Ontbijten met loco-burgemeester Vemer tijdens het nationaal schoolontbijt

Bruin brood, gezond beleg, een glaasje melk en als afsluiter een fris bakje yoghurt met muesli. De leerlingen van groep 7 van OBS De Veenvlinder uit Eelde-Paterswolde namen het er vrijdag 8 november goed van tijdens het burgemeestersontbijt in het gemeentehuis in Vries.

“Hé, wat is dat nou weer?”, roepen een paar kinderen als ze plaats nemen aan de gedekte tafels. Op tafel staat een schoteltje met kleine groene takjes. Het blijkt tuinkers te zijn. “Ik heb het net gehad op een broodje kaas”, zegt Rikke even later. “Best lekker eigenlijk.” Het Nationaal Schoolontbijt is bedoeld om kinderen te stimuleren om gezond te ontbijten, al is dat bij Rikke niet echt nodig. “Ik eet bijna altijd gezond. En ik ontbijt iedere ochtend. Al eet ik dan niet zoveel als vandaag.”

Vragen aan de loco-burgemeester
Tijdens het ontbijt is er alle ruimte om vragen te stellen aan loco-burgemeester Vemer. “Hoe is het om burgemeester te zijn en wat gebeurt er met onze oude basisschool die nu leeg staat? Daarna is het aan de scholieren om aan te geven wat ze zouden doen als zij het voor het zeggen hadden in de gemeente. De vingers gaan massaal omhoog. “Een skatepark, meer prullenbakken en een insectenpark naast de Hema. Het zijn maar een paar ideeën die worden geopperd. Vemer is onder de indruk. “Jullie zijn heel erg betrokken en hebben veel goede ideeën. In Tynaarlo hebben we een jongerenraad, daar kunnen we kinderen als jullie goed gebruiken.”

Het vergeten kind
Ieder jaar is er tijdens burgemeestersontbijt aandacht voor een goed doel. De leerlingenraad was speciaal voor de gelegenheid meegekomen om een cheque van € 200 in ontvangst te nemen voor Stichting het vergeten kind. Aansluitend nam Vemer de kinderen mee voor een rondleiding door het gemeentehuis. Zo konden ze met eigen ogen een kijkje nemen in de raadszaal én de kamer van de burgemeester.

De leerlingenraad nam een cheque in ontvangst van 200 euro voor Het vergeten Kind