Tynaarlo zet in op Zuidlaardermarkt

De gemeente Tynaarlo zet in op het organiseren van de Zuidlaardermarkt binnen de daarvoor geldende richtlijnen. Dat liet burgemeester Marcel Thijsen afgelopen week weten. Dat zal wel een andere markt zijn dan de vaste bezoekers gewend zijn. Op dit moment is de gemeente als organisator van de markt druk bezig om deze samen met de betrokken partijen vorm te geven en afspraken te maken...

Zoals gezegd wordt de opzet van de Zuidlaardermarkt wel anders dit jaar. Voor de warenmarkt betekent dat bijvoorbeeld een ruimere opzet en meer ruimte tussen de kramen. Ook voor de kermis betekent dit een andere opstelling, waardoor er meer ruimte rondom de attracties komt. En voor de paardenmarkt betekent dit géén export van paarden en alleen gereserveerde plekken voor de vaste handelaren. Ten slotte gaat de gemeente de komende dagen in overleg met de horeca om afspraken te maken.

Onzekerheid zit nog in uitwerking van de nieuwste coronaregels 

De onzekerheid waar de organisatie nog mee te maken heeft is de detailuitwerking van de nieuwe coronamaatregelen die ingaan per 25 september. De gemeente ziet de kermis, paarden- en warenmarkt als zogenoemde doorstroomlocaties. Hiervoor gold tot nu toe steeds een uitzondering op de regels en hierdoor waren kermissen en markten mogelijk met inachtneming van een aantal voorzorgsmaatregelen. Op die manier is nu ook naar de opzet gekeken. Als de regels zo blijven, kan de Zuidlaardermarkt doorgaan en is voor het betreden van het marktterrein geen coronatoegangsbewijs nodig. Dat bewijs is dan alleen nodig als bezoekers naar een terras, kroeg, restaurant of andere feestgelegenheid willen.

Mocht het zo zijn dat deze uitzondering niet langer geldt, dan is er sprake van een nieuwe situatie. Dan moet gekeken worden naar wat dat betekent voor de markt. Het dorp kan immers niet op slot en het is niet uitvoerbaar en handhaafbaar om van iedereen die in- en uitgaat, of in het dorp woont, het coronatoegangsbewijs te controleren. Mocht deze situatie zich voordoen, en daar gaat de organisatie vooralsnog niet vanuit, dan wordt op dat moment gekeken wat de gevolgen hiervan zijn voor de Zuidlaardermarkt.