onszelf aan de maatregelen, maar vooral ook voor de mensen om ons heen. #Drentenvoorelkaar dus.

Bijschrift foto: onder andere bedrijfsleider Erwin Schlepers van de AH in Paterswolde deelde paraplu’s uit in zijn winkel.

Actie met een knipoog

De rode paraplu’s zijn natuurlijk een actie met een knipoog. In heel Drenthe zijn er een paar duizend uitgedeeld op locaties waar veel mensen komen. “Hier kom ik niet onderweg”, staat er onder andere op. Met de paraplu hoef je bij een regenbui niet op een kluitje onder een afdakje te schuilen. Kortom, onder alle omstandigheden is anderhalve meter het devies.

Deel uw verhaal: voor wie of wat houdt u vol?

De een wil zijn ouders niet besmetten, de ander wil straks weer zorgeloos kunnen stappen. En weer een ander wil het feestje van zijn kind weer met de hele familie vieren… Wat is voor u de belangrijkste reden om u aan de maatregelen te houden? Deel het of lees de verhalen van anderen op www.drentenvoorelkaar.nl.


Update 7 november || gewijzigde Drentse Noodverordening van kracht

De voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe heeft op 7 november 2020 een gewijzigde noodverordening vastgesteld. In deze noodverordening zijn een aantal veranderde maatregelen vastgelegd naar aanleiding van het Kamerdebat op woensdag 4 november. De wijzigingen betreffen onder andere een uitzondering voor buurt- en dorpshuizen en bibliotheken en voorwaarden voor het organiseren van samenkomsten. Een overzicht van de huidige maatregelen kunt u hier vinden https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

De maatregelen zijn nodig om overbelasting van personeel in de ziekenhuizen te voorkomen en om de kwaliteit van de zorg voor alle patiënten te garanderen. Het motto voor de komende 2 weken is: blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd niet-noodzakelijke reizen.

Noodverordening 7 november 2020 VRD (PDF, 276.22 KB)


Update 5 november || Nieuwe Drentse noodverordening van kracht

De voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe heeft op 4 november 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de tijdelijke verzwaring van de maatregelen zoals aangekondigd door minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge op dinsdag 3 november. Een overzicht van deze maatregelen kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid.

De maatregelen zijn nodig om overbelasting van personeel in de ziekenhuizen te voorkomen en om de kwaliteit van de zorg voor alle patiënten te garanderen. Het motto voor de komende 2 weken is: blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd niet-noodzakelijke reizen.

noodverordening 4 november 2020 vrd (PDF, 272.14 KB)


Update 4 november || Nieuwe maatregelen moeten terugweg naar meer vrijheden versnellen

Samen is het ons gelukt om de stijging van het aantal besmettingen te doorbreken. We zijn op de goede weg, maar het gaat nog te langzaam. De cijfers moeten sneller dalen om overbelasting van personeel in de ziekenhuizen te voorkomen en om de kwaliteit van de zorg voor alle patiënten te garanderen. Ook willen we de weg terug naar meer vrijheden in ons dagelijks leven bespoedigen. Het kabinet heeft daarom besloten om voor de komende 2 weken, bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de Rijksoverheid.


Update 28 oktober || Intochten Sinterklaas in de gemeente Tynaarlo afgelast 

De organisatiecomités in Eelde-Paterswolde, Vries, Zuidlaren en Yde-De Punt hebben de gemeente laten weten dat de intochten van Sinterklaas en zijn pieten niet doorgaan.

De aankomst van de Sint in de vier dorpen wordt elk jaar druk bezocht. Honderden kinderen en volwassenen staan dan langs de weg of lopen mee in de stoet. Vanwege de coronacrisis en maatregelen die van kracht zijn, hebben de comités de intochten afgeblazen.

Burgemeester Thijsen spreekt zijn bewondering en respect uit voor de comités. “Het lijkt misschien logisch dat je nu geen intocht kan houden. Maar ga er maar aan staan als enthousiaste groep vrijwilligers, die niets liever willen dan een mooi kinderfeest organiseren. Dat is heel erg moeilijk. Vanuit de verantwoordelijkheid die zij voor kinderen, vrijwilligers en ouders voelen hebben ze een wijs besluit genomen. Volgend jaar moeten we het maar dubbel en dwars inhalen. Ik ben er dan graag bij!”

Komt het dan dit jaar nog wel goed met de Sint en zijn pieten? Natuurlijk wel! De landelijke intocht gaat door, maar zonder publiek. Waar de Sint aanmeert blijft geheim. De intocht op zaterdag 14 november vanaf 12.00 uur is te volgen op NPO3.


Update 26 oktober || Sint Maarten

We krijgen als gemeente regelmatig vragen van inwoners of de kinderen dit jaar ook met hun lampion langs de deuren mogen. Het korte antwoord daarop is ja, als iedereen voldoende rekening houdt met de omstandigheden. Volgens de Veiligheidsregio Drenthe past het lampionlopen binnen de geldende maatregelen.

Meedoen mag, maar hoeft natuurlijk niet

Ouders kunnen dus zelf kiezen of hun kinderen met een lampion mogen lopen. Net als dat inwoners zelf kunnen bepalen of ze hun deur wel of niet opendoen. Kinderen, ouders of inwoners die dat spannend vinden, hoeven natuurlijk niet mee te doen. Er is geen verkeerde keuze en respect voor elkaars afweging hierin is het belangrijkste.

Tips voor verantwoord lampionlopen

 • Ga met je kind(eren) mee op pad en houd voldoende afstand van mensen in de deuropening.
 • Houd als ouders/begeleiders onderling ook voldoende afstand. Vorm geen groepjes en zoek de drukte niet op.
 • Doe jij je deur open? Laat dan zien dat kinderen welkom zijn. Doe buiten een lampje aan, of haal desnoods wat kerstverlichting van zolder. Zijn hier in jouw buurt of dorp al afspraken over gemaakt? Sluit daar dan vooral bij aan.
 • Zorg voor afstand als je iets lekkers uitdeelt. Zet een mand voor de deur, of gebruik een lange aangeefstok.
 • Deel verpakte snoepjes uit of bijvoorbeeld mandarijnen.

Update 14 oktober || Nieuwe noodverordening VRD

De voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe heeft op 14 oktober 2020 een nieuwe Noodverordening vastgesteld. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de verscherpte maatregelen zoals aangekondigd door minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge op dinsdag 13 oktober. Een overzicht van deze aangepaste maatregelen kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid.

De maatregelen zijn erop gericht om het aantal sociale contactmomenten en reisbewegingen te beperken.

Bekijk hier de noodverordening veiligheidsregio drenthe 14 oktober (PDF, 418.95 KB)


Update 8 oktober || Drenten voor elkaar! Voor wie houd jij het vol?

In Drenthe houden we vol in deze bijzondere tijden. Ook al is dat niet altijd even makkelijk. We doen dit namelijk niet alleen voor onszelf, maar ook voor de mensen om ons heen. Bekenden en onbekenden. Want wij zijn Drenten voor elkaar.

De een wil zijn ouders niet besmetten, de ander wil straks weer zorgeloos kunnen stappen. En weer een ander wil het feestje van zijn kind weer met de hele familie vieren… Wat is voor jou de belangrijkste reden om je aan de maatregelen te houden? Deel het via www.drentenvoorelkaar.nl


Update 30 september || Kermis in Zuidlaren gaat niet door

De kermis die in de herfstvakantie in Zuidlaren gehouden zou worden, gaat niet door. Dat heeft burgemeester Marcel Thijsen besloten. Vlak voor de zomer werd aangekondigd dat de Zuidlaardermarkt niet doorging. Wel zou er gekeken worden naar een manier om binnen de coronamaatregelen alsnog een kermis in het dorp te houden.

Kermis past niet in de geest van de aangescherpte maatregelen

Thijsen vindt dat de kermis niet past in de geest van de maatregelen die deze week aangescherpt werden. “We hielden in Drenthe al geen Sinterklaasintochten meer, en er mag nu geen publiek meer langs de sportvelden staan en de horeca mag minder mensen ontvangen. Hoewel we technisch gezien misschien nog een kermis kunnen organiseren, vind ik de risico’s voor de gezondheid van onze inwoners te groot. Bovendien kun je je afvragen of het er door alle maatregelen gezelliger op wordt.”

Publiekstrekkers kiezen voor andere kermissen

Daarnaast bleek tijdens de voorbereidingen dat de kermisexploitanten met spectaculaire attracties de voorkeur geven aan een standplaats op grote kermissen elders in het land omdat ze daar twee weken konden staan. Het lukt daarom ook niet om een aansprekende kermis te organiseren in Zuidlaren.

 “Ik snap dat dit heel zuur is voor de kermisexploitanten en de ondernemers die er de afgelopen periode alles aan hebben gedaan om toch nog een gezellig feest in Zuidlaren te houden. Maar alles bij elkaar opgeteld is het dit jaar gewoon niet verstandig om een kermis te organiseren,” concludeert Thijsen.


Update 30 september || Aanpassing noodverordening

Gisteren publiceerden we de nieuwste noodverordening van onze veiligheidsregio. Deze is vandaag aangepast nadat we bericht ontvingen van het ministerie van VWS. Onder het punt 'gezelschap' is onder andere het punt opgenomen van de uitvaarten. Daarbij is toegevoegd "bruiloften". Dat betekent dat op bruiloften (huwelijksvoltrekkingen) ook maximaal 30 mensen binnen (en 40 mensen buiten) aanwezig mogen zijn.

U kunt de noodverordening hier inzien: Noodverordening Veiligheidsregio Drenthe 29 september (PDF, 538.65 KB)


Update 29 september || Nieuwe noodverordening

Tijdens een landelijke persconferentie op 28 september van minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge zijn nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen. Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De landelijke maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur en zijn in elk geval voor de komende 3 weken van kracht.

De voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe heeft op 29 september 2020 een nieuwe Noodverordening vastgesteld. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de verscherpte maatregelen.

De maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen.

Enkele belangrijke regels:

 • Thuiswerken blijft de norm, tenzij dat echt niet kan. Als er in een werksituatie toch een besmetting plaatsvindt, kan de werklocatie 14 dagen worden gesloten.
 • Bezoek in de eigen woning, in de tuin of op het balkon is beperkt tot 3 gasten. Dit geldt naast het eigen huishouden en exclusief kinderen tot en met 12 jaar.
 • In andere gebouwen dan de eigen woning geldt dat er met maximaal 4 personen een gezelschap mag worden gevormd. Kinderen tot en met 12 tellen hierbij niet mee. 
 • Het aantal personen per ruimte wordt beperkt tot 30. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel.
 • Eet- en drinkgelegenheden hebben tot 21.00 inloop, om 22.00 uur is de zaak gesloten.
 • Sportkantines zijn gesloten.
 • Mensen met een contactberoep vragen hun klanten zich te registreren.
 • Is er buiten wel een continue doorstroming van personen, zoals in dierenparken of op markten, dan geldt er een norm voor het aantal bezoekers per vierkante meter.
 • Sportwedstrijden, zowel amateur als professioneel vinden plaats zonder publiek.
 • Het advies is het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken.

U kunt hier de nieuwe noodverordening inzien: noodverordening VRD 29 september 2020 (PDF, 538.63 KB)


Update 28 september || Persconferentie aangescherpte maatregelen

Op maandag 28 september waren premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge weer op televisie. Ze vertelden hoe het nu gaat met het coronavirus. Ze kondigden nieuwe, scherpere maatregelen aan. Een samenvatting en een overzicht hiervan vindt u terug op de website van de Rijksoverheid.


