Presentatie coalitieakkoord en beoogd wethouders

Leefbaar Tynaarlo, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en Gemeentebelangen Tynaarlo hebben de formatie afgerond en gaan de samenwerking de komende vier jaar met elkaar aan. De beoogd wethouders presenteerden hun coalitieakkoord ‘Sociaal, duurzaam en verbindend’ dinsdagochtend 24 mei. Bent u benieuwd naar de inhoud ervan? U vindt het coalitieakkoord hier:

Beoogd wethouders

Tijdens de bijeenkomst stelden ook de beoogd wethouders zich voor. De vijf partijen hebben vier kandidaten voor het wethouderschap voorgedragen. Leefbaar Tynaarlo draagt Jurryt Vellinga voor, Miguel Ririhena is de beoogde wethouder voor GroenLinks, Jelbrich Peters is de kandidaat voor de PvdA en Hans de Graaf is dat voor de ChristenUnie. Gemeentebelangen is ook onderdeel van de coalitie, maar levert geen wethouder.

Jurryt Vellinga heeft inmiddels twee termijnen als raadslid voor Leefbaar Tynaarlo gefunctioneerd, waarvan de laatste twee jaar als fractievoorzitter. Hij woont sinds 2009 met zijn gezin in Vries. Jurryt Vellinga zal onder meer de portefeuille Ruimtelijke Ordening voor zijn rekening nemen.

Miguel Ririhena was de afgelopen vier jaar namens GroenLinks raadslid en sinds 2020 fractievoorzitter. Samen met zijn gezin woont hij in de kern van Vries. Hij zal zich met name met het Sociaal Domein bezighouden.

Jelbrich Peters is sinds 2012 actief lid van de PvdA. Tot voorheen ondersteunde zij de fractie van de PvdA in de raad van Tynaarlo. Zij zal zich gaan inzetten op de onderwerpen Duurzaamheid en Verkeer. Jelbrich Peters woont al meer dan tien jaar in Tynaarlo. Daarvoor woonde zij in Vries.

Hans de Graaf woont sinds 2002 met zijn vrouw en twee kinderen in Zuidlaren. Hij was al eerder wethouder namens de ChristenUnie: in Tynaarlo, in Marum en later weer in Tynaarlo. Financiën is een onderwerp waarop Hans de Graaf zich gaat storten.

Coalitieakkoord en benoeming op 7 juni in de gemeenteraad

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 7 juni wordt het coalitieakkoord besproken. Daarna zal het nieuwe college met instemming van de raad worden benoemd.