Twee militaire oefeningen

In februari zijn twee militaire oefeningen die (deels) plaatsvinden in de gemeente Tynaarlo.

110 Taransportcompagnie 3 t/m 7 februari

Van 3 t/m 7 februari vindt een militaire oefening plaats op de militaire oefenterreinen bij Havelte en Assen en op een aantal locaties in de provincie Drenthe en Groningen.

De militaire eenheid '110 Transportcompagnie', die uitvoering geeft aan transportopdrachten binnen de Koninklijke Landmacht, richt in deze periode op de volgende locaties een zogenoemd 'verzamelgebied' in:

  • Royal Flora Holland, Burg. J.G. Legroweg 80, Eelde
  • Veehouder Jelle van der Woude, Dorpstraat 2, Zuidlaarderveen
  • Vlooienmarkt, Nieuw Compagnie 13, Kiel Windeweer

Training Verkenners 3 t/m 14 februari

Van 3 t/m 14 februari vindt een militaire oefening plaats in het gebied tussen Amersfoort en het Lauwersmeer (Groningen). Defensie houdt in deze periode een oefening waarbij groepen verkenners worden getraind.

In onder andere de omgeving van Veenhuizen, Vliegveld Eelde en in de Eemshaven worden verkenningen uitgevoerd en waarnemingsposten ingericht.

De verkenners rijden in het verkenningsvoertuig de ‘Fennek’ en opereren in ploegen van twee voertuigen met elk drie personen aan boord. Er wordt gebruik gemaakt van een ‘oefenvijand’. Deze oefenvijand verplaatst zich voor de eenheid uit. De militairen verplaatsen zich bewapend door het gebied. Op een enkele locatie wordt gebruik gemaakt van oefenmunitie.

De oefenende eenheden:
•    Maken in principe alleen gebruik van openbare wegen, paden en terreinen.
•    Vraagt vooraf toestemming aan de rechtmatige eigenaar of beheerder van het terrein, als niet openbare wegen, paden en terreinen gebruikt worden.

De militairen doen hun uiterste best om schade en overlast te voorkomen. Mocht toch schade ontstaan, dan kunnen gedupeerden zich (onder vermelding van zoveel mogelijk gegevens) melden bij:

Ministerie van Defensie, CDC/JDV/Sectie Claims
Postbus 90004
3509 AA Utrecht
Telefoon: 030-2180420
jdvclaims@mindef.nl