Update 16 september || Brief aan sportverenigingen

Samen komen we steeds weer meer in beweging. Na maanden van stilte op de binnen- en buitenvelden wordt er op dit moment volop getraind en barsten de competities los.

Complimenten

Het is en blijft wel een lastige tijd. Kantines, kleedkamers en bestuurskamers moeten ‘anderhalvemeter-proof’ worden ingericht en de trainingen en wedstrijden moeten in goede banen geleid worden zodat we verantwoord kunnen sporten. We zien om ons heen dat sportverenigingen hun uiterste best doen om hier vorm aan te geven. Bovendien houden sporters en publiek zich over het algemeen goed aan de maatregelen. Hiervoor wil ik mijn complimenten geven.

Samen kom je verder

Ik kan me tegelijkertijd ook voorstellen dat verenigingen soms nog worstelen met de maatregelen. Komt u er niet uit, of heeft u vragen? Aarzel dan niet en neem contact op met ons. Wij hebben natuurlijk niet overal een antwoord op, maar samen kom je altijd verder. U kunt hiervoor terecht bij Alje Mulder of Wojtek Biziuk, zij zijn telefonisch bereikbaar via ons algemene nummer: 0592 - 266 662.

Help mee om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken

Om snel te kunnen handelen in het geval van een coronabesmetting is bron- en contactonderzoek erg belangrijk. In Drenthe geldt de registratieplicht daarom ook voor sportverenigingen. Help ons door namen en telefoonnummers te noteren van alle sporters, begeleiding en toeschouwers die in de sportzaal of op het sportcomplex aanwezig zijn.

Bezoekers registreren zich op vrijwillige basis. Als iemand écht niet wil, kunt u hem of haar de toegang niet verbieden. Gezien het belang van het bron- en contactonderzoek in de strijd tegen corona vind ik dat zelf heel lastig. Ik wil u daarom vragen het belang van registratie in de communicatie naar uw leden te benadrukken.

Mochten er naar aanleiding van deze brief nog vragen zijn, laat het ons dan weten. We helpen u graag waar we kunnen. Alleen samen krijgen en houden we corona onder controle.

Met vriendelijke groet,

Marcel Thijsen
Burgemeester


Update 15 september || Nieuwe noodverordening (kleine wijzigingen)

In deze noodverordening zijn een paar kleine wijzigingen ten opzichte van de noodverordening van 21 augustus opgenomen.  

Aan artikel 2.7a luchthaven is toegevoegd: alsmede de teststraat en de reclaimhallen. Dit betekent dat de exploitant van een luchthaventerrein ook deze locaties zodanig dient in te richten dat de 1,5 meter regel door passagiers kan worden nageleefd. Lukt dit tijdens piekmomenten niet, dan zijn passagiers van 13 jaar en ouder verplicht om op deze locaties een mondkapje te dragen

In de artikelen 2.7, 2.7a en 2.8 is bepaald dat reizigers vanaf 13 jaar een niet-medisch mondneuskapje dienen te dragen. In de toelichting staat dat dit gebod niet wordt gehandhaafd voor jongeren in het leerlingen- en doelgroepenvervoer. Dit betreft het vervoer van leerlingen van en naar het voortgezet (speciaal) onderwijs. Daarnaast gaat het over vervoer van jongeren tot en met 17 jaar van en naar de locatie waar jongeren de jeugdhulp ontvangen, de kinderopvang en zorglocaties voor jeugd, zoals kinderdienstencentra (KDC).

Hier vindt u de aangepaste noodverordening: noodverordening veiligheidsregio drenthe 15 september 2020 (PDF, 499 KB)


Update 21 augustus || Nieuwe noodverordening (kleine wijziging)

In deze noodverordening is slechts een kleine wijziging ten opzichte van de noodverordening van 10 augustus opgenomen. Op basis van de noodverordening van 10 augustus 2020 kon de voorzitter ontheffing verlenen voor introductie-activiteiten van studenten van het mbo, hbo en wo die te maken hebben met studie en sport. De minister heeft zich gerealiseerd dat dit een te beperkte uitleg is geweest. In de nieuwe verordening is het daarom mogelijk voor de Veiligheidsregio om een ontheffing te verlenen voor introductie-activiteiten die te maken hebben met kennismaking, studie en sport. Ook kunnen studentenverenigingen nu een ontheffing aanvragen. In de verordening van 10 augustus 2020 kon alleen een ontheffing verleend worden aan een onderwijsinstelling, studentensportvereniging of studievereniging.

Hier vindt u de aangepaste noodverordening: noodverordening veiligheidsregio drenthe 21 augustus 2020 (PDF, 499.9 KB)


Update 18 augustus || Aanscherping landelijke maatregelen

Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land. Sinds de laatste persconferentie van 6 augustus is het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen verder toegenomen. Daarom kondigde het kabinet op de persconferentie van 18 augustus verschillende aanscherpingen aan. De belangrijkste wijzigingen zijn:

 • Ontvang maximaal 6 personen in huis of in de tuin, exclusief kinderen tot en met 12 jaar en het eigen huishouden.
 • Blijf zo veel mogelijk thuis werken.
 • Thuisquarantaine wordt teruggebracht van 14 naar 10 dagen.

Klachten? Thuis blijven en laten testen!

Verder blijft gelden dat iedereen thuis blijft bij klachten en zich laat testen. Daarmee kan het allergrootste deel van de besmettingen worden voorkomen. Bij een positieve testuitslag volgt dan bron- en contactonderzoek. Daarmee verbetert het zicht op de verspreiding van het virus. En kan snel en gericht worden bijgestuurd om de verspreiding tegen te gaan, daar waar het virus oplaait.


Update 17 augustus || Test de coronavirus-app CoronaMelder in de praktijk

Het coronavirus is er nog steeds, ook in Drenthe. Om de kans op verspreiding te beperken, start op 17 augustus de praktijktest van CoronaMelder. Als Drent kun je meedoen aan de praktijktest. Ga naar de appstore op je telefoon, download de CoronaMelder app en help te testen hoe CoronaMelder werkt.  Lees meer.


Update 9 augustus || Aangepaste noodverordening

De voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld die per 10 augustus 2020 geldt. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de aangepaste maatregelen die het kabinet op 6 augustus heeft afgekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe noodverordening: 

 • Introducties door onderwijsinstellingen en studentenverenigingen:
  Studieverenigingen en studentensportverenigingen mogen geen fysieke activiteiten organiseren als die nodig zijn voor de introductie van de studie of sport. De voorzitter van de Veiligheidsregio kan wel onder bepaalde voorwaarden een ontheffing verlenen aan onderwijsinstellingen, studentenverenigingen of studentensportverenigingen als zij voor introductieactieviteiten fysieke bijeenkomsten willen organiseren.
   
 • Horeca: contactgegevens achterlaten
  De horeca moet binnen én buiten blijven werken met reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats (placering) aan een tafel of aan de bar. Voortaan worden alle bezoekers ook gevraagd zich te registreren. Bezoekers laten naam en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid.
   
 • Recreatieve instellingen: sluiting bij besmetting
  Blijkt uit het bron- en contactonderzoek van de GGD, dat een recreatieve instelling (zoals horecaondernemingen en pretparken) de bron is van meerdere besmettingen, dan wordt de instelling gesloten. De voorzitter van de veiligheidsregio kan de instelling voor max. 14 dagen sluiten.
   
 • Teststraat op Schiphol en andere locaties
  Op Schiphol – en mogelijk later ook op andere locaties – komt een teststraat voor reizigers uit risicogebieden. Bij aankomst in Nederland laten reizigers uit oranje gebieden zich testen en zij gaan thuis in quarantaine. Wie zich niet laat testen bij aankomst, gaat 14 dagen in thuisquarantaine.
   
 • Regionale en lokale maatregelen
  Voorzitters van veiligheidsregio’s krijgen nieuwe bevoegdheden om verschillende lokale en/of regionale maatregelen toe te passen en zo lokale uitbraken van het virus te voorkomen of tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen ook landelijk ingevoerd worden als dit nodig blijkt. Het gaat om grootschalige samenkomsten verbieden, zoals de aanwezigheid van publiek bij sportwedstijden weren; en de openingstijden voor horeca en nachtwinkels beperken.

Virus onder controle houden

De weg uit de coronacrisis hebben we ingezet met de volgende basisregels, die nog steeds van kracht zijn: 

 • Vermijd drukte (ga weg als u geen 1,5 meter afstand tot anderen kunt houden)
 • Blijf thuis bij klachten en laat u zo snel mogelijk testen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • 70-plussers of mensen met een kwetsbare gezondheid zijn extra voorzichtig.
 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
 • Schud geen handen.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten, te hoesten of te niezen, gooi deze daarna weg en was uw handen.
 • Hoest en nies anders in de binnenkant van uw elleboog.
 • Was vaak uw handen.

Noodverordening Veiligheidsregio Drenthe 10 augustus 2020 (PDF, 499.42 KB)


Update 15 juli || Aangepaste noodverordening

De voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld die per 15 juli 2020 geldt. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de aangepaste maatregelen die het kabinet heeft afgekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In de nieuwe noodverordening is een aantal maatregelen gewijzigd voor met name:

 • 1,5 meter afstandsnorm;
 • vervoer;
 • sauna en welness;
 • verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg.

Virus onder controle houden

De weg uit de coronacrisis hebben we ingezet met de volgende basisregels, die nog steeds van kracht zijn:   

 • Heeft u klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Was vaak uw handen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.

De Nederlandse corona‐aanpak is erop gericht om het virus maximaal onder controle te houden, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. Er zijn door de naleving van de maatregelen goede resultaten bereikt; de cijfers laten een positieve ontwikkeling zien en dus komt er stap voor stap meer ruimte.

Het kabinet is begonnen met het aanpassen van maatregelen. Dat geeft meer drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Als het echt nodig is, dan kan en moet een besluit om meer ruimte te geven weer worden teruggedraaid.

Noodverordening 15 juli 2020 (PDF, 243.1 KB)


Update 30 juni || Aangepaste noodverordening

De voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe heeft een nieuwe Noodverordening vastgesteld die per 1 juli 2020 van kracht is. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de aangepaste maatregelen die het kabinet heeft afgekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In de nieuwe noodverordening is een aantal maatregelen versoepeld voor met name:

 • 1,5 meter afstandsnorm;
 • vervoer;
 • samenkomsten;
 • verbod voor dansgelegenheden en in groepsverband zingen en schreeuwen;
 • onderwijsinstellingen in het mbo, ho en wo;
 • sluiten van locaties;
 • beëindigen of beperken van vervoer;
 • verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg.

Virus onder controle houden

De Nederlandse corona‐aanpak is erop gericht het virus maximaal onder controle te houden, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. Er zijn door de naleving van de maatregelen goede resultaten bereikt; de cijfers laten een positieve ontwikkeling zien en dus komt er stap voor stap meer ruimte.

Het kabinet is begonnen met het aanpassen van maatregelen. Dat geeft meer drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Het toestaan van groepen gaat van klein naar groot om alles zo beheersbaar en georganiseerd mogelijk te laten verlopen.

Het versoepelen van maatregelen kan alleen als het virus onder controle blijft. Het moet dan ook behoedzaam gebeuren. Als het echt nodig is, dan kan en moet een besluit om meer ruimte te geven weer worden teruggedraaid.


