Liveblog Zuidlaardermarkt


Volg hier het liveblog van de 819e Zuidlaardermarkt.

15.00 uur: Sluiting liveblog

Om 15.00 uur sluit de paardenmarkt. En daarmee ook dit liveblog. Het feest in Zuidlaren gaat echter gewoon door. De warenmarkt is nog geopend tot 17.00 uur. En ook op de kermis en de feesttent is nog veel gezelligheid te vinden. Tot volgend jaar.

14.40 uur: Kermis draait op volle toeren

Beleef de Zuidlaardermarkt op grote hoogte! Breng daarvoor een bezoek aan de kermis. Durf je ook in dit gevaarte?

14.30 uur: Paardenmarkt bijna afgelopen

Nog een half uurtje te gaan voordat de paardenmarkt is afgelopen. De laatste paarden worden nog verhandeld.

13.00 uur: een kijkje in het commandocentrum met RTV Drenthe

RTV Drenthe nam een kijkje in het commandocentrum van de Zuidlaardermarkt. Robbert Oosting interviewde onze enthousiaste collega Openbare Orde & Veiligheid Peter-Jack Hiddema.

11.00 uur: persbijeenkomst

Een vrolijke, gezellige en goedbezochte markt op een mooie herfstdag. Dat is het beeld van de 819e Zuidlaardermarkt dat burgemeester Marcel Thijsen schetste tijdens de traditionele persbijeenkomst om 11.00 uur. U kunt nog tot 17.00 uur een bezoek brengen aan de markt. De handel op de paardenmarkt stopt om 15.00 uur.

De paardenhandel

In totaal werden er dit jaar 1.296 paarden en 18 ezels aangevoerd. Iets minder dan vorig jaar toen er 1.354 paarden en 22 ezels op de markt stonden. De kwaliteit en gezondheid van de paarden is goed, volgens dierenarts Dieter Zweers.

Rustig verloop

De Zuidlaardermarkt verloopt rustig, aldus politiewoordvoerder Peter Boekweg. “Er zijn geen aanhoudingen verricht en de sfeer was goed.” 

09.40 uur: Een kijkje bij de export

Bij de export worden paarden die naar het buitenland gaan geregistreerd en gecontroleerd. Een dierenarts, medewerkers van de gemeente en de NVWA controleren de gezondheid van de paarden en of bijvoorbeeld het vervoer voor de paarden goed geregeld is. Dierenarts Marcel Nijenhuis vertelt: “Zowel bij binnenkomst op markt als wanneer de paarden naar het buitenland gaan, controleren we hun gezondheid. We willen zeker weten dat ze in goede conditie zijn om op transport te kunnen.”

9.15 uur: Klompen op de warenmarkt

Hille Visser verkoopt al 25 jaar klompen op de Zuidlaardermarkt. “De klompen met paarden of een biermerk erop zijn het populairst. En ze worden door mensen over de hele wereld gedragen. Italianen, Duitsers, ik heb ze allemaal al bij m’n kraam gehad.” Hij verkocht vanochtend z’n eerste klompen om 7.30 uur. “En die man kocht meteen twaalf paar!”

7.30 uur: Toezien op veiligheid van mens en dier

Kris en Wendelien Huizinga staan vandaag als toezichthouder op de paardenmarkt. “Wij zijn er voor de veiligheid van mens en dier”, leggen ze uit. Wendelien: “We letten bijvoorbeeld op of de dieren gezond en rustig zijn. En of ze voldoende hooi en water krijgen. Dat wordt ook regelmatig omgeroepen.” Kris: “Uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de handelaren. Maar als het nodig is, spreken we ze erop aan of halen we er een dierenarts bij.”

De liefde voor de Zuidlaardermarkt hebben Kris en Wendelien niet van een vreemde. Moeder Gea werkt vandaag op de export. Voor Kris het zijn vierde Zuidlaardermarkt, voor Wendelien de tweede: “Ik doe het ook voor mijn studie Dier en Veehouderij.”

6.43 uur: Al 52 jaar Zuidlaardermarkt

Vader en dochter Jacob en Ina Boddeveld zijn trouw aanwezig op de Zuidlaardermarkt. Jacob zelfs al 52 jaar. “Of eigenlijk al langer. Als kind van 10 woonde ik in Noordlaren. Dan gingen we lopend met paard en veulen naar de Zuidlaardermarkt.” Ina: “Ieder jaar staan we hier met een aantal paarden, inclusief wagen en hooi. En het is ieder jaar weer mooi. De sfeer, de handel, eigenlijk alles.".

6.20 uur: Blik op de paardenmarkt.

Om deze mooie dieren is het vandaag allemaal te doen.  De paardenmarkt wordt meteen druk bezocht en er wordt volop gehandeld.


 

6.04 uur: Op de foto met de burgemeester

Tradities zijn er om in stand te houden. Na opening onder de klok even een selfie met burgemeester Marcel Thijsen.

6.00 uur: Opening Zuidlaardermarkt

Burgemeester Marcel Thijsen verklaart de 819e Zuidlaardermarkt voor geopend.