Week tegen eenzaamheid: Kom erbij!

Van 27 september tot 6 oktober staat Nederland in het teken van de Week tegen Eenzaamheid.

Meer dan een miljoen Nederlanders voelen zich eenzaam. Vaak wordt gedacht dat dit alleen oudere mensen betreft. Dit is niet het geval: van jong tot oud, in elke leeftijdscategorie bevinden zich mensen die zich eenzaam voelen.

Wat is eenzaamheid? Het is lastig om dit precies uit te leggen. De website www.samentegeneenzaamheid.nl, die ook uitgebreid aandacht besteed aan deze week, hanteert de volgende definitie: "Eenzaamheid is het subjectief ervaren van een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan (kwaliteit van) bepaalde sociale relaties."

Dus: iemand kan heel veel contacten hebben, maar zich toch eenzaam voelen. Net zo goed als dat iemand die weinig contacten heeft, zich niét eenzaam voelt. Het is een heel persoonlijk probleem en dat maakt het moeilijk te herkennen voor de buitenwereld.

Kortom: reden genoeg om in actie te komen. In de Week tegen Eenzaamheid wordt landelijk aandacht gevraagd voor dit probleem onder de slogan: kom erbij! Want eenzaamheid aanpakken begint met het leggen van contact.

Ook in de gemeente Tynaarlo wordt aandacht besteed aan de week. “Tynaarlo Erbij”, een initiatief van verschillende organisaties in onze gemeente, organiseert deze week verschillende activiteiten rondom de Week van de Eenzaamheid. In de afbeelding vind je wat deze activiteiten zijn, waar ze zijn en wanneer ze worden georganiseerd.