Update 29 juni || Hoe gaan we om met evenementen na 1 juli

Op dit moment is de exacte invulling van de versoepeling van de coronamaatregelen ten aanzien van evenementen nog niet bekend. We verwachten dat hierover meer duidelijkheid komt wanneer de Veiligheidsregio Drenthe het aanwijzingsbesluit van de Minister en de nieuwe landelijke model-noodverordening ontvangen. Ervaring leert dat deze enkele dagen na een persconferentie beschikbaar is.

Bent u organisator van een evenement en heeft u daar op dit moment vragen over? Wacht dan aub even de nieuwe noodverordening van de veiligheidsregio af. Deze publiceren we op onze website. Zodra deze beschikbaar is kunt u uw verzoek om een evenementenvergunning indienen. Wij gaan dan graag met u in overleg over of en in welke vorm uw evenement doorgang kan vinden.


Update 25 juni || Per 1 juli: 1,5 meter blijft norm

Opnieuw kunnen we een stap vooruit zetten in de corona-aanpak. We starten een nieuw hoofdstuk en gaan van een intelligente lockdown naar ruimte met regels. Algemene regels voor binnen en buiten. Die blijven nodig, want het coronavirus is zeker niet verdwenen.

Lees de nieuwe regels per 1 juli 2020 in eenvoudige taal op de website van de Rijksoverheid.

De weg uit de coronacrisis hebben we ingezet met de volgende basisregels, die nog steeds van kracht zijn:    

 • Heeft u klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Was vaak uw handen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Die aanpak werkt. De piek aan besmettingen is voorbij, het virus hebben we onder controle gekregen. We kunnen uitgebreid testen en intensief bron- en contactonderzoek doen. Zo zijn we in staat snel en gericht bij te sturen en verspreiding van het virus tegen te gaan, daar waar het virus oplaait.

Afstand houden, geeft ruimte aan elkaar

Het is nu van cruciaal belang om alert en waakzaam te blijven. Wie klachten heeft, blijft thuis en laat zich testen. Want alleen zo behouden we de ruimte die we samen hebben verdiend. Vanaf 1 juli gelden onderstaande algemene regels voor binnen en buiten. Regels die recht doen aan wat we inmiddels weten over de verspreiding van het virus.

Algemene regels voor activiteiten binnen

 • We houden 1,5 meter afstand van anderen.
 • Maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen (exclusief personeel).
 • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf.
 • In winkels, musea, bibliotheken en andere locaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen.

Algemene regels voor activiteiten buiten

 • We houden 1,5 meter afstand van anderen.
 • Maximaal 250 personen (exclusief personeel).
 • In de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats.
 • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, een reservering en een gezondheidscheck vooraf.
 • In dierentuinen, pretparken en andere buitenlocaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen.

Vervoer

 • In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro zijn beschikbaar. Wel blijft het belangrijk de spits te mijden.
 • Voor overig vervoer van A naar B (zoals taxi’s, personenbusjes en touringcars) geldt: een reservering en gezondheidscheck vooraf en een niet-medisch mondkapje zijn verplicht.
 • In de auto (en ander privévervoer) geldt: een mondkapje wordt geadviseerd wanneer meerdere mensen in één auto reizen en zij niet tot hetzelfde huishouden behoren.
 • In overig vervoer is de regel voorlopig: houd 1,5 meter afstand.

Kinderen en jongeren

 • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling én tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt ook op de kinderopvang en het basisonderwijs.
 • Jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt voor alle leerlingen (ongeacht leeftijd) op de middelbare scholen, die na de zomervakantie weer volledig open gaan; de 1,5 meter tussen leerling en onderwijspersoneel blijft wel van kracht.
 • Met ingang van het nieuwe studiejaar mogen er weer meer onderwijsactiviteiten plaatsvinden op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten. Hier houden studenten 1,5 meter afstand tot anderen.

Uitzonderingen

De regel is dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. Maar in sommige situaties is dat niet mogelijk en mag de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten. Het gaat om:

 • mensen die tot 1 huishouden horen;
 • contact tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders;
 • mensen met contactberoepen (zoals kappers, masseurs en rij-instructeurs);
 • sporters (binnen en buiten), acteurs en dansers.
 • Spreekkoren, hard meezingen of schreeuwen in groepsverband is niet toegestaan.
 • Voor zangkoren en zangensembles wordt repeteren en optreden weer mogelijk. Onder welke voorwaarden, daarover komt het RIVM op zeer korte termijn met een advies. 
 • Discotheken en nachtclubs blijven tot 1 september gesloten.

Tot slot

Als de situatie het toelaat en het virus onder controle blijft, dan kunnen op termijn discotheken en nachtclubs open. Rond 1 september wordt dit opnieuw bekeken. Ondertussen wordt wereldwijd gewerkt aan medicijnen en vaccins tegen het coronavirus. Uiteindelijk moet dat leiden tot het opheffen van de algemene regels, zoals het 1,5 meter afstand houden. Maar zolang het virus er is, zullen we ons aan de algemene regels moeten houden. Samen houden we vol. Want corona onder controle houden, dat kunnen we alleen samen.


Update 12 juni || Aangepaste noodverordening

De voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe heeft 12 juni 2020 een nieuwe Noodverordening vastgesteld. De noodverordening gaat in op maandag 15 juni a.s. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de aangepaste maatregelen die het kabinet heeft afgekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In de nieuwe noodverordening is een aantal maatregelen versoepeld voor met name:

 • sanitaire voorzieningen;
 • verpleeghuizen en andere kleinschalige woonvormen in ouderenzorg.

Virus onder controle houden

De Nederlandse corona‐aanpak is erop gericht het virus maximaal onder controle te houden, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. Er zijn door de naleving van de maatregelen goede resultaten bereikt; de cijfers laten een positieve ontwikkeling zien en dus komt er stap voor stap meer ruimte.

Het kabinet is begonnen met het aanpassen van maatregelen. Dat geeft meer drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Het toestaan van groepen gaat van klein naar groot om alles zo beheersbaar en georganiseerd mogelijk te laten verlopen.

Het versoepelen van maatregelen kan alleen als het virus onder controle blijft. Het moet dan ook behoedzaam gebeuren. Als het echt nodig is, dan kan en moet een besluit om meer ruimte te geven weer worden teruggedraaid.


Update 11 juni || Infographic veilig en gezond wonen en werken

De rijksoverheid heeft een infographic uitgebracht met informatie over veilig en gezond wonen en werken.

U kunt de informatie downloaden via deze link: infographic veilig en gezond wonen en werken (PDF, 184.84 KB)


Update 1 juni || Testen op het coronavirus

Vanaf 1 juni kan iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, bellen naar het nummer 0800 – 1202 om een afspraak te maken voor een test bij de GGD. Het nummer is gratis en zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 uur tot 20.00 uur. Voor het afnemen van de testen hebben GGD’en ruim 80 teststraten door het hele land ingericht. De teststraat voor de provincie Drenthe bevindt zich in Assen.  

Testen heeft geen zin als je geen klachten hebt
Mensen met het coronavirus hebben vaak klachten zoals hoesten, neusverkoudheid of koorts. Alleen mensen die klachten hebben, worden getest. De kans dat u corona heeft zonder klachten is erg klein.

Hoe gaat het aanmelden voor een test?
Heeft u milde klachten dan kunt u een afspraak maken via het landelijke telefoonnummer 0800-1202. Er wordt dan een afspraak gemaakt bij de GGD in uw regio. Komt u er niet door? Bel dan rechtstreeks met de GGD Drenthe via 0592-306300.

Er is genoeg plek in de teststraat om iedereen met klachten te testen. GGD Drenthe heeft een testlocatie in Assen of komt zo nodig bij u thuis. Behoort u tot een risicogroep of heeft u ernstige klachten? Bel dan eerst de huisarts. 

Meer informatie over het testen op het coronavirus vindt u op www.ggddrenthe.nl


Update 29 mei || Zuidlaardermarkt 2020 afgelast

De 820e Zuidlaardermarkt die dit jaar op 20 oktober zou worden gehouden, is afgelast. Dat heeft de gemeente Tynaarlo, die het evenement organiseert, besloten.

Burgemeester Thijsen nam het besluit met pijn in het hart. “Voor veel mensen in Zuidlaren en wijde omgeving is dit hét feest waar iedereen naar uitkijkt. Om een nacht lang op stap te gaan, misschien wel een paard te kopen, of een paar nieuwe klompen te halen. Maar bovenal is het een van de gezelligste evenementen in Noord-Nederland.”

Alles lijkt er op dat het evenement in oktober niet gehouden kan worden. Volgens het Ministerie van VWS kunnen evenementen zoals de Zuidlaardermarkt pas weer plaatsvinden als er een vaccin voor het virus is. Wanneer dat er is, weet niemand nog. Het is echter niet ondenkbaar dat hier pas volgend jaar zicht op komt.

Als de Zuidlaardermarkt al zou mogen plaatsvinden, dan moet deze onder andere worden vormgegeven volgens de anderhalve-meter-richtlijn. Burgemeester Thijsen laat weten weinig fiducie te hebben in de maatregelen die de gemeente als organisator kan treffen. “Dan is de Zuidlaardermarkt de Zuidlaardermarkt niet meer. Maar veel belangrijker nog: we kunnen die maatregelen onmogelijk handhaven. Er komen tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland op af en we houden rekening met extra veel belangstelling.” De Zuidlaardermarkt is namelijk een van de eerste grote evenementen in het Noorden na 1 september. Dit alles maakt het moeilijk, zo niet ondoenlijk om de Zuidlaardermarkt veilig en volgens de richtlijnen vorm te geven.

Geen valse verwachtingen wekken

Alhoewel de maatregelen van het kabinet voor evenementen voorlopig gelden tot 1 september, is het besluit nu dus al genomen. De gemeente wil geen valse verwachtingen wekken door dit besluit voor zich uit te schuiven, vertelt Thijsen. “Alle signalen wijzen er op dat de Zuidlaardermarkt niet kan doorgaan. Wij willen de belanghebbenden hierover zo vroeg mogelijk duidelijkheid bieden en voorkomen dat de intensieve voorbereiding, die binnenkort van start gaat, voor niets zou zijn.” De vaste paarden- en markthandelaren, kermisexploitanten, toeleveranciers van de marktorganisatie en de horeca in het dorp ontvangen vandaag persoonlijk bericht over de afgelasting van de markt.

Grote tegenvaller voor handelaren, horeca en toeleveranciers

De Zuidlaardermarkt heeft een belangrijke economische waarde. Voor de handelaren op de waren- en paardenmarkt, de kermisexploitanten, de (horeca)ondernemers in het dorp en voor de toeleveranciers van de marktorganisatie. Thijsen: “Vooral het feit dat je met dit besluit de sectoren treft die het al zo moeilijk hebben, maakte het een hele vervelende beslissing. Maar uiteindelijk staat de volksgezondheid voor ons voorop. Zoals gezegd komen er teveel mensen uit binnen- en buitenland naar de Zuidlaardermarkt om het veilig en volgens de richtlijnen vorm te geven. Wij willen en zullen geen risico’s nemen met de gezondheid van inwoners, bezoekers, ondernemers, vrijwilligers en medewerkers.”

Beslissing randprogramma aan organiserende comités

De afgelasting geldt voor de paardenmarkt, warenmarkt, landbouwbeurs en de feesttent op het Rabo-brinkje. Voor de overige activiteiten in aanloop naar de Zuidlaardermarkt geldt dat de organisatiecomités daar zelf nog een besluit over moeten nemen. Denk hierbij onder andere aan de Zuidlaardermarktloop, de vuurwerkshow en het straattheaterfestival. Vanzelfsprekend staan wij open voor overleg met de comités.

