Nieuwe fietsstraat Tynaarlo voor doorfietsroute ‘De Groene As’

Voor het realiseren van de doorfietsroute tussen Groningen en Assen zijn de Sluisweg en Kanaaldijk bij De Punt een fietsstraat geworden. De breedte van de weg is gelijk gebleven, het wegdek is veranderd: het asfalt is rood en in het midden ligt een grijze markering.

Een fietsstraat, wat is het?

Een fietsstraat is een weg die is ingericht als fietsroute waar ook gemotoriseerd verkeer is toegestaan. De fietser is er de belangrijkste gebruiker. Fietsstraten worden aangelegd als een straat onderdeel is van een belangrijke fietsroute, maar er geen ruimte is voor een fietspad. Hiermee wordt de continuïteit van de fietsroute benadrukt. De fietsstraten herken je aan het bord ‘Fietsstraat’, dit staat ook op het wegdek.

Wat is de toegestane snelheid?

Op fietsstraten die binnen de bebouwde liggen mag je 30 kilometer per uur rijden. De fietsstraten die nu zijn aangelegd liggen buiten de bebouwde kom, daar mag je maximaal 60 kilometer per uur rijden. Automobilisten mogen er fietsers inhalen met een gematigde snelheid en met voldoende passeerafstand.

Planning doorfietsroute

De provincies Drenthe en Groningen werken samen met de gemeenten Assen, Groningen en Tynaarlo aan de realisatie van de doorfietsroute. In 2018 is in Groningen het eerste gedeelte tussen de van Ketwich Verschuurlaan en Haren P+R gerealiseerd. In 2019 en 2020 is in Assen en Tynaarlo het gedeelte tussen de kruising Vrieserweg/Kanaalweg-Oost en de Onlandweg en het gedeelte tussen de Groningerweg en sluis de Punt gerealiseerd. De overige tracédelen zijn in de planvormingsfase en voorbereiding. De verwachting is dat het gehele traject eind 2022 gereed is.