Tynaarlo werkt voor het eerst met stembureau-app


Tynaarlo doet dit jaar voor het eerst mee met de StembureauApp, samen met 9 andere gemeenten. De app maakt het werk van de stembureaus makkelijker.

Met de StembureauApp heeft de gemeente gedurende de hele verkiezingsdag contact met alle stembureaus in de gemeente. Zo is er op verkiezingsdag steeds te zien hoe hoog de opkomst is op alle stembureaus. Ook zijn na het sluiten van de stembureaus de voorlopige uitslagen sneller bekend. Verder hebben we door deze App steeds een actueel overzicht van de situatie op alle stembureaus.

Alle stembureaus werken met een beveiligde iPad dat gekoppeld is aan een beveiligd netwerk. De leden van de stembureaus gebruiken de StembureauApp ter ondersteuning van de papieren administratie. Dit helpt om menselijke fouten en stemfraude te voorkomen. De App controleert de geldigheid van de stempassen en biedt checklists voor specifieke momenten van de verkiezingsdag.

De StembureauApp ondersteunt het verkiezingsproces binnen de mogelijkheden van wet- en regelgeving van de Kieswet. Na afgifte van de stempas aan de voorzitter van het stembureau wordt het stempasnummer gescand. Zo wordt gecontroleerd of de stempas geldig is. De StembureauApp registreert geen persoonlijke gegevens, maar telt alleen het aantal ontvangen stempassen. Zo weten we hoeveel mensen hebben gestemd. Niet wie wat heeft gestemd.