Overleg met de kermisexploitanten

De gemeente zet voorlopig nog geen streep door de kermis. Enerzijds omdat de aanbesteding en gunning van standplaatsen al heeft plaatsgevonden begin dit jaar, anderzijds omdat een kermis op zichzelf veel minder publiek trekt dan in combinatie met een evenement als de Zuidlaardermarkt. Zodra er meer bekend is over hoe de maatregelen er in oktober uitzien, wil burgemeester Thijsen met de kermisexploitanten die een plek hadden tijdens de Zuidlaardermarkt om tafel. “Heel misschien, en alleen als het mag én kan, kunnen we dan nog samen kijken naar een kermis in het dorp die voldoet aan de coronaregels. Dat zullen de ondernemers natuurlijk ook zelf moeten zien zitten, want dat is best ingrijpend voor de bezetting van attracties en begeleiding daaromheen.”


Update 13 mei || Culturele activiteiten voor jongeren t/m 18 jaar in buitenlucht weer toegestaan

Vanaf 29 april mogen kinderen en jongeren t/m 18 jaar in de buitenlucht weer sporten. Nu kunnen ze ook in de buitenlucht deelnemen aan culturele activiteiten. De Drentse gemeenten hebben een protocol vastgesteld met richtlijnen voor aanbieders van deze culturele activiteiten.

“Naast school en sport moesten veel kinderen en jongeren ook hun culturele activiteiten missen. Met dit protocol kunnen zij nu ook weer genieten van hun dansles, de scouting of bijvoorbeeld musical les. Dit draagt bij aan de ontspanning en culturele ontwikkeling van kinderen” aldus Mieke Damsma, voorzitter van de portefeuille Onderwijs en Cultuur binnen de VDG en burgemeester van gemeente Midden – Drenthe.  “Alle Drentse gemeenten hanteren dezelfde voorwaarden en richtlijnen. Aanbieders moeten zich hieraan houden, zodat culturele activiteiten weer veilig en verantwoord opgestart kunnen worden”

Protocol

De strekking van het protocol is:

 • Buiten oefenen of spelen mag, binnen niet;
 • Oefenen en spelen is toegestaan, wedstrijden mogen niet;
 • Aanbieders moeten hun activiteiten in de openbare ruimte vooraf melden bij de gemeenten. Na melding kan de aanbieder beginnen, bij vragen of onduidelijkheden neemt de gemeente contact op;
 • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar moeten 1,5 meter afstand houden bij de activiteit, voor kinderen tot en met 12 geldt dit niet;
 • Hygiënemaatregelen blijven gelden: vaak handen wassen, thuisblijven bij verkoudheid en/of koorts, ook van huisgenoten;
 • Kantines, pauzeruimtes, kleedkamers en douches moeten gesloten blijven;
 • Aanbieders houden toezicht op het naleven van de voorwaarden en zorgen dat er toezicht is.

Meer informatie en aanmelden

Op deze pagina is het volledige protocol te lezen. Daar is een aanmeldformulier te vinden waarmee culturele activiteiten aangemeld moeten worden. Voor vragen en/of ondersteuning kunnen aanbieders uiteraard terecht bij de gemeente, via telefoonnummer 0592 - 266 662 of door een e-mail te sturen naar info@tynaarlo.nl


Update 13 mei || Lof voor organisatoren buitensport

Sportaanbieders in onze gemeente zijn de afgelopen weken druk bezig geweest met het opstarten van hun buitensportactiviteiten. In eerste instantie voor de jeugd, en sinds deze week ook voor volwassenen.

“De clubs pakken het met veel enthousiasme en creativiteit op”, aldus burgemeester Thijsen. “Ik ben trots op de besturen en vrijwilligers die met veel gevoel voor verantwoordelijkheid vorm geven aan buiten sporten in corona-tijd. Hun plannen zien er goed uit en het overleg tussen de gemeente en de sportaanbieders verloopt goed.”

Om verantwoord te kunnen sporten, heeft de Vereniging voor Drentse gemeenten (VDG) een protocol opgesteld. Hierin staan alle regels en maatregelen voor buitensport. Sportaanbieders die hun activiteiten weer op willen starten moeten die melden bij de gemeente. Zo houden wij als gemeente overzicht over het sportaanbod en zorgen we er samen voor dat we kunnen sporten volgens de richtlijnen van het RIVM. Meer informatie hierover vind je op onze website.


Update 11 mei || Protocol buitensport aangepast

Vorige week informeerden wij als gemeente de sportverenigingen over het opstarten van buitensport activiteiten voor volwassenen per 11 mei. Om geen vertraging op te lopen was (in afwachting van een nieuw protocol) besloten om de regels voor de jeugd voorlopig ook voor volwassenen te laten gelden.

Het nieuwe protocol is er inmiddels en u kan het nalezen op de pagina over buitensport. Het voornaamste verschil ten opzichte van de jeugd is dat er bij volwassenen geen corona-begeleiding aanwezig hoeft te zijn. We laten dat nu middels dit bericht weten, omdat het voor veel sportaanbieders waarschijnlijk nogal wat inzet van vrijwilligers scheelt.

Heeft uw vereniging al een melding gedaan van een activiteit? Dan hoeft u niets te doen naar aanleiding van dit bericht. Wij benaderen de reeds binnengekomen aanvragen vanuit het nieuwe protocol. Voor nieuwe aanvragen geldt dat het formulier is aangepast.


Update 11 mei || Veiligheidregio: nieuwe noodverordening vastgesteld

De voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe heeft 10 mei 2020 een nieuwe Noodverordening vastgesteld. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de aangepaste maatregelen die het kabinet heeft afgekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In de nieuwe noodverordening is een aantal maatregelen versoepeld voor met name:

 • buiten sporten en bewegen;
 • bibliotheken, pretparken en dierentuinen;
 • zwemgelegenheden en sportclubs;
 • contactberoepen.

Vanaf 11 mei mogen de basisscholen, het speciaal onderwijs en kinderopvang weer opstarten. Ook mag er onder voorwaarden weer buiten gesport worden. Er is een versoepeling op het opengaan van bibliotheken, pretparken en dierentuinen. Zwemgelegenheden mogen onder voorwaarden open. De uitoefening van contactberoepen is weer toegestaan, ook hier met bepaalde voorwaarden. Hieronder kunt u de noodverordening inzien:

Noodverordening Covid-19 Veiligheidsregio Drenthe 10 mei 2020 (PDF, 262.36 KB)


Update 8 mei || Aan de horecaondernemers van Tynaarlo,

Met ingang van 1 juni 2020 is er een versoepeling van de maatregelen aangekondigd voor de horeca. De algemene richtlijnen van het openen van uw horecagelegenheid zoals opgesteld door de rijksoverheid zijn te vinden op www.rijksoverheid.nl of via Koninklijke Horeca Nederland www.khn.nl.

We kunnen ons voorstellen dat er veel vragen zijn over wat wel mag en wat niet mag binnen uw horecagelegenheid en dat horecaondernemers met een terras vragen hebben over hoe deze in te richten.

Omdat wij als gemeente Tynaarlo u graag willen ondersteunen in de geleidelijke heropening van uw horecagelegenheid, kunt u uw vragen stellen en ideeën voorleggen via dit formulier. De vragen zullen worden verzameld en worden beantwoord. De vragen en antwoorden zullen ook worden gedeeld zodat iedereen op de hoogte is van de mogelijkheden.  

Samen met u willen wij ervoor zorgen dat de heropening van de horeca op 1 juni zo soepel mogelijk verloopt.


Update 7 mei || gemeentelijk protocol jeugdsport voorlopig ook voor sportaanbod volwassenen

Per 11 mei mag iedereen weer buiten sporten, mits we de anderhalve meter afstand tot elkaar aanhouden. Dat meldde premier Rutte gisteren tijdens de persbijeenkomst. Goed nieuws voor alle sportieve inwoners die het sporten bij hun sportclub missen.

Op dit moment ligt dit besluit voor verdere uitwerking bij de Veiligheidsregio’s in Nederland. Binnen die regio’s geven gemeenten uitvoering aan de lokale aanpak van het coronavirus binnen het Rijksbeleid.

Wij willen voorkomen dat sportaanbieders niet kunnen starten aanstaande maandag, omdat wij als gemeente nog lokale regelgeving en protocollen aan het uitwerken zijn.

Daarom hebben we besloten dat het protocol voor de jeugdsport voorlopig ook voor de volwassenen van toepassing is. Dat betekent ook dat sportaanbieders hun activiteiten bij ons moeten melden. Dat kan via het online formulier op diezelfde pagina.

Mocht de uitwerking van de lokale regels nog wijzigingen met zich meebrengen, dan melden wij dat via deze website.


Update 7 mei || Rijksoverheid: samenvatting persconferentie

Op woensdag 6 mei vertelde Premier Mark Rutte op televisie over corona. De belangrijkste dingen leggen we hieronder uit.

Stap voor stap

Komende maanden mag er meer.

 • 1,5 meter afstand houden blijft gelden.
 • Worden er weer veel mensen ziek? Dan gaan de stappen hieronder later in.

11 mei: stap 1

 • Basisscholen, speciaal onderwijs en kinderopvang gaan open. Maar kinderen gaan nog niet elke dag naar de basisschool.
 • Kappers en schoonheidsspecialisten mogen weer werken. Ook pedicure en fysiotherapie mag weer. U moet een afspraak maken.
 • Buiten sporten mag. Maar je moet wel 1,5 meter afstand houden.
 • Bibliotheken gaan weer open.

1 juni: stap 2

 • In de bus, tram, metro en trein is een mondkapje verplicht. Reis alleen met de bus, tram, metro en trein als je echt moet.
 • Voortgezet onderwijs gaat open.
 • Terrassen mogen weer open.
 • Restaurants en cafés gaan open voor maximaal 30 personen. Bezoekers moeten eerst reserveren.
 • Bioscopen gaan open voor maximaal 30 personen. Bezoekers moeten van tevoren een kaartje kopen.
 • Theaters en concertzalen open voor maximaal 30 personen. Bezoekers moeten eerst een kaartje kopen.
 • Museums gaan open. Bezoekers moeten van tevoren een kaartje kopen.

1 juli: stap 3

 • De campings zijn weer gewoon open. Ook de douches en toiletten zijn weer open.
 • Bioscopen, restaurants, cafés, theaters en concertzalen gaan open voor maximaal 100 personen.

1 september: stap 4

 • De sportscholen gaan weer open.
 • Binnen sporten en contactsport mag weer.
 • Sportwedstrijden mogen weer, ook het betaald voetbal. Maar er mag geen publiek komen kijken.

Niet vergeten:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand.
 • Ga niet naar plaatsen waar het druk is.
 • Nies en hoest in uw elleboog.
 • Was vaak uw handen met zeep.
 • Bent u verkouden? Blijf dan thuis!
 • Heeft u koorts of bent u benauwd? Dan moeten alle huisgenoten thuis blijven.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.

Update 6 mei || Maatschappelijke organisaties kunnen uitstel aanvragen voor de aanvraag en verantwoording van subsidies

Maatschappelijke organisaties zoals verenigingen en stichtingen kunnen net als bedrijven uitstel aanvragen voor de aanvraag en verantwoording van de subsidies. Hiervoor kunnen zij contact opnemen met de behandelend medewerker. In overleg kan een nieuwe indieningstermijn worden vastgesteld, waarbij 1 september 2020 als uiterste datum gehanteerd wordt.

