Pmd, wat gebeurt er mee?


Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (pmd) zamelt de gemeente sinds 1 januari apart in. Al deze verpakkingen mogen in de container met het oranje deksel. Maar, waarom eigenlijk? Wat wordt er na inzameling met pmd-afval gedaan?

De verpakkingen uit de pmd-containers in Tynaarlo gaan naar Duitsland. Daar worden de verschillende materialen gesorteerd. De helft daarvan dient als grondstof voor nieuwe verpakkingen. De andere helft kan niet meer worden gebruikt voor nieuwe verpakkingen, maar wel voor andere zaken zoals straatmeubilair of speelgoed. Wie weet is de verpakking van jouw frisdrank dus van gerecycled materiaal gemaakt.

Help je mee?

Het uiteindelijke doel van pmd-inzameling is dat álle ingezamelde verpakkingen weer nieuwe verpakkingen worden. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten we nog beter ons afval scheiden. Er belanden altijd nog materialen in het restafval die eigenlijk in de pmd-container horen. Andersom belandt soms restafval in de pmd-container. Dit moet beslist niet, want dit verstoort het proces van recycling.

Op de pmd-container is een sticker geplakt waar op staat wat er wel en niet in mag. Wil je een zak in de pmd-container gebruiken? Gebruik dan een doorzichtige zak. Niet-doorzichtige zakken worden door de afvalverwerker afgekeurd en verwerkt als restafval. Dat is zonde van het scheiden.

Meer informatie

Meer weten? Op www.doemeemetpmd.nl of www.mijnafvalwijzer.nl vind je meer informatie. Bijvoorbeeld wat er nou wel en niet precies in een pmd-container mag. Op deze pagina vind je alle informatie over het nieuwe afvalbeleid van de gemeente.

LET OP!

De vuilniswagens waarmee vanaf 2019 het afval wordt opgehaald, hebben grijparmen waarmee ze de containers optillen en legen. Het is daarom belangrijk dat je de containers op de goede manier aan de weg zet: met de wielen van de straat af en met de opening van de deksel naar de straat toe.