Berichten van burgemeester Thijsen

Het virus is terug van nooit weggeweest

Terwijl we in Nederland stil staan bij de slachtoffers die corona gemaakt heeft, is het virus weer bezig met een opmars. Op dit moment zijn er in Drenthe meer besmettingen per dag dan tijdens de eerste uitbraak.

De laatste tijd mocht er steeds weer meer. School, sport, horeca en het verenigingsleven… samen pakken we de draad voorzichtig en in stapjes op. Dat is ook belangrijk. Een mens is immers een sociaal wezen. Maar met dat optimisme en de heerlijke zomer zonder al te veel besmettingen,  verloor een deel van ons misschien ook wel het nut en de noodzaak van de maatregelen uit het oog. Dit terwijl het virus nooit weg is geweest.

Ik weet nog goed hoezeer ikzelf de ernst van de situatie voelde in maart. En hoe groot het begrip voor de maatregelen was. Hoe de noaberhulp op gang kwam en hartverwarmende initiatieven tot stand kwamen om voor elkaar te zorgen. Ook kan ik me nog goed herinneren dat we geapplaudisseerd hebben voor de zorgmedewerkers. Een groot contrast met nu. Iedereen lijkt een mening te hebben over het virus, de aanpak en de gevolgen.

Natuurlijk mag iedereen zijn vraagtekens plaatsen bij de maatregelen. De discussie daarover is zelfs heel belangrijk om ‘Den Haag’ scherp te houden. Maar ik vind wel dat we gezamenlijk de plicht hebben om ons er zo goed mogelijk aan te houden. Om de maatregelen niet vanuit verontwaardiging of onverschilligheid te negeren. Dat zijn we verplicht aan de ouderen en zwakkeren, horeca, sportscholen, kappers, scholieren en studenten, vrijwilligersorganisaties en zorgmedewerkers…

Dat de meeste mensen zich wél aan de maatregelen houden zien we gelukkig ook iedere dag. Inwoners die afstand houden en drukte vermijden, ondernemers die met slimme oplossingen komen en verenigingen die met coronavrijwilligers hun activiteiten in goede banen leiden. Mijn complimenten en ga zo door! Uw inzet is erg belangrijk.

Want alleen samen kunnen we er voor zorgen dat we bewegingsvrijheid houden. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat we niet terugvallen in zware maatregelen getroffen moeten worden. Ik doe dan ook een indringend beroep op u allen:

  • Blijf thuis bij klachten en laat u testen
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen
  • Was vaak uw handen
  • Hoest en nies in uw elleboog
  • Werk zoveel mogelijk thuis
  • Ga weg als het druk is

Marcel Thijsen
Burgemeester


 

Alleen samen krijgen we corona onder controle

Portret van burgermeester Marcel Thijsen

We maken samen bijzondere tijden door. De afgelopen week heeft het kabinet verschillende maatregelen afgekondigd om verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Maatregelen die veel invloed hebben op ons dagelijks leven. Onze kinderen kunnen niet naar school, restaurants en cafés zijn gesloten en evenementen en bijeenkomsten worden geannuleerd. Ook op het persoonlijke vlak betekent het veel. Onze gebruikelijke omgangsvormen moeten we aanpassen. En we zijn terughoudend met onze sociale contacten, zeker als het gaat om de kwetsbare groepen. Het vraagt veel van ons allemaal!

Het is goed om te zien dat inwoners, ondernemers en andere organisaties in Tynaarlo hun verantwoordelijkheid nemen. Ik begrijp dat deze situatie veel vragen oproept en een gevoel van onzekerheid geeft. De burgemeesters in Drenthe werken op dit moment maximaal samen om verdere verspreiding van het Coronavirus in Drenthe te beperken. Daar zijn al onze inspanningen op gericht. Daar hebben we u bij nodig.

Zorg voor elkaar. Dat is wat nu het hardste nodig is. Denk hierbij aan mensen die wegens ouderdom of ziekte hun huis niet uitkunnen. De hulp die nu aan elkaar geboden wordt, vind ik hartverwarmend. Zo ontstaan er spontane initiatieven om anderen te helpen door boodschappen voor ze te doen. En heb aandacht voor sociale contacten: bel eens wat vaker, stuur een berichtje of skype even met elkaar. Blijf elkaar vasthouden, ook al mag dat niet met de handen.

Mijn aandacht gaat in het bijzonder uit naar alle horecaondernemers en ZZP’ers in onze gemeente. Zij worden door deze situatie hard geraakt en ik begrijp het dat zij zich zorgen maken. Steun kan in mijn ogen niet uitblijven. Ik hoop en verwacht dat Den Haag dan ook snel met de gewenste ondersteuning komt. Daar waar ik kan, zal ik mijn netwerk aanwenden om deze problematiek bespreekbaar te maken. Ik heb dat de horecaondernemers in onze gemeente inmiddels ook laten weten.

Tot slot wil ik mijn waardering uitspreken voor alle mensen die ons land op dit moment draaiende houden. De mensen in de zorg, openbaar vervoer, transport, kinderopvang, hulpverleningsdiensten. En voor de leraren die nu zo goed en kwaad als het gaat toch op afstand proberen onderwijsactiviteiten voor kinderen beschikbaar te stellen. Ik heb daar al prachtige voorbeelden van voorbij zien komen. Dat is mooi. We moeten het samen doen. De hele samenleving is aan zet. Samen zetten we de schouders eronder.

Marcel Thijsen
Burgemeester Gemeente Tynaarlo