Update 25 juni || Per 1 juli: 1,5 meter blijft de norm

Opnieuw kunnen we een stap vooruit zetten in de corona-aanpak. We starten een nieuw hoofdstuk en gaan van een intelligente lockdown naar ruimte met regels. Algemene regels voor binnen en buiten. Die blijven nodig, want het coronavirus is zeker niet verdwenen.

Lees de nieuwe regels per 1 juli 2020 in eenvoudige taal.

De weg uit de coronacrisis hebben we ingezet met de volgende basisregels, die nog steeds van kracht zijn:    

 • Heeft u klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Was vaak uw handen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Die aanpak werkt. De piek aan besmettingen is voorbij, het virus hebben we onder controle gekregen. We kunnen uitgebreid testen en intensief bron- en contactonderzoek doen. Zo zijn we in staat snel en gericht bij te sturen en verspreiding van het virus tegen te gaan, daar waar het virus oplaait.

Afstand houden, geeft ruimte aan elkaar

Het is nu van cruciaal belang om alert en waakzaam te blijven. Wie klachten heeft, blijft thuis en laat zich testen. Want alleen zo behouden we de ruimte die we samen hebben verdiend. Vanaf 1 juli gelden onderstaande algemene regels voor binnen en buiten. Regels die recht doen aan wat we inmiddels weten over de verspreiding van het virus.

Algemene regels voor activiteiten binnen

 • We houden 1,5 meter afstand van anderen.
 • Maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen (exclusief personeel).
 • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf.
 • In winkels, musea, bibliotheken en andere locaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen.

Algemene regels voor activiteiten buiten

 • We houden 1,5 meter afstand van anderen.
 • Maximaal 250 personen (exclusief personeel).
 • In de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats.
 • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, een reservering en een gezondheidscheck vooraf.
 • In dierentuinen, pretparken en andere buitenlocaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen.

Vervoer

 • In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro zijn beschikbaar. Wel blijft het belangrijk de spits te mijden.
 • Voor overig vervoer van A naar B (zoals taxi’s, personenbusjes en touringcars) geldt: een reservering en gezondheidscheck vooraf en een niet-medisch mondkapje zijn verplicht.
 • In de auto (en ander privévervoer) geldt: een mondkapje wordt geadviseerd wanneer meerdere mensen in één auto reizen en zij niet tot hetzelfde huishouden behoren.
 • In overig vervoer is de regel voorlopig: houd 1,5 meter afstand.

Kinderen en jongeren

 • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling én tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt ook op de kinderopvang en het basisonderwijs.
 • Jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt voor alle leerlingen (ongeacht leeftijd) op de middelbare scholen, die na de zomervakantie weer volledig open gaan; de 1,5 meter tussen leerling en onderwijspersoneel blijft wel van kracht.
 • Met ingang van het nieuwe studiejaar mogen er weer meer onderwijsactiviteiten plaatsvinden op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten. Hier houden studenten 1,5 meter afstand tot anderen.

Uitzonderingen

De regel is dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. Maar in sommige situaties is dat niet mogelijk en mag de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten. Het gaat om:

 • mensen die tot 1 huishouden horen;
 • contact tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders;
 • mensen met contactberoepen (zoals kappers, masseurs en rij-instructeurs);
 • sporters (binnen en buiten), acteurs en dansers.
 • Spreekkoren, hard meezingen of schreeuwen in groepsverband is niet toegestaan.
 • Voor zangkoren en zangensembles wordt repeteren en optreden weer mogelijk. Onder welke voorwaarden, daarover komt het RIVM op zeer korte termijn met een advies. 
 • Discotheken en nachtclubs blijven tot 1 september gesloten.

Tot slot

Als de situatie het toelaat en het virus onder controle blijft, dan kunnen op termijn discotheken en nachtclubs open. Rond 1 september wordt dit opnieuw bekeken. Ondertussen wordt wereldwijd gewerkt aan medicijnen en vaccins tegen het coronavirus. Uiteindelijk moet dat leiden tot het opheffen van de algemene regels, zoals het 1,5 meter afstand houden. Maar zolang het virus er is, zullen we ons aan de algemene regels moeten houden. Samen houden we vol. Want corona onder controle houden, dat kunnen we alleen samen.


Update 29 april || Nieuwe noodverordening vastgesteld

De voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe heeft woensdag 29 april een nieuwe noodverordening vastgesteld. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de aangepaste maatregelen die het kabinet heeft afgekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In de nieuwe noodverordening is een aantal maatregelen versoepeld voor met name onderwijs en sport.

Vanaf 11 mei mogen de basisscholen, het speciaal onderwijs en kinderopvang weer opstarten. Ook mogen kinderen tot en met 18 jaar onder voorwaarden weer buiten sporten. De twaalf Drentse gemeenten werken gezamenlijk aan de invulling van de nieuwe maatregelen op het gebied van buitensport. Deze maatregelen kunt u in het bericht hieronder vinden.

Hier vindt u tot slot de nieuwe noodverordening: verordening 29 april 2020 (PDF, 253.92 KB)


Update 29 april || Gemeenten stellen Drents protocol sporten voor kinderen en jeugd vast

Vanaf 29 april mogen kinderen en jongeren tot en met 18 jaar weer samen sporten. De Drentse gemeenten hebben samen een protocol opgesteld waarin de voorwaarden zijn beschreven voor sportactiviteiten. Sportaanbieders moeten hieraan voldoen en kunnen voor vragen en ze kunnenvoor ondersteuning terecht bij de gemeenten en de buurtsportcoaches/ sportfunctionarissen.

“Alle Drentse gemeenten hanteren dezelfde voorwaarden voor sportactiviteiten voor kinderen en jongeren. Zo geldt voor elke sportaanbieder hetzelfde. We hebben vooral gekeken naar wat mogelijk is. We hebben groot vertrouwen in dat sportaanbieders zorgen voor een veilige en verantwoorde manier van sporten voor kinderen en jeugd’, zegt Roger de Groot, burgemeester De Wolden en voorzitter van de VDG portefeuille Sport. “Het is vooral fantastisch dat er weer samen gesport kan worden door kinderen en jeugd tot en met 18 jaar. Het is goed voor de gezondheid en om fit te blijven en het is ook een welkome afleiding in een tijd waarin veel andere dingen niet kunnen” vervolgt De Groot.

Strekking van het protocol

 • Buitensport mag, binnen sporten mag niet;
 • Trainen mag maar wedstrijden zijn niet toegestaan;
 • Zwembaden blijven gesloten;
 • Sportaanbieders moeten hun activiteiten vooraf melden bij de gemeenten. Na melding kan de sportaanbieder beginnen, bij vragen of onduidelijkheden neemt de gemeente contact op;
 • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar moeten 1,5 meter afstand houden bij het sporten, voor kinderen tot en met 12 geldt dit niet;
 • Hygiëne maatregelen blijven gelden: vaak handen wassen, thuisblijven bij verkoudheid en/of koorts, ook van huisgenoten;
 • Kantines, kleedkamers en douches moeten gesloten blijven;
 • Sportaanbieders houden toezicht op het naleven van de voorwaarden en zorgen dat per 10 sporters 1 volwassene aanwezig is voor toezicht.

Zwembaden

Binnen en buiten zwembaden moeten gesloten blijven. Er is op dit moment nog niet bekend óf en hóe het coronavirus zich in zwembaden kan verspreiden. Zodra er landelijke adviezen en richtlijnen komen voor het veilig en verantwoord gebruiken van zwembaden wordt dit besluit heroverwogen.

Meer informatie

Via deze link is het volledige protocol te lezen. Daarbij is een aanmeldformulier te vinden waarmee sportactiviteiten aangemeld moeten worden. Voor vragen en/of ondersteuning kunnen sportaanbieders uiteraard terecht bij de gemeente, via telefoonnummer 0592 - 266 662 of stuur een e-mail naar info@tynaarlo.nl.

Vanaf 29 april geldt een aangepaste Drentse noodverordening waarin dit protocol verwerkt is. Deze noodverordening vindt u in het bericht hierboven terug.


Update 23 april || Hoe gaan we om met de Lintjesregen, Koningsdag, 4 en 5 mei

Uitreiking van de lintjes

We volgen als gemeente de richtlijn van het Kapittel voor de Civiele Orden. 's Ochtends belt de burgemeester met de inwoners die een lintje ontvangen en 's middags wordt er een bos bloemen met een felicitatiebrief bezorgd. In de loop van de middag publiceren we op de gemeentelijke website een overzicht van de gedecoreerden en de week erop een artikel in de gemeentepagina. Op een nader te bepalen tijdstip wordt nog een feestelijke bijeenkomst gehouden waar burgemeester Thijsen de versierselen opspelt.

Koningsdag

De nationale viering gaat niet door en er zijn geen vrijmarkten of andere activiteiten. Om toch stil te staan bij de verjaardag van onze koning roepen we onze inwoners op om de hele dag te vlaggen (met oranje wimpel). Op televisie is er de dag door aandacht voor koningsdag met beelden van voorgaande jaren. De dag wordt afgesloten met een thuistoost om 16:00 uur, waarbij we op afstand maar toch samen het glas heffen op de koning. 

Nationale dodenherdenking

We volgen de landelijke richtlijn van het Nationaal comité 4 en 5 mei. Dit jaar herdenken we vanuit huis. We staan alleen, maar toch samen, stil bij oorlog, vrede en vrijheid.

Bij het gemeentehuis hangt de vlag de hele dag halfstok. Inwoners worden daar ook toe opgeroepen.

Er zijn géén lokale of regionale bijeenkomsten. Inwoners kunnen thuis naar de plechtigheid op de Dam kijken en 2 minuten stilte houden.

Bevrijdingsdag

We volgen de richtlijn van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Bevrijdingsfestivals en andere bijeenkomsten gaan niet door. We staan dit jaar alleen, maar toch samen, stil bij oorlog, vrede en vrijheid. Bij het gemeentehuis hangt de hele dag de vlag uit en inwoners worden daar ook toe opgeroepen.


Update 21 april || Uitstel van betaling van gemeentelijke belastingen voor ondernemers

Ondernemers in onze gemeente kunnen uitstel van betaling van gemeentelijke belastingen aanvragen via het team Belastingen*. Het uitstel geldt voor de duur van de maatregelen die de Rijksoverheid heeft afgekondigd. Vul hiervoor het formulier in via de gemeentelijke belastingen website of bel naar 088-123 0900. Het team Belastingen is onderdeel van een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo en opereert vanuit het gemeentehuis van Aa en Hunze in Gieten.

Deze regeling maakt deel uit van het gemeentelijke maatregelenpakket voor ondernemers. Meer hierover vindt u op de pagina met informatie voor ondernemers.


Update 21 april || Ondernemers kunnen opschorting van huren, pacht of andere gemeentelijke vorderingen aanvragen

Ondernemers in onze gemeente kunnen opschorting van gemeentelijke vorderingen aanvragen. Deze opschorting geldt voor de duur van de maatregelen die de Rijksoverheid heeft afgekondigd. Dat kan via het team Belastingen*. Vul hiervoor het formulier in via de gemeentelijke belastingen website of bel naar 088-123 0900. Het team Belastingen is onderdeel van een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo en opereert vanuit het gemeentehuis van Aa en Hunze in Gieten.

Deze regeling maakt deel uit van het gemeentelijke maatregelenpakket voor ondernemers. Meer hierover vindt u op de pagina met informatie voor ondernemers.


Update 21 april || Coronamaatregelen verlengd tot en met 19 mei, basisscholen vanaf 11 mei weer open

We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden - alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren - worden verlengd. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren. Dat maakte minister-president Mark Rutte dinsdagavond 21 april bekend in een persconferentie.

