Veel ouderen na fit-test actiever


Dat blijkt uit de deelname aan de zogenoemde Sociaal-Vitaal-beweeggroepen en andere beweegactiviteiten.

Van de 127 ouderen die in februari in de Mozaïek in Zuidlaren de Sociaal Vitaal fit-test hebben gedaan, hebben zich er inmiddels 30 aangemeld voor Sociaal-Vitaal-beweeggroepen en 15 voor andere beweegactiviteiten. 58  geteste ouderen bleken lichamelijk voldoende actief.

Sociaal Vitaal is een project voor senioren die zich fitter en vitaler willen voelen.  Het is ontwikkeld door de Rijksuniversiteit Groningen.  

Tot Sociaal Vitaal horen een veelzijdig programma om te bewegen, leren omgaan met angst, het krijgen van meer zelfvertrouwen, leren aangeven van grenzen, verbeteren en onderhouden van sociale contacten en voorlichting over een gezond leefpatroon.

Inwoners van Zuidlaren, De Groeve, Midlaren en Zuidlaarderveen in de leeftijd van 73 tot 85 jaar hebben een uitnodiging ontvangen om zich aan- of af te melden voor de test. Wie niet reageerde, werd benaderd door een vrijwilliger die meer informatie kon geven.  

Uit de fit-test wordt duidelijk hoe iemands conditie is. Daarnaast vullen de deelnemers een vragenlijst met vragen die een indicatie geven voor hun sociale weerbaarheid.

32 vrijwilligers en betaalde krachten hebben aan de fit-test meegewerkt, onder wie medewerkers van het sociaal team Zuidlaren, SportDrenthe, Sport Tynaarlo, de Mozaïek, Perdon Fysiotherapie, seniorensportleiders en stagiaires sport en bewegen.  

De volgende fit-test is volgend jaar in Vries.

'"