Tussenvoorziening Eelde verlengd


De Tussenvoorziening (TUVO) in Eelde gaat voorlopig één jaar, en nog maximaal twee jaar door als verblijfslocatie voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning (vergunninghouders) die in afwachting zijn van een woning in de regio.

De gemeente heeft bij de start van de TUVO al aangekondigd dat het project twee jaar zou duren, met maximaal twee jaar verlenging.

De kleinschaligheid, verblijf in de toekomstige woonregio en het intensieve integratietraject passen goed binnen de visie uit het regeerakkoord. Daarom wordt de TUVO per 1 juli onder regie van Stichting Inlia als proefproject voortgezet, met subsidie van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Dit is om te onderzoeken of de aanpak breder in Nederland succesvol toegepast kan worden, ook voor vergunningshouders die rechtstreeks na het verstrekken van hun verblijfsvergunning instromen.

Unieke aanpak

Het college van burgemeester en wethouders stelt dat het succes van de aanpak in Eelde vooral is te danken aan de inzet van de vrijwilligers. Zij geven onder andere taallessen, maken de bewoners vertrouwd met de Nederlandse cultuur en gebruiken, en leren hen fietsen en verkeersregels. Daarnaast liepen er bewoners stage bij bedrijven in de buurt, waardoor een aantal van hen een betaalde baan kon vinden. Een warm welkom en een vliegende start voor deze nieuwe buren is van het grootste belang voor de integratie van de vergunninghouders. Het college hoopt dan ook dat de TUVO tijdens de verlenging van de proef op de warme steun uit het dorp en omgeving mag blijven rekenen.

Zoals gezegd blijft stichting Inlia de Tussenvoorziening beheren en de activiteiten voor de bewoners coördineren. Er komen minder mensen in de TUVO dan de afgelopen twee jaren (maximaal 70 vergunninghouders in plaats van maximaal 96). Vanaf 1 juli stromen er gefaseerd nieuwe vergunninghouders in. Het COA selecteert de nieuwe bewoners.
Mensen met een tussenvoorziening krijgen fietsles