Het kabinet heeft besloten de meeste maatregelen te verlengen tot en met 19 mei; in de week vóór 19 mei beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Hieronder een overzicht van wat er wijzigt plus de ingangsdatum. De praktische invulling van onderstaande wijzigingen krijgt de komende tijd verder vorm in samenspraak met betrokkenen.

Basisschool en kinderopvang vanaf 11 mei weer open

 • Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen op 11 mei hun deuren. Kinderen kunnen naar de buitenschoolse opvang (BSO) op de dagen dat zij naar school gaan.
 • Basisscholen in het primair onderwijs halveren de groepsgrootte in de klas; kinderen gaan daarbij ongeveer 50% van de tijd naar school. De dag dat de leerlingen niet op school verblijven, wordt op een andere wijze ingevuld. Die invulling wordt bepaald door de school en de leraren.
 • De praktische invulling van dit principe ligt de komende tijd bij de scholen. Zij gaan dit verder uitwerken; daarbij kunnen verschillen tussen scholen ontstaan. Scholen informeren ouders over wat dit voor het onderwijs van hun kinderen precies betekent. Het speciaal onderwijs in de basisschoolleeftijd gaat 100% open. Ouders wordt opgeroepen kinderen zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school of opvang te brengen om zo het openbaar vervoer te ontlasten.
 • Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen voorbereidingen treffen zodat leerlingen in het voortgezet onderwijs vanaf dinsdag 2 juni weer (deels) naar school kunnen.

Georganiseerde buitensport voor kinderen toegestaan

 • Kinderen en jongeren krijgen vanaf 29 april meer ruimte voor georganiseerde buitensport en -spel (geen officiële wedstrijden). Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten.
 • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen. Gemeenten maken hierover afspraken met sportverenigingen en buurtsportcoaches; er kunnen daardoor verschillen tussen gemeenten ontstaan.
 • Topsporters kunnen op aangewezen trainingslocaties de training hervatten als zij 1,5 meter afstand in acht nemen.

Zelfstandig wonende ouderen mogen weer worden bezocht

Het advies om niet op bezoek te gaan bij 70-plussers wordt aangepast. Vanaf 29 april geldt: zelfstandig wonende ouderen van 70 jaar en ouder kunnen door één of twee vaste personen met enige regelmaat worden bezocht.

Evenementen tot 1 september verboden

Evenementen vormen helaas een risico op te snelle en te brede verspreiding van het virus. Het huidige verbod op evenementen met vergunnings- en meldplicht wordt verlengd tot 1 september.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over de veranderingen in de maatregelen na 28 april op de website van de Rijksoverheid.


Update 15 april || Hulp nodig of juist te bieden? Stichting Trias kan helpen

Nu we zoveel mogelijk thuis moeten blijven is het soms moeilijk om de dagen door te komen. Vooral voor ouderen, mensen die alleen zijn en anderen die het moeilijk hebben in deze onzekere tijd.

Ook mantelzorgers kunnen druk voelen nu zij soms niet meer de zorg kunnen verlenen die zij anders geven. Of misschien heeft u deze tijd juist tijd over en wilt u wat voor een ander betekenen.

Wie zich zorgen maakt, behoefte heeft aan een gesprek of met een vraag zit kan contact opnemen met Stichting Trias. Om hulp te bieden brengt Stichting Trias in deze periode vraag- en aanbod bij elkaar en werkt hierbij nauw samen met vrijwilligersorganisaties als Humanitas, Zonnebloem, voedselbank en kerken.

Dus: heeft u een (hulp)vraag of heeft u wat aan te bieden? Bel met Stichting Trias via tel. 0592-338938 (maandag tot donderdag 9.00- 12.30). Of stuur een e-mail naar info@stichtingtrias.nl.


Update 9 april || Hinderlijk geparkeerde auto’s worden weggesleept tijdens paasweekend

Om dit paasweekend te voorkomen dat hinderlijk geparkeerde auto’s de doorgang voor hulpdiensten belemmeren, is besloten deze indien nodig weg te slepen bij een aantal toegangswegen tot recreatieterreinen en natuurgebieden.

De gebieden waarin deze maatregel geldt, zijn met borden aangegeven. De kosten voor het afslepen komen voor rekening van de eigenaar.

Verder geldt natuurlijk: blijf zoveel mogelijk thuis. Even naar buiten voor een frisse neus mag. Ga niet met meer dan twee personen op pad. En houdt altijd anderhalve meter afstand tot elkaar.

Alleen samen krijgen we corona onder controle.


Update 9 april || Aangepaste openingstijden supermarkten tijdens feestdagen

In verband met de coronacrisis staat de gemeente supermarkten toe aangepaste openingstijden te hanteren de komende feestdagen.

Dit om te voorkomen dat te veel mensen tegelijk boodschappen gaan doen. De supermarkten bepalen zelf of ze gebruik willen maken van deze mogelijkheid. De openingstijden kunnen dus per supermarkt verschillen.

Dit zijn de openingstijden die supermarkten in de gemeente Tynaarlo mogen hanteren:

 • Goede vrijdag open tot 21.00 uur
 • 1e paasdag van 9.00 tot 18.00 uur
 • 2e paasdag van 9.00 tot 18.00 uur

Update 1 april || Tien maatregelen van Drentse gemeenten om ondernemers te steunen die in de problemen komen door corona

De Drentse gemeenten hebben samen een pakket van 10 maatregelen samengesteld om ondernemers te ondersteunen die in de problemen komen door corona. Alle gemeenten passen deze maatregelen toe. 

“Als Drentse gemeenten willen we zoveel mogelijk doen om lokale en regionale ondernemers te ondersteunen. We hebben afgesproken dat we allemaal in ieder geval deze tien maatregelen toepassen. Ik ben blij dat we als gemeenten eensgezind hierin op te treden en ondernemers zoveel mogelijk helpen.” Aldus Richard Korteland, burgemeester van Meppel en voorzitter van de portefeuille Economische zaken binnen de Vereniging van Drentse Gemeenten.

Het gaat om de volgende maatregelen:

 1. Drentse gemeenten betalen hun facturen snel
  We betalen facturen zo snel mogelijk, het liefst binnen zeven dagen.
 2. Ondernemers kunnen uitstel krijgen van betaling gemeentelijke belastingen
  Ondernemers kunnen een verzoek indienen voor het uitstellen van betaling van gemeentelijke belastingen. Belastingen voor rechten of diensten waar geen gebruik van wordt gemaakt, worden ingetrokken. Het kan dan gaan om terrassen, buitenstalling en marktgelden.
 3. De inning van huren, pacht of andere vorderingen op bedrijven worden opgeschort
  De inning van huur en/of pacht van bedrijven en zzp’ers, die voor hun huisvesting gebruik maken van gemeentelijke panden, wordt opgeschort. De huur en/of pacht wordt wel gefactureerd, maar er worden geen betalingsherinneringen verzonden. Ondernemers kunnen een verzoek indienen voor uitstel van betaling van andere nog openstaande vorderingen. Invorderingsrente wordt – in navolging van rijksbeleid – verlaagd van 4 naar 0,01%.
 4. Gemeenten betalen beheersvergoedingen door voor o.a. schoonmaak en horeca in gemeentelijke gebouwen
  Door de uitbetaling van beheervergoedingen voort te zetten, wordt voorkomen dat partijen die beheer, schoonmaak en horeca verzorgen in gemeentelijke gebouwen, in financiële problemen komen.
 5. Subsidies voor onvermijdelijke kosten worden uitbetaald
  Toegezegde subsidies worden uitbetaald ter dekking van onvermijdelijke kosten die worden veroorzaakt door het niet doorgaan van de activiteit. De aanvrager moet hiervoor een verzoek indienen en verantwoording indienen. De subsidievoorwaarden van de individuele gemeenten blijven van kracht.
 6. Verruiming indieningstermijnen subsidieregelingen
  Indien van toepassing wordt de indieningstermijn voor subsidieregelingen verruimd. Dit om te voorkomen dat bedrijven, die door omstandigheden ten gevolge van de Corona-crisis niet in staat zijn om tijdig een aanvraag in te dienen, onnodig subsidie mislopen.
 7. Verruiming winkeltijden voor supermarkten
  Supermarkten wordt toegestaan om tijdelijk – voor de duur van 3 maanden – ook op zondag open te gaan. Dit zorgt voor een betere spreiding van het winkelend publiek en verruimt de mogelijkheden voor zorgpersoneel om boodschappen te doen.
 8. Opschorten van venstertijden bevoorrading
  Venstertijden voor bevoorrading van centrumgebieden worden tijdelijk – voor de duur van 3 maanden – buiten werking gesteld. Hierdoor kan een optimale bevoorrading zo goed mogelijk worden gegarandeerd.
 9. Gemeenten kopen zoveel mogelijk lokaal en regionaal in en gaan hiermee door
  Voor veel bedrijven is de gemeente een belangrijke klant. Daarom is het juist nu van belang om de inkoop en aanbestedingen door te laten lopen, of – waar mogelijk – zelfs naar voren te halen.
 10. Vergunningsaanvragen die belangrijk zijn voor het behoud van werk en banen krijgen een hogere prioriteit
  Gemeenten maken een inschatting welke vergunningen van belang zijn voor het behoud van werk en banen en geven deze een hogere prioriteit en gaan daarover in overleg met de aanvrager.

De steunmaatregelen zijn een aanvulling op het pakket dat het kabinet vorige week aangekondigd heeft. Elke gemeente hanteert eigen voorwaarden en richtlijnen voor het toepassen van de maatregelen. Net als in de andere Drentse gemeenten, worden deze in Tynaarlo op dit moment uitgewerkt. Zodra dat klaar is, publiceren wij dit op onze website.


Update 30 maart || Ondersteuning voor inwoners met cruciale beroepen die knelpunten ervaren in de opvang van kinderen

Zoals bekend is er noodopvang beschikbaar voor de kinderen van ouders met cruciale beroepen, nu de scholen en kinderopvang gesloten zijn. Het doel hiervan is dat mensen met cruciale beroepen hun werk kunnen blijven doen.

De organisatie hiervan is in onze gemeente voortvarend opgepakt door de scholen en kinderopvangorganisaties. Daarnaast weten ouders die de noodopvang nodig hebben de weg inmiddels goed te vinden.

Mochten ouders vragen hebben, dan kunnen zij die natuurlijk stellen aan de school of de opvangorganisatie. Daarnaast heeft de Rijksoverheid een overzicht gemaakt met veel gestelde vragen en antwoorden. Deze kan u inzien via de website van de Rijksoverheid.

Als gemeente spelen wij geen actieve rol in de opvang van kinderen, maar als inwoners knelpunten ervaren kunnen zij ons benaderen voor ondersteuning. Dat kan via het expertiseteam jeugd: cjg@tynaarlo.nl


Update 30 maart || Gemeente brengt zaalhuur vervallen trainingen en wedstrijden niet in rekening bij sportverenigingen

Burgemeester Marcel Thijsen vertelt dat de gemeente de zaalhuur van vervallen trainingen en wedstrijden niet in rekening brengt bij de gebruikers. “Sporters kunnen nu geen gebruik maken van de voorziening die ze huren, dus leggen wij die rekening ook niet neer bij de sportverenigingen.”

Thijsen prijst de sportverenigingen in de gemeente Tynaarlo voor de verantwoordelijkheid die zij al uit zichzelf namen, nadat de eerste maatregelen begin maart werden aangekondigd. “Het advies van  sportbonden en sportkoepel NOC*NSF om wedstrijden en trainingen te staken werd massaal opgevolgd. Dat was geen eenvoudig besluit voor de besturen, zo middenin het seizoen. We treffen het met vrijwilligers met zo’n groot verantwoordelijkheidsgevoel.”

