Ruim € 6.500 schade tijdens Oud en Nieuw in Tynaarlo


Tijdens Oud en Nieuw is in de gemeente Tynaarlo voor ruim € 6.500 aan schade veroorzaakt in de openbare ruimte en aan gemeentelijke gebouwen. Dat blijkt uit de inventarisatie die de gemeente jaarlijks in de eerste week van het nieuwe jaar uitvoert.

Burgemeester Thijsen vertelt dat dit bedrag in het verleden wel eens hoger geweest is, en ook lager: “Maar eigenlijk vind ik dat helemaal niet zo interessant. Iedere schade tijdens de jaarwisseling is een onnodige schade.”

Voorzorgsmaatregelen

Net als voorgaande jaren werden de scholen aan de Fledders in Vries en in Schuilingsoord in Zuidlaren, waar in het verleden altijd veel vernielingen plaatsvonden, met camera’s bewaakt. Daarnaast heeft de gemeente twee extra toezichthouders ingezet, naast de eigen twee Buitengewone Opsporingsambtenaren (BOA’s). Verder zijn prullenbakken, kleding- en papiercontainers op diverse plekken uit voorzorg verwijderd.

Schade 2018-2019

In de hele gemeenten zijn er ongeveer acht verkeers-en straatnaamborden vernield. Ook zijn er drie straatkolken, drie prullenbakken, drie abri’s en een bankje gesneuveld. Verder was er schade bij de MFA’s in Yde - De Punt en Zeijen. Ten slotte missen er sinds de jaarwisseling een aantal planken aan de fietsenstalling bij het oorlogsmonument in Vries.

In Zuidlaren is een met autobanden geprepareerde caravan in brand gestoken. Dat heeft schade veroorzaakt aan het veldje waar het plaatsvond. Hoe groot de schade is, is nu nog niet bekend. De gemeente gaat deze kosten op de aanstichters verhalen.

Evaluatie

Binnenkort gaat de gemeente samen met de politie en de brandweer de inzet tijdens oud en nieuw evalueren, om te zien hoe het komend jaar nog beter en veiliger kan.