Paasvuren gaan niet door wegens droogte

De paasvuren in de gemeente Tynaarlo worden afgelast. Dat heeft de gemeente vanmiddag besloten. Het risico op een natuurbrand is te groot, vanwege de aanhoudende droogte.

Aanhoudende droogte

Door de weersomstandigheden droogt de natuur nu zeer snel uit. Er staat een oostelijke wind, die gepaard gaat met een lage luchtvochtigheid. Bovendien wordt tot en met het Paasweekend geen regen meer verwacht. Daarbij komt dat de natuur nog altijd niet hersteld is van de uitzonderlijke droogte van vorig jaar.

Paasbulten worden afgebroken

De gemeente stelt de paasvuren niet uit, maar ruimt de paasbulten op. Het risico op natuurbrand blijft de komende week onverminderd hoog, waardoor aansteken op een later moment evengoed onverantwoord is.

Natuurbrandrisico fase 2

Om het risico op natuurbranden in te schalen, werkt de brandweer met fases. De brandweer kondigde vandaag natuurbrandrisico fase 2 af. Dat betekent dat er door aanhoudende droogte een reële kans is op een natuurbrand. Zo’n brand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. In de ontheffingen die de gemeente Tynaarlo verstrekt voor de paasvuren is opgenomen dat een paasvuur niet doorgaat bij natuurbrandrisico fase 2. Meer informatie over de fasering is te vinden op www.natuurbrandrisico.nl.

Milieustraat extra open dit weekend

Speciaal voor inwoners die hun takken hebben opgespaard voor het paasvuur, gaat de milieustraat extra open op vrijdag 19 en zaterdag 20 april, van 09.00 tot 16.00 uur. Het brengen van snoeiafval is, zoals gewoonlijk, gratis. LET OP: de ruimere openingstijden gelden alléén voor snoeiafval. Voor het brengen van al het andere afval geldt dat de milieustraat op 19 april (Goede Vrijdag) gesloten is, en op zaterdag 20 april van 12.30 tot 16.00 uur geopend is.