Vanwege de maatregelen in de aanpak van het coronavirus sloot de gemeente kort hierop haar binnensportaccommodaties. Formeel gelden de maatregelen omtrent de sluiting van sportvoorzieningen tot en met 6 april. Uiterlijk op die datum besluit het kabinet of deze maatregel verlengd wordt. Gezien de aangescherpte maatregelen die tot 1 juni gelden, moet rekening gehouden worden met een verlenging van de sluiting van binnensportaccommodaties.


Update 27 maart || Gemeente Tynaarlo: compostactie op 28 maart afgelast

Vanwege de maatregelen in de aanpak van het coronavirus is besloten om de compostactie op de milieustraat in Tynaarlo en de wijkpost in Eelde af te gelasten. De gemeente wil hiermee grote toestroom van inwoners bij de milieustraat voorkomen.

De milieustraat is zaterdag volgens de reguliere openingstijden geopend. Wel gelden er aangescherpte regels. Kijk hiervoor bij contact en openingstijden.


Update 26 maart || Voorzitter veiligheidsregio stelt nieuwe noodverordening vast

Vanaf woensdag 26 maart is de nieuwe noodverordening van kracht, die feitelijk een aanscherping is van de eerdere verordening die op 16 maart in ging. De noodverordening kunt u via onderstaande link inzien.

Noodverordening veiligheidsregio drenthe 26 maart 2020 (PDF, 212.9 KB)

Er gelden aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen.

 • Groepsvorming zonder 1,5 meter afstand tot elkaar is niet toegestaan. Onder een groep wordt verstaan: 3 personen of meer. Dat betekent dat als mensen in de openbare ruimte samenkomen, zij 1,5 meter afstand moeten houden tot elkaar. Een huishouden en spelende kinderen tot 12 jaar, eventueel onder begeleiding van een volwassene, zijn hierop uitgezonderd.
 • Samenkomsten zijn verboden, met enkele uitzonderingen zoals een begrafenis of huwelijk met een maximum van 30 personen. Ook bij de uitzonderingen geldt dat 1,5 meter afstand gehouden moet worden. Evenementen zijn tot 1 juni 2020 verboden.
 • Markten zijn verboden, tenzij er aan een aantalvoorwaarden wordt voldaan. Deze zijn te vinden in de noodverordening. 
 • Het is verboden om contactberoepen uit te oefenen. Dit verbod geldt niet voor zorgverleners die hun beroep uitoefenen, wanneer hiervoor een individuele medische indicatie bestaat en alle benodigde hygiënevereisten in acht worden genomen.
 • Het is verboden zich te bevinden in gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen op of bij recreatieparken, vakantieparken, jachthavens, kampeerterreinen, kleinschalige kampeerveldje, parken,natuurgebieden en stranden. Dit geldt niet voor bewoners van woningen die zijn gelegen in het gebied of de locatieof personen die in het gebied of de locatie noodzakelijke werkzaamheden verrichten. 
 • De voorzieningen voor openbaar vervoer kunnen worden beëindigd of beperkt, indien deze niet voldoen aan de eis van het houden van 1,5 meter afstand tussen deaanwezige personen, mits dit het transport van personen die werkzaam  zijn in vitale processen of transport dat anderszins noodzakelijk is voor de mobiliteit van Nederland niet onnodig belemmert.
 • Het is verboden om onderwijsactiviteiten te verrichten in onderwijsinstellingen, tenzij er sprake is van: de organisatie van onderwijs op afstand, de (nood)opvang van kinderen van ouders die werken in cruciale beroepen of voor vitale processen, de organisatie van toetsing en examens of kleinschalig georganiseerde begeleiding van leerlingen voor wie vanwege bijzondere problematiek of moeilijke thuissituatie maatwerk nodig is. 
 • Het is verboden om opvang te bieden in verblijven voor kinderopvang, tenzij sprake is van de (nood)opvang van kinderen van ouders die werken in cruciale beroepen of voor vitale processen.
 • Het is verboden om personen die niet noodzakelijk zijn voor de zorg toe te laten tot een door de zorginstelling beheerde zorgaccommodatie of een woonvorm in de ouderenzorg. Hier zijn een aantal uitzonderingen op, deze zijn te lezen in de noodverordening.  
 • De eerder afkondigde maatregelen blijven onverminderd tot 6 april van kracht:
 • Het is toegestaan eten te bezorgen én af te halen, ook bij reguliere restaurants. Er zijn wel een paar spelregels: niet ter plaatse nuttigen, niet teveel mensen tegelijk bij de balie, houd anderhalve meter afstand aan.
 • Coffeeshops zijn alleen open voor het afhalen van producten.
 • Wekelijkse warenmarkten gaan door, waarbij geldt: niet teveel mensen bij één kraam, afstand houden en geen eten nuttigen ter plaatse.
 • De gemeentelijke dienstverlening blijft doorgaan, waarbij de hygiënemaatregelen van het RIVM gevolgd worden. Daarnaast is het dringende advies om alleen voor urgente zaken de gemeentelijke dienstverlening aan te spreken.

Om de regels te formaliseren is bovenstaande noodverordening vastgesteld. De maatregelen worden in Drenthe tot nu toe goed nageleefd. Wie zich niet aan de opgestelde coronaregels houdt, loopt het risico op tenminste drie maanden gevangenisstraf of een geldboete van maximaal 4.350 euro.  


Update 26 maart || Voorzitters veiligheidsregio's Noord-Nederland: toiletgebouwen op campings en jachthavens in Noord-Nederland gesloten

De voorzitters van de drie Veiligheidsregio’s in Noord-Nederland hebben besloten dat toilet-, was- en douchevoorzieningen op campings en jachthavens gesloten moeten worden. De voorzitters vinden het risico te groot dat het op deze plekken niet lukt om de maatregelen met betrekking tot het houden van 1,5 meter afstand in acht te nemen. De maatregel is opgenomen in de nieuwe noodverordening, die de drie regio’s hebben vastgesteld.

Recreatiebedrijven zelf mogen wel open blijven voor gasten die niet van die sanitaire voorzieningen gebruik hoeven te maken, zoals bijvoorbeeld gebruikers van een stacaravan. Het verbod gaat gelden voor vakantieparken, campings, kampeerterreinen, kleinschalige kampeerveldjes en jachthavens. Faciliteiten als zwembaden en horeca moesten door de maatregelen van het rijk op deze plekken al gesloten blijven.

Veel recreatieondernemers hebben in de afgelopen dagen zelf al besloten hun bedrijf deels of helemaal te sluiten. De drie voorzitters van de Veiligheidsregio’s spreken hun waardering uit voor ondernemers, die in deze tijd moeilijke beslissingen moeten nemen.

De gezondheidsmaatregel duurt in eerste instantie tot 6 april. Aankomende week neemt het kabinet een besluit over een eventuele verlenging van de looptijd. Daarna nemen de voorzitters van de Veiligheidsregio’s een nieuw besluit over het al dan niet gesloten houden van de toiletvoorzieningen op de campings en jachthavens.

Vaarseizoen Drenthe later van start 

Het vaarseizoen gaat in de provincie Drenthe nog niet van start vanwege de coronamaatregelen. De winterbediening blijft geldig tot nader bericht. Dat houdt in dat bediening plaatsvindt op afspraak.


Update 25 maart || Vereniging van Drentse Gemeenten: wij willen ondernemers steunen die in de problemen komen door de effecten van corona

De Drentse gemeenten en de provincie Drenthe willen samen optrekken bij het ondersteunen van ondernemers die getroffen worden door de effecten van Corona. Er wordt een aantal maatregelen verkend en uitgewerkt die kunnen worden ingezet om dit te doen. De Drentse maatregelen moeten bijdragen aan het versterken van de liquiditeitspositie van bedrijven en zzp’ers.

“We proberen om als gemeenten eenduidige maatregelen te treffen en deze af te stemmen met de provincie zodat Drentse ondernemers zo veel mogelijk hetzelfde worden behandeld.” Aldus Richard Korteland, burgemeester van Meppel en voorzitter van de portefeuille Economische zaken binnen de Vereniging van Drentse Gemeenten. “We denken aan maatregelen zoals het sneller betalen van facturen en het uitstellen van het sturen van rekeningen vanuit de gemeenten.” 

De steunmaatregelen worden een aanvulling op het pakket dat het kabinet vorige week aangekondigd heeft. De komende week geven de Drentse wethouders en de gedeputeerde van economische zaken invulling aan deze maatregelen. 

Drentse ondernemers kunnen nu al terecht bij www.ikbendrentsondernemer.nl met al hun vragen en informatie over actuele regelingen.


Update 24 maart || Veiligheidsregio: informatie voor inwoners die persoonlijke beschermingsmiddelen willen aanbieden

We krijgen veel vragen en aanbiedingen van Drentse inwoners die persoonlijke beschermingsmiddelen (vuurwerkbrillen/mondkapjes etc.) aanbieden. Super om te zien hoe inwoners met elkaar meeleven en willen helpen! Je kunt deze beschermingsmiddelen hier afgeven:

KLEINE HOEVEELHEDEN PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN

Zoek contact met het ‘Actiecentrum Zorgcoördinatie Noord:
050 - 305 31 00 of via covid@zorgcoordinatienoord.nl voor het inzamelpunt bij jou in de buurt

GROTE HOEVEELHEDEN PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN

Dit wordt landelijk gecoördineerd, stuur hiervoor een mail naar: middelencorona@nfu.nl

Rode kruis biedt ook ondersteuning. Zij zorgt ervoor dat alle materialen, grote en kleine hoeveelheden ook landelijk centraal herverdeeld en gedistribueerd kunnen worden. Voor meer informatie zie www.rodekruis.nl


Update 23 maart || Nieuwe maatregelen kabinet

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) maandag 23 maart 2020 toe tijdens een persbijeenkomst.

Tot 6 april:

 • Alle sportclubs en sportvoorzieningen zijn dicht;
 • Er vinden geen georganiseerde sportactiviteiten plaats, ook niet in de openbare ruimte;
 • Sporten in de openbare ruimte is toegestaan in een groep van maximaal 3 personen waarbij de 1,5 meter afstand in acht genomen dient te worden;
 • Op bovenstaande wordt gehandhaafd eventueel met geldboetes;
 • Voor de topsport wordt geen uitzondering gemaakt en gelden ook bovenstaande maatregelen;
 • Op uiterlijk 6 april wordt bezien in hoeverre deze maatregelen verlengd worden

Tot 1 juni:

 • Samenkomsten zijn tot 1 juni verboden waaronder voor de sport vallend; congressen, (bij)scholingen, festivals, evenementen en toernooien.

Alle aanvullende maatregelen:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
 • Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
 • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 1 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.
 • Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.
 • Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
 • Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.
 • Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.
 • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.
 • De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.

De maatregelen passen in de Nederlandse aanpak van het coronavirus, dat erop gericht is om de zorgcapaciteit niet te overbelasten en de mensen te kunnen helpen die het meest kwetsbaar zijn. De aanpak en de maatregelen zijn gebaseerd op adviezen van de experts. Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht.


Update 20 maart || Drentse burgemeesters: Paasvuren gaan niet door; buurthuizen alléén open voor zorgtaken

De twaalf Drentse burgemeesters hebben vrijdagmiddag 20 maart de maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken, aangescherpt en aangevuld. Het Regionaal Beleids Team (RBT) dat sinds 13 maart onder voorzitterschap van Marco Out opereert, heeft besloten dat aanvullingen nodig zijn.

Paasvuren

Vanaf dit weekend zou er op veel plekken in de provincie begonnen worden met de opbouw van paasvuren. Op dit moment gelden de maatregelen van 1,5 meter afstand en het beperken van sociale contacten. Omdat het aannemelijk is dat dat de maatregelen na 6 april blijven gelden, is besloten het opbouwen en het afsteken van paasvuren in Drenthe niet door te laten gaan.

Buurthuizen en wijkcentra

Op dit moment zijn al veel buurthuizen en wijkcentra in Drenthe gesloten als gevolg van de noodverordening en de adviezen van het RIVM: het verbod op bijeenkomsten van meer dan 100 personen en de sluiting van eet- en drinkgelegenheden. De Drentse burgemeesters ondersteunen deze lijn. Wel vinden zij het belangrijk dat buurthuizen open kunnen blijven voor noodzakelijke zorgtaken. Zoals bijvoorbeeld de functie van apotheek, bloedpoli, kinderopvang en uitvaarten/opbaring. Ze hebben hier samen afspraken over gemaakt.

Handhaving

Het RBT is over het algemeen tevreden over hoe iedereen in Drenthe de maatregelen opvolgt. Toch lijkt nog niet iedereen overtuigd van de ernst om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Om ervoor te zorgen dat naast de politie, ook de Bijzondere Opsporingsambtenaren (BOA’s) en de toezichthouders van de gemeenten in Drenthe mogen optreden als zij overtredingen signaleren, heeft het RBT dat vanmiddag via een zogenoemd aanwijsbesluit geregeld.

2a aanwijzingsbesluit boas en toezichthouders (PDF, 166.58 KB)

Steun ondernemers

Tot slot wordt er gewerkt aan een Drents pakket van maatregelen voor ondernemers als aanvulling op de landelijke maatregelen die afgelopen dinsdag bekend zijn gemaakt. Hierover wordt volgende week meer bekend gemaakt.


Update vrijdag 20 maart || Gewijzigde openingstijden gemeentehuis Tynaarlo

Met ingang van maandag 23 maart hanteren we aangepaste openingstijden in het gemeentehuis. Onze balies zijn uitsluitend geopend op afspraak en voor spoedzaken. Dat geldt voor zowel het aanvragen als ophalen van documenten. Ook onze avondopenstelling komt te vervallen. Deze maatregelen nemen we om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan en onze medewerkers en bezoekers te beschermen.

Wij verzoeken u alleen een afspraak in te plannen document, zoals paspoort, ID-kaart of rijbewijs verlopen is vóór 01-05-2020. Is uw document verlopen na deze datum dan vragen wij u op een later tijdstip een afspraak in te plannen. Het melden van een geboorte of overlijden kan digitaal via onze website.

Een afspraak maken kan uitsluitend telefonisch op werkdagen van 8.30 – 17.00 uur. Ook voor andere vragen blijven we telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 0592- 266 662.


Update dinsdag 17 maart || Gezamenlijk bericht van de Drentse burgemeesters

Gisteravond sprak Minister-President Rutte Nederland toe. Het is duidelijk dat de aanpak van het coronavirus veel van ons vraagt, ook in Drenthe. Voorzitter Veiligheidsregio Drenthe Marco Out: “We hebben vanavond een indringende boodschap gehoord. De maatregelen hebben grote impact op ons dagelijkse leven, waarschijnlijk voor langere tijd.”

Zondag gingen nieuwe maatregelen in. Deze gelden tot en met 6 april 2020. Een aantal maatregelen is inmiddels verduidelijkt en verder aangescherpt. Het gaat om de volgende maatregelen:

 • Het is toegestaan eten te bezorgen én te halen. Er zijn wel een paar spelregels; niet ter plaatse nuttigen, niet teveel mensen tegelijk bij de balie, houd anderhalve meter afstand aan;
 • Klanten kunnen ook bij coffeeshops producten afhalen.
 • Warenmarkten gaan door waarbij bovenstaande maatregelen in acht moet worden genomen;
 • De gemeentelijke dienstverlening blijft doorgaan waarbij we de hygiënemaatregelen van het RIVM volgen;
 • Uitvaarten in openbare gelegenheden die gebruikt worden als aula, zijn toegestaan.

Noodverordening

Om de regels te formaliseren is een noodverordening vastgesteld. De noodverordening kunt u hier inzien: 

noodverordening veiligheidsregio drenthe (PDF, 339.57 KB)

De maatregelen worden in Drenthe tot nu toe goed nageleefd, maar als mensen zich er niet aan houden, zal er worden gehandhaafd. Ook de komende dagen zullen we benutten om samen met het Rijk antwoorden te formuleren op de vragen die verder op ons af gaan komen.

We merken dat inwoners van Drenthe elkaar steunen. Laten we dat met elkaar vast houden.

Burgemeesters van Drenthe


Update dinsdag 17 maart || Bericht burgemeester Thijsen aan alle horeca-ondernemers in de gemeente Tynaarlo

Geachte ondernemers,

Zondag besloot het kabinet om alle horeca te sluiten tot en met maandag 6 april 2020. Alleen bezorg- en afhaalrestaurants blijven open. Een ingrijpend besluit, dat nodig is om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken.

Voor uw gasten is dat vervelend en lastig, maar voor uw bedrijf heeft dat natuurlijk grote gevolgen. De omzet stopt, maar de vaste kosten lopen door. Ik begrijp het als u zich daar zorgen om maakt.

Steun voor de horeca kan in mijn ogen niet uitblijven, maar die zal vanuit Den Haag moeten komen. Inmiddels brengen uw brancheorganisaties deze problematiek onder de aandacht bij de regering. Daar waar ik kan, zal ik mijn politieke netwerk aanwenden om uw zorgen bespreekbaar te maken.

De hele samenleving is nu aan zet, want alleen samen kunnen we deze crisis het hoofd bieden. We zetten samen de schouders eronder.

Heeft u vragen, of wilt u met ons in contact komen? Neem dan per mail contact op met onze bedrijvencontactfunctionaris, Gerrit van Bruggen: ondernemen@tynaarlo.nl.

Ik ben me ervan bewust wat dit voor u en uw bedrijf betekent. Ik wens u daarbij veel sterkte.

Met vriendelijke groet,

Marcel Thijsen
Burgemeester gemeente Tynaarlo


Update maandag 16 maart || Bericht burgemeester Thijsen aan alle kinderen in de gemeente Tynaarlo

Beste kinderen in Tynaarlo,

Het was vast een beetje gek wakker worden vandaag. In plaats van aankleden, ontbijten en naar school gaan, kon je het rustig aan doen omdat je thuis moest blijven. Onze regering heeft gisteren namelijk besloten dat het beter is dat de scholen een tijdje dicht blijven. Om te voorkomen dat er te veel mensen tegelijk ziek worden door het coronavirus.

De maatregelen die zijn genomen hebben gevolgen voor heel veel dingen die we altijd normaal en vanzelfsprekend vonden. Naar school gaan, sporten of bij opa en oma op bezoek. Het kan niet zomaar meer. Ik kan me voorstellen dat dit veel vragen bij je oproept. En dat je je hier soms zorgen over maakt. Heel begrijpelijk. Ook ik heb die vragen en ja, ook ik maak me wel eens zorgen. Maar ik geloof ook dat alles snel weer goed komt.

In Nederland hebben we heel veel goede dokters. Er zijn allerlei knappe koppen aan het nadenken wat we kunnen doen om alles weer zo snel mogelijk normaal te laten zijn. Ook jij kunt daarbij helpen. Door goed te luisteren naar de adviezen die worden gegeven. Je hebt ze vast al eens gehoord. Was goed je handen, hoest en nies in je elleboog. En ben je verkouden, blijf dan gewoon lekker thuis. We hebben tegenwoordig gelukkig allerlei apps en technieken waardoor we op andere manieren contact met elkaar kunnen zoeken.

Er gaan op dit moment ook berichtjes rond die niet waar zijn en juist voor extra paniek zorgen. Doe daar niet aan mee, wil ik je vragen. En twijfel je of iets wel of niet waar is, vraag het na bij je ouders of een andere volwassene.

Ik ben ervan overtuigd dat we er samen voor kunnen zorgen dat alles weer zo snel mogelijk normaal wordt. Blijf positief, let goed op jezelf en op een ander en volg de adviezen. Ik reken op je hulp!

Groet,
Marcel Thijsen
Burgemeester gemeente Tynaarlo


Update zondag 15 maart || Gezamenlijk bericht van de Drentse burgemeesters

Zojuist heeft het kabinet nieuwe maatregelen bekend gemaakt om verdere verspreiding van het Coronavirus te beperken.

Wat zijn de maatregelen?

Alle scholen gaan dicht, net als alle eet- en drinkgelegenheden, sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops. Kinderdagverblijven sluiten ook hun deuren. Er wordt een uitzondering gemaakt voor kinderen van mensen in cruciale beroepen en processen. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot 6 april 2020.

Daarnaast wordt er een dringend beroep op ons allemaal gedaan om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan door voldoende afstand (richtlijn 1,5 meter) te houden.

Wat betekent dit voor Drenthe?

Dit zijn ingrijpende maatregelen. We realiseren dat ze ook grote gevolgen hebben voor ondernemers in Drenthe. De afgelopen dagen hebben veel Drentse organisaties hun verantwoordelijkheid al genomen. Het is goed om te zien dat inwoners van onze provincie op die manier een bijdrage leveren.

Toch zullen we met elkaar een stap extra moeten zetten. Gezondheid is nu het belangrijkst voor u en uw omgeving. We hebben iedereen nodig om kwetsbare Drenten te beschermen.

Wat kunt u zelf doen?

Het is hartverwarmend om te zien dat er al zoveel naar elkaar wordt omgekeken. Naoberschap. Wij vragen u om dat te blijven doen en waar nodig een stapje extra te zetten. Kijk of u iets kan doen voor een ander.

Het continueren van de zorg en het beperken van verdere verspreiding heeft prioriteit. Veel instanties zijn daar nu druk mee bezig, zodat iedereen die zorg nodig heeft, daar een beroep op kan doen. U kunt daar ook aan bijdragen door de landelijke maatregelen op te volgen.

Wij realiseren ons dat deze situatie veel van u kan vragen. Vraag om hulp als u dat nodig heeft. Bied hulp als u dat gevraagd wordt.

Hoe gaat het nu verder?

De komende dagen zullen we benutten om samen met het Rijk antwoorden te formuleren op de vragen die er ongetwijfeld leven. Wij sluiten graag af met een herhaling van de belangrijkste maatregelen die u zelf kan treffen om overdracht van het virus te voorkomen:

 • Was regelmatig uw handen met zeep
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Blijf niezen in de elleboog
 • Schud geen handen
 • Mijd sociale contacten
 • Werk zoveel mogelijk thuis
 • Houd waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar
 • Voelt u zich niet fit, blijf dan thuis
 • Bel uw huisarts pas als de klachten verergeren

Actuele informatie en antwoorden op veel gestelde vragen vindt u op de website van de Rijksoverheid of het RIVM. 

Laten we er met elkaar de schouders onder zetten!

Burgemeesters van Drenthe


Update donderdag 12 maart || Nieuwe maatregelen om verspreiding coronavirus te beperken

Minister-president Mark Rutte en het RIVM hebben nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus afgekondigd. Onderstaande maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart 2020.

 • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
 • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
 • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
 • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
 • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
 • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.